Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

‘’ Mπορείτε πραγματικά να καταλάβετε αν ένα παιδί λέει ψέμματα ;" - Άγγελος Αντωνέλλης


Αγαπητέ  Αναστάσιε ,  και   φίλοι   επισκέπτες  του   Ιστολογίου,
   Χριστός Ανέστη  !!!,  η Οδός   και   η  Αλήθεια  και  η   Ζωή !!!

  Σου  επισυνάπτω για  ανάρτηση  video  με  το   τίτλο:
‘’ Mπορείτε  πραγματικά να καταλάβετε  αν   ένα  παιδί    λέει   ψέμματα ; ‘’
(αναφέρεται και στους πολιτικούς ) από τον  Kang  Lee , Καθηγ. Πανεπ. Toronto  με 7.900.000 επισκέπτες.

Θεωρώ  ότι   είναι   αρκετά  αξιόλογο, ενημερωτικό  αλλά  και  πολλαπλά  χρήσιμο  όχι μόνο για,  γονείς,   εκπαιδευτικούς ,   αλλά   και    επίκαιρο   για   όλους   μας, ως  πολίτες. Εισαγωγικά   αναφέρω  τη   ρήση  του  Otto  von  Bismark ,  καγκελάριου  της  Γερμανίας   από 1871 έως 1890:
‘’Οι   άνθρωποι   ποτέ  δεν  λένε   τόσα   ψέματα   όσα   μετά   από   κυνήγι ,  στη  διάρκεια   πολέμου  ή   πριν  από  ....  εκλογές !!!‘’
(People never lie so much as after a hunt, during a war or before an election. )

Ωστόσο το ψέμα, είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία για το σώμα και τον εγκέφαλο. Πρώτα ο εγκέφαλος  παράγει την  αλήθεια  την  οποία  πρέπει  στη  συνέχεια  να καταστείλει,  πριν εφεύρει το ψέμα  και  την  απόδοση  αυτού  του  ψεύδους.
Αυτό  οδηγεί  συχνά σε μεγαλύτερη παύση από το κανονικό πριν από την απάντηση, καθώς και σε μια λεκτική τεχνική όπως "Γιατί το ζητάς αυτό;" παρά σε μια άμεση και ανοιχτή απάντηση.

Έτσι απαιτείται πολλή ενέργεια, προσοχή και προσπάθεια να διατηρηθεί  μια ψευδής  εντύπωση όλη την ώρα. Γι’ αυτό ο ψεύτης  ζει  κάτω από μεγάλη πίεση, γι΄ αυτό και είναι  νευρικός . Ο  Edward Geiselman, ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, ανέπτυξε μαζί με την ομάδα του μια τεχνική που ονομάζεται ‘’γνωστική συνέντευξη”. Η τεχνική αυτή  χρησιμοποιήθηκε  και, για να διαπιστωθεί αν κάποιος ψεύδεται.

 «Όταν ζητάς από κάποιον να απαριθμήσει τις λεπτομέρειες ενός γεγονότος, αυξάνεται δραματικά η πνευματική ενέργεια που απαιτείται για να αφηγηθεί την ιστορία του.
Αυτό οι ψυχολόγοι το ονομάζουν “γνωστικό φορτίο”. Όσο προσπαθεί κάποιος να ανασκευάσει τα γεγονότα και οδηγείται στο συμβάν που είναι υπό αμφισβήτηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ανοιχτού τύπου ερωτήσεις όπως “Αλήθεια; Πες μου περισσότερα γι’ αυτό”.».

Ένας άνθρωπος που λέει την αλήθεια απαντάει σε αυτού του τύπου τις ερωτήσεις δίνοντας συμπληρωματικές πληροφορίες.
Αντίθετα, ένας που ψεύδεται θα κολλήσει στις ίδιες, ξαναειπωμένες απαντήσεις.
Μπορείτε επιπλέον να ζητήσετε να σας πουν την ίδια ιστορία αρχίζοντας από το τέλος, ή να σας σχεδιάσουν με ένα χαρτί κι ένα μολύβι τα γεγονότα. Ένας ψεύτης θα αρχίσει να λυγίζει.
Το κλειδί σε αυτήν την τεχνική, σύμφωνα με το Geiselman, είναι ότι οδηγείται ο ανακρινόμενος σε πνευματική εξάντληση. Το να προσπαθεί κάποιος να διατηρήσει τον έλεγχο σε όλες τις λεπτομερείς πληροφορίες ενώ αφηγείται ξανά και ξανά τα γεγονότα από διαφορετικά χρονικά σημεία και οπτικές, στην ουσία τον φτάνει στα όρια της γνωστικής του λειτουργίας.
Επομένως, έτσι , έχετε τη δυνατότητα για να ανακαλύψετε έναν ψεύτη!
Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει μια ιστορία που δε θα σας φανεί και τόσο αληθινή,
βάλτε τον να την ξαναπεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, και ανάποδα,.
Σύντομα, είτε θα έχετε ανακαλύψει την αλήθεια, είτε θα σταματήσουν οι φίλοι σας να σας λένε πράγματα  ΑΝΑΛΗΘΗ!!! ..’’  (Edward Geiselman,)
‘’.. Παράλληλα η Βιοτεχνολογία στο τομέα αυτό έχει προχωρήσει εντυπωσιακά , με τους ανιχνευτές των οφθαλμικών κινήσεων, εγκεφαλογράφημα υπερύθρων, μαγνητικές τομογραφίες που αποκωδικοποιούν τα σήματα που στέλνει το σώμα μας όταν προσπαθούμε να εξαπατήσουμε κάποιον.
Και αυτές οι τεχνολογίες θα πλασαριστούν σύντομα στην αγορά, στην ανίχνευση της  εξαπάτησης,  και θα αποδειχτούν απίστευτα χρήσιμες στο άμεσο μέλλον.
Οπότε όταν συνδυάζεις την επιστήμη αναγνώρισης της εξαπάτησης με την τέχνη να παρατηρείς και να αφουγκράζεσαι απαλλάσσεσαι από το να γίνεις συνεργός σε ένα ψέμα.
Μπαίνεις σε ένα μονοπάτι όπου είσαι λίγο πιο κατηγορηματικός επειδή στέλνεις σήμα σε όλους γύρω σου, λέγοντας, «Έι, ο κόσμος μου, ο κόσμος μας, πρόκειται να έχει ειλικρίνεια.
Στον κόσμο μου η αλήθεια θα ενισχύεται και η ψευτιά θα αναγνωρίζεται και θα περιθωριοποιείται». Και όταν το κάνεις αυτό, όλα γύρω σου αρχίζουν να αλλάζουν λιγάκι.                                                                                                                                                                                                Και αυτή είναι η αλήθεια.!!! ‘’

Άγγελος Αντωνέλλης

(Pamela Meyer, :  How to spot a liar )            

 

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μου κίνησε την περιέργεια ως τίτλος. Με αποζημίωσε η εισαγωγή του κ. Αντωνέλη και το εξαιρετικό βίντεο που πρέπει όλοι να το δουν.

Ανώνυμος είπε...

Όλες οι παρουσιάσεις σας είναι υπέροχες ως σήμερα στο ιστολόγιο αυτό κ. Α. Α. και για αυτή θα μπορούσα να σας πω αυτά που λένε στο γάμο της Κανά. Αυτό το υπέροχο θέμα που με δίδαξε πολλά και θα το παρακολουθήσω ξανά με την προσοχή που πρέπει. Προ πολλού καιρού έπρεπε να μας το είχατε προσφέρει. Είναι από παιδαγωγικής πλευράς σημαντικό. Σας ευχαριστώ από βάθους καρδίας.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό!!!
Θερμές ευχαριστίες….

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση του κυρίου Άγγελου Αντωνέλλη. Παρακολούθησα με πολύ προσοχή το βίντεο. Διαπίστωσα όμως ότι εκτός απ' το θέμα που τίθεται για το αν ένα παιδί λέει ψέμματα που πιθανότατα βοηθά γονείς και εκπαιδευτικούς, τίθενται κι άλλα βιοηθικά διλήμματα. Γιατί να μπορούν οι άλλοι να διαβάζουν τα συναισθήματά μας; Γιατί να ξέρουν να έχουμε άγχος ή όχι; Για να μας ελέγχουν; Κύριε Άγγελε θα ήθελα την άποψή σας.

aggelos antonellis είπε...

Συμμερίζομαι αδελφέ μου ,10:43πμ, τους προβληματισμούς σου.
Όντως θα υπάρχει θέμα όταν, χωρίς τη συγκατάθεσή μας, θα επιτρέπεται η οποιαδήποτε ανίχνευση προσωπικών μας δεδομένων.
Ωστόσο εύχομαι, κατά το δυνατόν συχνότερα , να ισχύει για καθένα μας ,η ρήση του Σολομώντος
'' καρδίας εὐφραινομένης, (το ) πρόσωπον θάλλει ''

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά σημαντικό το θέμα αυτό μπορεί να βοηθήσει.

Ανώνυμος είπε...

Χρήσιμες οι συσκευές αυτές των οφθαλμικών κινήσεων για το μέλλον αλλά επικίνδυνες. Η προσωπικότητα του καθενός θα μετριέται με έναν μηχανισμό. Με φοβίζει το θέμα. Ο άνθρωπος πρέπει να είναι ελεύθερος στον αν θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια ή πρέπει για οποιοσδήποτε λόγους να την αποκρύψει.

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά ενδιαφέρον και το θέμα και το βίντεο. Μπορείς να μάθεις πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Τα ψέματα των παιδιών κατά 90% είναι αθώα και ευδιάκριτα. Αυτά των μεγάλων είναι πρόβλημα και ιδιαίτερα των πολιτικών που τους έχουν κάνει διδασκαλία στο πώς να περνούν τα ψέματά τους με τρόπο σε όλους εμάς τους δύσμοιρους πολίτες.

Ανώνυμος είπε...

Το γνωμικό : ''Μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη, τρεις και η κακή του ώρα»
ισχύει και για τους πολιτικούς ,
εκτός και άν ο λαός ...υπνώττει!!!

Ανώνυμος είπε...

Έξυπνο θέμα και τεκμηριωμένο. Μόνο που η αλήθεια πολλές φορές είναι πικρή όταν την βρεις.

Ανώνυμος είπε...

'' Καταπίνουμε με απληστία κάθε ψέμα που μας κολακεύει,
αλλά την αλήθεια που μας φαίνεται πικρή την παίρνουμε με μικρές γουλιές.''
Denis Diderot, Γάλλος φιλόσοφος

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι ορισμένες φορές και τα ψέματα των παιδιών είναι σωτήρια γιατί μας προστατεύουν με την απόκρυψη της αλήθειας. Σκέφτομαι ότι αν τα παιδιά δεν μας κάλυπταν και έλεγαν πάντα την αλήθεια πως τα ήταν οι σχέσεις μας με συγγενείς και φίλους;

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά κ. Αντωνέλλη με την ευκαιρία της εορτής της Πεντηκοστής το Πανάγιο Πνεύμα να σας φωτίσει ώστε να μας μεταφέρει η αγάπη σας στο καλό αυτό ιστολόγιο θέματα όπως αυτό τα οποία μας ωφελούν.

aggelos antonellis είπε...

Αδελφέ 1.36μμ
Ο Παντεχνήμων Λόγος,Ο Δημιουργός , Αυτός που , πάντα εν Σοφία εποίησε,
και ουχ αμάρτυρον αφήκεν Εαυτόν ,
αλλ΄εν πολλοίς τεκμηρίοις εφανέρωνεν και φανερώνει Εαυτόν ,
Αυτός που ΄΄ έδωκεν ανθρώποις Επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις Θαυμασίοις Αυτού ,
ολόθερμα εύχομαι καθημερινά στη ζωή μας να αποκαλύπεται,και έργοις να τον Δοξολογούμε.
Ευχαριστώ για τις ευχές .

Ανώνυμος είπε...

Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον ως θέμα και οφείλω να καταγράψω τουλάχιστον ένα ευχαριστώ για όσα πραγματικά έμαθα…..
Χρήστος Αναγνωστόπουλος