Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΑΝΘΙΜΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ πρ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ κ. ΑΝΘΙΜΟΥ

Η Αποστολική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία των σεπτών ονομαστηρίων του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, εώρτασε την μνήμη του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Ανθίμου, επισκόπου Νικομηδείας με κέντρο της λατρευτικής συνάξεως τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Σήμερα Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, το πρωΐ, ετελέσθησαν ο Όρθρος και, εν συνεχεία, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης κ. Χρυσοστόμου, κατόπιν προσκλήσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, ο οποίος ευρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη λόγω της συμμετοχής του στις εργασίες της Συνάξεως της Ιεραρχίας του Θρόνου και συμπροσευχομένων στο Ιερό Βήμα, του εορτάζοντος Παναγιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου. Επίσης συμμετείχαν ιερείς και διάκονοι της τοπικής μας εκκλησίας και φιλοξενούμενοι κληρικοί, ενώ οι Ιεροψάλτες του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού, απέδωσαν κατά τρόπο άριστο τους βυζαντινούς ύμνους της εορτής.

Κατά το θείο κήρυγμα, ωμίλησε καταλλήλως ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανεφέρθη στο μαρτύριο του αγίου Ανθίμου αλλά και στην προσωπικότητα του εορτάζοντος Αρχιερέως.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ευλογήθηκε το κόλλυβο του τιμωμένου Αγίου και ο Παναγιώτατος κ. Άνθιμος, απηύθυνε λόγους ευχαριστίας προς τους παρευρισκομένους, ενώ προ του «δι΄ ευχών…» ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης κ. Χρυσόστομος, αφού ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο για την ευγενική και τιμητική του πρόσκληση, ευχήθηκε με ρέοντα και γλαφυρό λόγο τα δέοντα στον πολιό Γέροντα, Μητροπολίτη κ. Άνθιμο και τον ευχαρίστησε ιδιαιτέρως και προσωπικά για όλα όσα διδάχθηκε, μαθητεύοντας πλησίον του, κατά το διάστημα της διακονίας του στην Θεσσαλονίκη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρευρέθηκαν για να ευχηθούν και τίμησαν με την παρουσία τους τον Παναγιώτατο κ. Ἀνθιμο, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στυλιανός Αγγελούδης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Δημήτριος Κούβελας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού Χρήστος Μήττας, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχου Κεντρικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών.

Τέλος, κατά την διανομή του αντιδώρου, ο Παναγιώτατος, εδέχθη τις ευχές του ιερού Κλήρου και του εκκλησιάσματος και προσέφερθη κέρασμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: