Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Μεγάλη καὶ βαριὰ θὰ εἶναι ἡ εὐθύνη τοῦ ποιμένα γιὰ κάθε ψυχὴ - π. Ευσέβιος Ματθόπουλος

Μεγάλη καὶ βαριὰ θὰ εἶναι ἡ εὐθύνη τοῦ ποιμένα γιὰ κάθε ψυχὴ ποὺ θὰ χαθῆ ἐξαιτίας τῆς δικῆς του ἀμέλειας. Μαρτυρεῖ γι’ αὐτὸ ὁ Ἴδιος ὁ Θεὸς μὲ τὸ μεγάλο προφήτη Ἰεζεκιήλ, λέγοντας ὅτι θὰ ζητήση τὴν ψυχὴ ποὺ χάθηκε ἀπὸ ἀμέλεια τοῦ πνευματικοῦ ποιμένα, ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν ποιμένα: «Καὶ τὸ αἷμα αὐτοῦ, λέει (δηλαδὴ τὴν ψυχὴ ποὺ πέθανε πνευματικὰ ἀπὸ ἀμέλειά σου) ἐκ τῆς χειρός σου ἐκζητήσω» (Ἰεζ. γ΄ 18). Πρέπει νὰ εἶναι ἀνώτερος χρημάτων. Ἀφιλοκερδὴς καὶ ἐλεήμονας. Πρέπει ὄχι μόνο νὰ μὴ λυπᾶται κόπους καὶ μόχθους καὶ σωματικὲς κακουχίες, ἀλλὰ οὔτε αὐτὴ τὴ ζωή του, ὅπως εἶπε ὁ Κύριος, καὶ νὰ εἶναι ἕτοιμος νὰ τὴ θυσιάση γιὰ τοὺς Χριστιανούς. Τέτοιον γενικὰ θέλει ὁ Κύριος τὸν πνευματικὸ ποιμένα. Διότι, ἂν δὲν εἶναι τέτοιος, πῶς εἶναι δυνατὸ νὰ σώση ψυχές; Πῶς εἶναι δυνατὸ νὰ καθοδηγήση καὶ νὰ καταρτίση πνευματικὰ καὶ νὰ ὁδηγήσῃ στὴν αἰώνια ζωὴ τοὺς Χριστιανοὺς ποὺ τοῦ ἐμπιστεύθηκε ὁ ὁ Θεός;

Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Ματθόπουλος

«Ο Προορισμός του Ανθρώπου»
 
Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Ευσεβίου, επισκόπου Σαμοσάτων.

Σήμερα εόρταζε και ο φλογερός ιεραπόστολος και μέγας αγωνιστής της Ορθοδοξίας Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Ματθόπουλος.
Ο όσιος πατήρ ημών Ευσέβιος Ματθόπουλος ας πρεσβεύει υπέρ ημών και υμών.
Α.Κ.Κ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απορώ που σε μια εποχή που κάθε μητρόπολη προσπαθεί να κάνει αγιοκατάταξη σε έναν ευλαβή κληρικό της, δεν υπήρξε καμία μέχρι σήμερα που να θελήσει να φτιάξει έναν φάκελο αγιοκατατάξεως του π. Ευσεβίου. Θα μπορούσε να είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών στην οποία έδρασε, θα μπορούσε να είναι ιερά μητρόπολις Πατρών στην οποία έδρασε, θα μπορούσε να είναι η μητρόπολις Καλαβρύτων στην οποία έδρασε και στην οποία έγινε μοναχός, θα μπορούσε να είναι η μητρόπολη Κεφαλληνίας στην οποία έδρασε, θα μπορούσε να είναι η μητρόπολη Ακαρνανίας στην οποία έδρασε, θα μπορούσε να είναι η μητρόπολη Γόρτυνος στην οποία γεννήθηκε. Δυστυχώς όμως ο πατήρ Ευσέβιος είναι ο παραβεβλημένος πραγματικός άγιος της εποχής μας. Αλλού είναι το ψητό για τους μητροπολίτες και για τους ανθρώπους του Φαναρίου. Είναι να λυπάται κανένας με τα όσα συμβαίνουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία όπου κάθε ευλαβή κληρικό τον έχουμε κάνει πλέον άγιο για ιδιοτελής λόγους.
παπά Νίκος

Ανώνυμος είπε...

Να προχωρήσουνε οι αδελφότητες Ζωή, Σωτήρ κλπ σε όσα χρειάζονται για να καταταχθεί μετά των Αγίων ο Αρχιμ. Ευσέβιος Ματθόπουλος.
Αν δε το πράξουν θα είναι ανάξιες να θεωρούνε ότι είναι απόγονοι αυτού το Αγίου.
μοναχός Παύλος Μικραγιαννανίτης

jean alatzo είπε...

Για ανάρτηση 22 Ιουνίου 2024 στις 1:22 μ.μ. Ήταν ιδρυτής της "Ζωής" που μαζί με λίγους ακόμα -προπολεμικά- άνοιξε τα μάτια στην διοικούσα εκκλησία για το πώς γίνεται ο επανευαγγελισμός των πιστών και δεν..... Τον +Εδέσσης Καλλίνικο μπόρεσαν ,αν και της ιδίας παρεμβολής.

Ανώνυμος είπε...

"κύριε δεν έχω άνθρωπο να με βάλει στην κολυμβήθρα όταν ταραχθεί το νερό"