Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Μνήμη του οσίου Μιχαήλ, επισκόπου Συνάδων (23 Μαΐου)


Σήμερα, η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Μιχαήλ επισκόπου Συνάδων και της Αγίας Μαρίας του Κλωπά, που ήταν μια από τις Μυροφόρες γυναίκες, που πρώτες επισκέφθηκαν πρωί-πρωί την πρώτη ημέρα μετά το Σάββατο τον Τάφο του Χριστού και διαπίστωσαν ότι το Μνημείο ήταν κενό, δηλ. αδειανό και ο λαμπροφόρος Άγγελος τις πληροφόρησε το ευχάριστο μήνυμα της Αναστάσεως. Η Μυροφόρος Αγία Μαρία ήταν μητέρα του Ιωσή και του Ιακώβου του μικρού, ενός από τους δώδεκα Αποστόλους.
Ο Όσιος Μιχαήλ ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και καταγόταν από τα Σύναδα της Φρυγίας. Έζησε επί εποχής του αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄ του Αρμένιου, ο οποίος ήταν φανατικός πολέμιος των ιερών εικόνων. Αρχικά σπούδασε θεολογία και μετέπειτα αναχώρησε για την περιοχή του Πόντου, όπου μόνασε μαζί με το φίλο του Θεοφύλακτο.
Επέστρεψε στην πατρίδα του ως επίσκοπος, αφού είχε λάβει το μέγιστο βαθμό της ιεροσύνης από τον Άγιο πατριάρχη Ταράσιο. Αντιτάχθηκε με σθένος στην προσπάθεια του Λέοντα να καταργήσει την προσκύνηση των ιερών εικόνων και για το λόγο αυτό υπέστη πολλές διώξεις και φυλακίσεις.
Οι πολλές κακουχίες τον οδήγησαν τελικά στο θάνατο, χαρίζοντάς του δίκαια το στεφάνι και τον τίτλο του ομολογητή της ορθοδόξου πίστεως.
Η κάρα του βρίσκεται στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος και μεταφέρθηκε παλαιότερα πολλές φορές στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ακρίδων, που κατέστρεφαν τη γεωργική παραγωγή.
Ο άνθρωπος που έχει πίστη στον αναστημένο Ιησού Χριστό βρίσκει, με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, τον τρόπο της αντίστασης στους διωγμούς και τις ποικίλες αντιξοότητες της ζωής,  που επιφέρει και η οικονομική ύφεση.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: