Ο Σαμαρείτης, ένα όνομα αποκρουστικό στους Ιουδαϊκούς κύκλους, είναι αδιανόητο να χρησιμοποιήθηκε για να τους ταπεινώσει. Στόχος του Χριστού ήταν να αποκαλύψει σε όλους μας το σφάλμα να απορρίπτουμε τον άνθρωπο με γνώμονα το όνομα ή την καταγωγή του. Προχωρεί όμως ακόμα περισσότερο προβάλλοντας την πράξη του Σαμαρείτη υπόδειγμα προς μίμηση.
Ποια στοιχεία όμως συνθέτουν αυτή την προσωπικότητα που αναδύεται μέσα από τις ενέργειες του αγαθού Σαμαρείτη ; Ολόκληρη η παραβολή φωτίζεται αρχικά από μια μικρή φράση : «ιδών αυτόν εσπλαχνίσθη», όπου εκεί εντοπίζουμε τα κίνητρα των ενεργειών του. Ο ιερέας και ο λευίτης που αντίκρισαν την ίδια τραγική εικόνα, του μισοπεθαμένου και καταληστευμένου ανθρώπου, αντιπαρήλθαν με την λογική ανθρώπων που ξέρουν να προστατεύουν μονάχα τον εαυτό τους. Μελετούσαν βέβαια τον νόμο και τους προφήτες, όπου τονίζεται η ευσπλαχνία και το έλεος, αλλά νόμιζαν ότι αυτά αφορούσαν κάποιους άλλους. Σήμερα, μετά την υποκρισία των νομοδιδασκάλων πέσαμε σε κατάσταση νευρωτικής απάθειας και αναλγησίας μπροστά στον εμπερίστατο συνάνθρωπό μας
Πρωτοπρεσβύτερος Γερασιμάγγελος Στανίτσας
5 σχόλια:
Εξαιρετικές επισημάνσεις από τον π. Γερασιμάγγελο.
Υπάρχει ανάγκη να ξανασκύψουμε στις παραβολές των ευαγγελικών κειμένων, έστω για να φτάσουμε τους Ιουδαίους. Αν δεν κάνω λάθος εκείνοι -έστω και υποχρεωτικά- (δεν ξέρω αν εκτός από τη ρωμαϊκή εφορία έμπαιναν στον πειρασμό να εξαπατήσουν και το νόμο του Θεού)απεδεκάτιζαν τα εισοδήματά τους προσφέροντας το εν δέκατο στο Θεό. Εμείς το κάνουμε;;;;;;;;;;;;;
Όταν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο ας ξέρουμε πως μόλις τότε ξεκινάμε το δρόμο της καινοδιαθηκικής αγάπης. Άλλως θα είμαστε υπολοιπόμενοι και του παλαιοδιαθηκικού νόμου, τον οποίο τόσο εύκολα καταδικάζουμε!
ΓΔΜ
Σωστή η διαπίστωση. Καλή σκέψη ξεφεύγει από τα συνηθισμένα τα οποία επαναλαμβάνουν οι παπάδες συνήθως όταν μιλάνε. Οφείλω να πω ότι τώρα πρωί που την διάβασα με προβλημάτισε. Θα την καλλιεργήσω στο νου μου μήπως και αλλάξω συμπεριφορά. Διότι η απάθεια και η αναλγησία καθώς το σκεύτομαι είναι κομμάτι της ζωής μου.
Ο παπά-Γερασιμάγγελος για μένα ήταν από τους καλύτερους καθηγητές στο πειραματικό. Αν γνωρίζω πέντε κολλυβογράμματα στα της πίστεως σε αυτόν τα οφείλω. Το κακό είναι που όπως έμαθα πήρε σύνταξη. Θα φανεί αντεργατικό όμως οι καλοί καθηγητές και δάσκαλοι έπρεπε να παραμένουν στην έδρα.
Επιτέλους ξανάγραψε ο ΓΔΜ.
Που ήσουν τόσο καιρό;
Εξαιρετική η κατάθεση της σκέψης σου.
Αυτό ο δρόμος αργεί να ξεκινήσει γιατί είναι δύσκολος. Πονάει.
Σωστός ο Δέσποτας!!!
Εύγε...
Δημοσίευση σχολίου