Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Κρατείτε, την πίστην στερεάν - π. Φιλόθεος Ζερβάκος


Κρατείτε, αδελφοί μου, την πίστιν στερεάν και μένετε ασάλευτοι εις τας παραδόσεις των θείων Πατέρων, διότι εφθάσαμεν εις εποχήν κατά τη οποίαν και οι δυνατοί θα σαλευθούν. Αγωνιστείτε με κάθε σπουδή διότι τα καλά με κόπο και πόνο κατωρθώνονται. Δεν θα αισθανόμεθα δε τους κόπους της αρετής όταν αποβλέπωμεν εις το νέφος των μαρτύρων και οσίων και εις την μέλλουσαν να μας αποκαλυφθή δόξαν.
Πόσον ευτυχείς και μακάριοι θα είμεθα, εάν δι' ολίγον κόπον αξιωθούμε να κατασκηνώσωμεν εις τα αγαπητά σκηνώματα του Παραδείσου και κληρονομήσουμε τα αγαθά της ουρανίου Βασιλείας του Θεού. Αμήν.
Ο Απόστολος Παύλος, το στόμα του Χριστού παραγγέλλει: Μη συγκοινωνήτε τοις έργοις τοις ακάρποις του σκότους, μάλλον δε και ελέγχετε. Εις περιστάσεις κατά τας οποίας περιφρονείται και υβρίζεται η Αγία Ορθόδοξος Πίστις ημών επιτρέπεται έλεγχος ακόμη και θυμός δίκαιος δικαιώτατος, απαγορεύεται δε η σιωπή. Αλλά και ο έλεγχος να γίνεται με διάκρισιν και σύνεσιν, όχι, με ταραχήν και θυμόν υπερβολικόν, να γίνεται με θυμόν θεϊκόν...
Ο Θεός δεν εγκαταλείπει την Εκκλησίαν Του, και εκείνους που την πολεμούν θα τους ταπεινώση και θα τους συντρίψη ως σκεύη κεραμέως, και μακάριοι εκείνοι οι οποίοι μέχρι θανάτου θα μείνουν πιστοί εις την Ορθόδοξον πίστιν, εις την ορθόδοξον ομολογίαν.
Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Ζερβάκος

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eίναι αφόρητη πρόκληση δίπλα στα αποπνέοντα το ορθόδοξο άρωμα κείμενα του π.Φιλοθέου,του αγ.Ιουστίνου Πόποβιτς,του π.Αυγουστίνου Καντιώτη να βλέπει κανείς κείμενα του αειμνήστου Χαλκηδόνος Μελίτωνος,του Στυλιανού Χαρκιανάκι και του Φιλοθέου Φάρου!Τις κοινωνία φωτί προς σκότος;΄Τι άμεικτος μείξις είναι αυτή΄;

Αναστάσιος είπε...

12:28 Ποιός σας όρισε «κριτή της οικουμένης»;
Στα συγκεκριμένα κείμενα που έχουν επιλεγεί και αναρτηθεί των προσώπων αυτών τί το κακό είδατε;

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα το έχετε εσείς,ακριβώς γιατί δεν είδατε ή μάλλον δεν θέλετε να δείτε!Είστε και με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ και σας το έχουν γράψει πολλοί!

Αναστάσιος είπε...

Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Δικό σας είναι. Σας πληροφορώ ότι η χωροφυλακή δεν υφίσταται πια. Οπότε δεν μπορώ να είμαι με την χωροφυλακή. Μήπως υπάρχει κάποια σύγχυση σε σας;
Από ανούσια κριτική έχω χορτάσει. Σας επαναλαμβάνω: Στα συγκεκριμένα κείμενα που έχουν επιλεγεί και αναρτηθεί των προσώπων αυτών τί το κακό είδατε;

Ανώνυμος είπε...

Οχ! Οχ! Οχ! Τώρα μάλιστα άρχισαν τα όργανα. Την έβαψες Αναστάσιε σε έπιασε η ιερά εξέταση των παπικών. Η κατηγορία σοβαρή (Τις κοινωνία φωτί προς σκότος;΄Τι άμεικτος μείξις είναι αυτή΄;) σε βλέπω να σε πάνε για πυρά. Μες στο καλοκαίρι χάθηκες ιστολόγε μου. Οχ! Οχ! Οχ! Βρήκες τον ιεροεξεταστή σου.

Αναστάσιος είπε...

1:07 Δεν ανησυχώ, ιερά εξέταση και ιεροεξεταστές δεν υπήρξαν ποτέ στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

Συνέχισε να δημοσιεύεις ότι καλό βρίσκεις. Ο καθένας μας έχει την δυνατότητα της επιλογής. Από ότι μπορώ να θυμηθώ τα άρθρα που έχεις δημοσιεύσει των κληρικών αυτών ήσαν αφυπνιστικά και προς προβληματισμό. Δεν μπόρεσα να καταλάβω τον υπαινιγμό του επικριτή σου αφού οι κληρικοί αυτοί είναι μέλη της Εκκλησίας γιατί δεν του αρέσουν. Καλά του είπες να το αιτιολογήσει όμως μην περιμένεις απάντηση από στενόμυαλους.

Αναστάσιος είπε...

6:28 Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πνευματικό άνθρωπο. Γνωρίζω ότι στερούμε πνευματικότητος, και όπως το τονίζει ο 12:45 μου το έχουν γράψει πολλοί.
Η ανάρτηση των λόγων του Αγίου Ανθίμου της Χίου μεταξύ των άλλων λέει «Ο πνευματικός αν αδικηθεί χαίρεται, αν του κόψουν το θέλημα του ευφραίνεται κι ότι κι αν του συμβεί θεωρεί τον εαυτό του υπαίτιο». Αν είχα πνευματικότητα αυτά θα έπρεπε να αισθανθώ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι απαράδεκτα τα φιλοκαρναβαλικά κείμενα του Μελίτωνος Χατζή τα οποία άκριτα δημοσιεύσατε;Δεν υπονομεύουν το ορθὀδοξο ήθος τα ύποπτα κείμενα του ψευτοπροοδευτικού Φιλοθέου Φάρου που προσπαθεί να ποινικοποιήσει τις αντιδράσεις του ορθοδόξου πληρώματος απέναντι στις οικουμενιστικές πρακτικές ενίων ποιμένων εν οις εξέχουσα θέση κατέχουν οι Βαρθολομαίος Αρχοντώνης και Στυλιανός Χαρκιανάκης;Στενομυαλιά είναι αυτή ή ανησυχία για την οικουμενιστική διάβρωση αξιόλογης μερίδας κληρικών και λαικών;

Αναστάσιος είπε...

2:54. Η άποψή σας καταγράφτηκε, δεν μπορώ να συμφωνήσω όμως μαζί σας.
«Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε» λέει το θεατρικό έργο του Λουίτζι Πιραντέλο. Στον πρόλογο του έργου γράφει ο Πιραντέλο: «Όταν ένας άνθρωπος ζει, ζει και δεν φαίνεται. Λοιπόν, κάντε έτσι ώστε να φαίνεται, δείξτε τον την ώρα που ζει υπό το κράτος των παθών του. Βάλτε μπροστά του έναν καθρέφτη. Τότε ή μένει κατάπληκτος από την όψη του ή στριφογυρίζει τα μάτια του για να μην δει τον εαυτό του ή έξω φρενών φτύνει την εικόνα του ή οργισμένος δίνει μία γροθιά για να την καταστρέψει. Κι αν έκλαιγε δεν μπορεί πια να κλάψει. Κι αν γελούσε δεν μπορεί πια να γελάσει άλλο.»

Ανώνυμος είπε...

H απάντησή σας καταγράφηκε στη σκέψη μου αλλά απορρίπτεται πάραυτα καθόσον στερείται σοβαρότητας!

Αναστάσιος είπε...

Να που συμφωνήσαμε κάπου, δεν έχω πνευματικότητα και σοβαρότητα. Ως εκ τούτου ασχοληθείτε με κάτι άλλο….

Ανώνυμος είπε...

Σε πάω γιατί αυτοσαρκάζεσαι Τασο και κουφαίνεις τους άλλους. Σε πάω με χίλια!!!