Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

Ο π. Ευάγγελος Παπανικολάου στο «Ενορία εν δράσει» για προσωπικές εμπειρίες με σύγχρονους αγίους που γνώρισε


Μία γλαφυρή διήγηση χαριτωμένων περιστατικών, ένα απάνθισμα προσωπικών εμπειριών από την συνάντηση με άγιο Γέροντα Γαβριήλ Διονυσιάτη και άλλους Πατέρες της εποχής μας.
 
Ομιλία με θέμα «Προσωπικές εμπειρίες με σύγχρονους αγίους που γνώρισα», πραγματοποίησε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος ΠαπανικολάουΘεολόγος, Ιατρός και ιεραπόστολος στο Καμερούν, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου.
Της ομιλίας, που δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», προηγήθηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο τη Βηματάρισσα.

Η ομιλία, ήταν ουσιαστικά μια συνέχεια της αντίστοιχης που πραγματοποίησε ο π. Ευάγγελος την προηγούμενη χρονιά,  που αποτελούσε μία γλαφυρή διήγηση χαριτωμένων περιστατικών, ένα απάνθισμα προσωπικών εμπειριών από την συνάντηση του με σύγχρονους αγίους της Εκκλησίας μας.
Ο π. Ευάγγελος είχε την μεγάλη ευλογία να γνωρίσει τους περισσότερους από τους αγίους της εποχής μας. Και η ομιλία του αυτή τη φορά, ήταν αφιερωμένη σε έναν μεγάλο Γέροντα που γνώρισε στη ζωή του, όταν πήγε πρώτη φορά στο Άγιο όρος το 1978, συμπεριλαμβάνοντας και μικρές ιστορίες και διηγήσεις και από άλλους σύγχρονους Πατέρες.
Εκεί στην Ιερά Μονή Διονυσίου, γνώρισε τον άγιο Γέροντα Γαβριήλ τον Διονυσιάτη, μία από τις μεγαλύτερες μορφές του Αγίου Όρους που γεννήθηκε το 1886 στην Καρδίτσα. Σε νεαρή ηλικία, διακρινόμενος για τον πατριωτισμό του, κατατάχθηκε εθελοντής στις αντάρτικες ομάδες του μεγάλου Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.
Ερχόμενος στο Άγιο όρος, εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή Διονυσίου, όπου διέπρεψε ως δόκιμος τόσο στο μοναστήρι, όσο και στο μετόχι του Μονοξυλίτη. Έγινε μοναχός, πήρε το όνομα Γαβριήλ κι έμεινε ασκούμενος στη Μονή, αργότερα πλέον και ως Ηγούμενος της.
Διακρίθηκε και για την πατριωτική του δράση. Ως Ηγούμενος της Μονής την περίοδο του 1940, είναι γνωστό πως περιέθαλψε, απέκρυψε και φυγάδευσε τόσο Έλληνες πατριώτες όσο και συμμάχους, Βρετανούς και Νεοζηλανδούς, με κίνδυνο να υποστούν τα αντίποινα από τους Γερμανούς κατακτητές.
Για τις υπηρεσίες τους αυτές, ο Γέροντας Γαβριήλ και άλλοι Αγιορείτες παρασημοφορήθηκαν από την Βρετανική κυβέρνηση, αλλά λίγα χρόνια αργότερα επέστρεψαν τα παράσημά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση και δράση των Βρετανών στην Κύπρο.
Ο πολύ πνευματικός και πολύ διακριτικός Γέροντας Γαβριήλ εκοιμήθη το 1983. Και διηγούμενος ο π. Ευάγγελός μικρές ιστορίες και περιστατικά από τη ζωή του Γέροντα, ανέδειξε με απλό αλλά εύληπτο τρόπο την προσωπικότητα του χαρισματούχου και φωτισμένου π. Γαβριήλ.
Σε συνδυασμό και με την αφήγηση ιστοριών και για άλλους αγιορείτες Πατέρες που συνδέθηκαν με τον Γέροντα, η ομιλία του π. Ευαγγέλου ήταν ένα μικρό σύγχρονο αγιορείτικο Γεροντικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: