Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Βέλη - p.

Βέλη

Ζώ ανάμεσα σ’ ανθρώπους, κ’ όμως είμαι μόνος
Εγώ κ’ ο πόνος μου.
Γύρω μου οι άνθρωποι γελούν,
κωφεύουν στην κραυγή μου.

Μόνος είναι ο καθείς στη δύσκολη στιγμή.
Αυτός κ’ οι λογισμοί.
Χαμένοι κόσμοι αδιάφοροι
στου βίου το μακρύ ταξίδι.

Βέλη πύρινα πετούν γεμάτα με φαρμάκι.
Στόχο έχουν την καρδιά.
Εκεί, στο κέντρο της ζωής.
στ’ αδύνατο, το καίριο σημείο.

Μαύρα σύννεφα καπνού σκλαβώνουν την ψυχή μου.
Μου κρύβουνε το Φως.
Αχτίδα χρυσή, ελπίδα φευγαλέα.
Βάλσαμο, Ζωής ελπίδα.

p.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το να πονείς και να το λες,
αυτός δεν είναι πόνος.
Μα να πονείς και να μην κλαις
και να το ξέρεις μόνος.

Ο δυνατός κι ο αετός
θέλει να είναι μόνος.
Δε θέλει να τον βλέπουνε
όταν τον δέρνει ο πόνος.

Τον πόνο μου δε μαρτυρώ
και τον καημό δε δείχνω,
γιατί κι αν επροσπάθησα
παρηγοριά δε βρίχνω.

Πατρέας είπε...

Γύρω σου χιλιάδες πρόσωπα.. μαζί και μόνος.. Απρόσωπη μάζα, κοινωνίες που εγκλωβίζουν την προσωπικότητα.
Ο εσωτερικός κόσμος του ανθρώπου μπορεί να γίνει η φυλακή του. Η μοναξιά και γενικότερα η μοναχικότητα αποτελεί πηγή ντροπής, στίγμα της προσωπικής αποτυχίας. Δεν είναι τυχαίο πώς η απομόνωση και η εξορία χρησιμοποιούνταν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως τιμωρία.
Η μοναξιά είναι μια κατάσταση που ταυτίζεται με την μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η επιστημονική εξήγηση αυτής… απλή: η ατομικότητα.
Κι όμως η κοινωνία υφίσταται λόγω της βάσης της, δηλαδή το άτομο. Τα άτομα αλληλεπιδρούν και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται και η εξέλιξη του κοινωνικού περιβάλλοντος. Συνδετικό υλικό λοιπόν οι σχέσεις.. να που είμαστε στον 21ο αιώνα και έχει γίνει ο κόσμος κονσέρβα. Απουσία στην ουσία.
Άνθρωποι που νιώθουν ασφυκτικά στην καθημερινότητα τους θεωρούν ότι η μοναξιά έχει θετικό πρόσημο. Απώθηση λοιπόν και έλλειψη της ανάγκης για σύναψη ψυχικών συνδέσμων αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Όσοι φοβούνται την κοινωνία και τους ανθρώπους της, βρίσκουν καταφύγιο στην απομόνωση.
Ο Σοπενχάουερ λεει ότι ερχόμαστε στην ζωή και είμαστε παιδιά σε ένα θέατρο, πριν σηκωθεί η αυλαία. Περιμένουμε ενθουσιασμένα, ανυπομονώντας να ξεκινήσει η παράσταση. Και με τα χρόνια καταλήγουμε θεατές του ίδιου έργου. Ξανά και ξανά και ξανά… Απογοητευμένοι αποσυρόμαστε σε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που τόσα χρόνια στηριζόταν σε συναισθηματικές σχέσεις, στην ανάγκη δημιουργίας σωστής οικογένειας και την αύξηση της με πολλά παιδιά, αναγκαζόμαστε να μιλήσουμε για την μοναξιά, ως κάτι πρωτόγνωρο που μας οδηγεί σε μια πραγματικά φοβική σχέση με την ζωή μας. Μεγαλώνουμε πια μόνοι, προσπαθώντας να κατακτήσουμε την θέση κάποιου άλλου με ιδιαίτερη αγωνία και αντιπαλότητα που συνήθως γίνονται αυτοκαταστροφικά συμπτώματα.
Μοναξιά σ’ έναν εσωτερικό κενό χώρο, με επίπεδο συναίσθημα, με σβηστό χαμόγελο, με τάσεις απομόνωσης και μόνιμα κακή διάθεση… Μόνος σε μια τεράστια ασημαντότητα, χωρίς ανάγκη δημιουργίας, χωρίς ικανότητα επικοινωνίας και προπαντός χωρίς κάποιο χέρι που θα σε χαιρετήσει, έτσι απλά.
Μοναξιά και μοναχικότητα, δύο διαφορετικές έννοιες (η μία επιβαλλόμενη, η άλλη επιλεγόμενη) αλλά τόσο κοινές σ’ έναν κόσμο που δεν βοηθά, αλλά μονίμως παρεμποδίζει και απογοητεύει με την κακία και την ασχήμια του . Η θετική σκέψη, ο αγώνας, η αισιοδοξία και η ελπίδα έχουν καταβροχθιστεί από το τέρας που δημιουργήσαμε . Λέξεις όπως έρωτας, πάθος, αγάπη, πόθος, παλεύουν για την ύπαρξη τους και μόνο. Η μοναξιά του πλήθους, μια ανεξήγητη, παράλογη μοναξιά. Ο κόσμος αλλάζει κάθε μέρα, οι άνθρωποι αλλάζουν...ο καθένας για τη πάρτη του και για τις αναζητήσεις του.

Ανώνυμος είπε...

Στις μέρες μας ζούμε μια πραγματική πανδημία μοναξιάς. Και όσο ο σημερινός άνθρωπος δεν αποδέχεται ως οδηγητική αλήθεια τα λόγια του Χριστού, τόσο θα πληρώνει το τίμημα του υπερφίαλου “πολιτισμού” του Εγώ με το απάνθρωπο κατάντημα της μοναξιάς.
π. Μελέτιος Κουράκλης

Ανώνυμος είπε...

Φτιάχνοντας μια καλή σχέση με τον εαυτό μας, η μοναξιά σταματάει να είναι τόσο απειλητική. Στο χτίσιμο αυτής της σχέσης, η μοναξιά παίρνει άλλη διάσταση, και μπορεί να είναι μια ευκαιρία να ηρεμήσουμε, να σκεφτούμε, να απομονωθούμε, να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματα μας, τα βαθύτερα αυτά...
Η μοναξιά μας δίνει τον χώρο και τον χρόνο να μας γνωρίσουμε. Δεν είναι τόσο θλιβερή, ούτε τόσο οδυνηρή όσο την φανταζόμαστε, όταν χαλαρώσουμε, την καλοδεχτούμε, και αφήσουμε να την νοιώσουμε, χωρίς φόβο και ενοχές.

Ανώνυμος είπε...

Οι πληγές από τα βέλη στην καρδιά με τον χρόνο μπορούν να επουλωθούν. Στην ψυχή τι θα γίνει όταν πληγωθεί και δεν υπάρχει φως αγώνα για επούλωση.