ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΗΡΟΚΟΜΙΤΙΣΣΗΣ
Το ανθρώπινο ποτάμι δεν είχε τελειωμό στο σπίτι της Παναγιάς μας
Το ανθρώπινο ποτάμι δεν είχε τελειωμό στο σπίτι της Παναγιάς μας
Χέρια και χείλη Αρχιερατικά συνέγραψαν και πρωτοέψαλαν τα εγκώμια αυτά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος δεν παράβλεψε την τιμή αυτή που επεφύλαξε στους Αρχιερείς των Πατρών η Γηροκομίτισσα. Έτσι λοιπόν και φέτος συνέχισε την παράδοση στο Γηροκομειό εκφέροντας πρώτος τον ύμνο «Μεγαλύνομέν σε, Θεοτόκε αγνή…» για ν΄ ακολουθήσει σύμπας κλήρος και λαός το μεγαλειώδες άσμα της Παρθένου.
Κάθε χρόνο την Κυριακή προ τής Εορτής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου, στήν Ιερά Μονή τής Παναγίας τής Γηροκομίτισσας τής Πάτρας, ψάλλοντας τα Εγκώμια τής Υπεραγίας Θεοτόκου, ποίημα τού αοιδίμου Μητροπολίτου Παλαιών Πατρών Διονυσίου (1541).
Πλήθη πιστών κατέκλυσαν την Κυριακή την πανσεβάσμια Μονή τής Παναγίας μας καί με κατάνυξη μετείχαν στήν Ιερά Ακολουθία των Εγκωμίων, τής οποίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. Στην Ιερά Ακολουθία, συμμετείχαν ο Ηγούμενος τής Ιεράς Μονής Αρχιμ. Συμεών Χατζής και η Αδελφότης τής Ιεράς Μονής και άλλοι Κληρικοί τής Μητροπόλεως μας.
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην Μητέρα του Θεού και του κόσμου, τον οποίο δεν εγκαταλείπει ούτε και με την Κοίμησή Της. Γι΄ αυτό τιμάται και αγαπιέται από τον κόσμο.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι την τιμάμε, γιατί είναι η Μεσίτρια προς Κύριον υπέρ πάντων ημών. Είναι η παρηγοριά μας, η απαντοχή καί καταφυγή μας, η στοργική μας Μάνα, πού έρχεται με την γλυκιά παρουσία της να απαλύνει τούς πόνους μας καί θεραπεύσει τις πληγές μας.
Στο γεγονός αυτό, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, οφείλεται και το ότι η Παναγία μας είναι ον πολυώνυμο. Κάθε όνομα δηλώνει καί μια της ευεργεσία, ένα θαύμα τό οποίο επετελέσθη διά των αγίων πρεσβειών της προς τον Υιόν καί Θεόν της καί Θεόν ημών. Και τέλος την τιμάμε γιά την αρετή της, αφού ήταν ο πανσεβάσμιος καί μυρίπνοος κήπος, όλων των αρετών καί των χαρίτων.
Τέλος ανεφέρθη στήν συγκλονιστική παρουσία των χιλιάδων προσκυνητών, πού έφθασαν στο Μοναστήρι καί κατέκλυσαν, σαν ένα ανθρώπινο ποτάμι, τον Ιερό Ναό, τις ιερές αυλές καί τα πέριξ τής Ιεράς Μονής, προκειμένου νά προσκυνήσουν καί νά τιμήσουν την Πανακήρατον καί Υπέραγνον Μητέρα τού Εμμανουήλ καί ευχήθηκε σε όλους κάθε χαρά καί ευλογία παρά Κυρίου.
Μετά τό κήρυγμα πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις τής Ιεράς Εικόνος τής Παναγίας, την οποία εβάσταζε εις χείρας του ο Καθηγούμενος τής Ιεράς Μονής. Κατά την διάρκεια τής Ιεράς Λιτανείας, ξετυλίχθηκαν συγκλονιστικές στιγμές, με τούς πιστούς μικρούς καί μεγάλους, νά γονατίζουν καί νά προσπαθούν με δάκρυα στα μάτια νά αγγίξουν την Εικόνα τής Παναγίας καί νά ασπαστούν τον Τίμιο Σταυρό, πού κρατούσε στα χέρια του ο Μητροπολίτης. Η Ιερά Λιτανεία κατέληξε στα πρόπυλα τού Καθολικού τής Μονής, όπου ανεπέμφθη δέησις καί έγινε η απόλυσις, ενώ δέος ιερό κατέλαβε τούς πάντας, όταν σύσσωμος ο Λαός έψαλε τό «Απόστολοι εκ περάτων».
Παρέστησαν μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Κουμπουρλή, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Αρσιστείδης Μπουχάγιερ, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρος Ρηγάτος και η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Βίβιαν Σαμούρη.
Αλέξανδρος Κ. Κολλιόπουλος
11 σχόλια:
Οι φωτογραφίες από την Μονή μου θύμισαν τον πνευματικό των φοιτητικών μου χρόνων στην Πάτρα. Με καθοδήγησε με αγάπη και μακροθυμία ο π. Κωνσταντίνος Οικονόμου σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Ακόμα κρατώ τα βιβλία περί αγνότητας που είχε γράψει και μας τα πρόσφερε δωρεά. Αιωνία η μνήμη του.
Κώστας.
Έχω την εντύπωση ότι ο άγιος καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γηροκομείου π. Συμεών Χατζής, περνά την καλυτέρα εποχή της Ηγουμενίας του. Γέμισε το μοναστήρι του ράσο. Εκτός του δοκίμου μοναχού Κωνσταντίνου Θεοδωρόπουλου που έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο 28 Αυγούστου, δόκιμοι μοναχοί είναι και άλλοι δύο συνειδητοποιημένοι συμπολίτες μας με πανεπιστημιακή θεολογική μόρφωση. Ο Θεόδωρος Ανδρουτσόπουλος και ο Ιωάννης Γρίβας. Ο Ιωάννης, Αναστάσιε, είναι ενορίτης μας - Αγία Παρασκευή - και για μικρό χρονικό διάστημα υπήρξε κατηχητής των παιδιών μου, καταλαβαίνεις λοιπόν την εκτίμησή μου προς το πρόσωπό του. Σύντομα θα έχουμε και άλλον δόκιμο μοναχό που θα προκαλέσει κατά κάποιο τρόπο έκπληξη θα έλεγα, ο τόπος μετανοίας του.
θα έχει ενδιαφέρον Αναστάσιε αυτό που είχα γράψει στην εφημερίδα "Ε" εδώ και καιρό. Ότι ο Δεσπότης μας θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να παραχωρήσει το κέλι του σε κάποιον από τους μοναχούς της Μονής ελλείψεως πτέρυγας κελιών.
Κάτι βέβαια που θα πραγματοποιήσει με μεγάλη του ικανοποίηση!
Το συμπέρασμα είναι, ότι η συνεργασία Επισκόπου με τον καθηγούμενο ή την Καθηγουμένη της όποιας Μονής έχει τεράστια πνευματικά οφέλη.
Αλέξανδρος Κ. Κολλιόπουλος
11:37. Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Κωνσταντίνος Οικονόμου ως τακτικός Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως είχε οργώσει την ύπαιθρο και ως πνευματικός είχε καλλιεργήσει πολλές ψυχές. Του άρεσε να διαβάζει και γι’ αυτό ότι νέο βιβλίο κυκλοφορούσε το αγόραζε. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι διέθετε την καλύτερη βιβλιοθήκη των Πατρών. Τον ενθυμούμαι τακτικά, και πάντα τον έχω στην προσευχή μου.
Πραγματικά, αγαπητέ κ. Κολλιόπουλε, επί των ημερών του Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, υπάρχει μια άνθιση στον Μοναχισμό της Μητροπόλεως Πατρών.
Είναι πολύ ελπιδοφόρα αυτή η μοναχική άνθιση στην Ιερά Μονή Γηροκομείου, μετά από πολλά χρόνια ο Ηγούμενος π. Συμεών Χατζής, θα πρέπει να ευφραίνετε, διότι βλέπει να πληθαίνουν οι μοναχοί στην ιστορική Μονή Γηροκομείου.
Ποίος μπορούσε να φανταστεί ότι θα υπήρχε τόση προσέλευση ώστε πλέον να μην υπάρχουν διαθέσιμα κελιά. Σε αυτό έχει συντελέσει και το ότι ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, έχει ξεκαθαρίσει από τον ερχομό του στην Πάτρα, ότι δεν εννοεί να υπάρχει Μοναχός εκτός Ιεράς Μονής. Κάποτε πρέπει να επικρατήσει και η κανονική τάξη της Εκκλησίας στο ζήτημα των αγάμων κληρικών.
Η Κυρία Θεοτόκος ας σκέπη όλη την Συνοδεία του π. Συμεών με τις ευχές και ευλογίες του Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.
Οι Πατρινοί την αγαπούν την Παναγία την Γηροκομίτισσα πλήθος κόσμου πήγαν όπως δείχνουν οι φωτογραφίες στα Εγκώμια χολώδες θα πάνε στην μνήμη της.
Ημέρες δόξας για την Μονή Γηροκομείου.
Στα Εγκώμια ο Επίσκοπος, με την Μοναστική Συνοδεία, και πληθώρα κληρικών.
Τα Εγκώμια απέδωσε χορός πολλών ιεροψαλτών των Πατρών.
Ήταν το κάτι άλλο. Δεν περίμενα να δω τέτοια λαοθάλασσα πιστών. Όλοι κρατούσαν το βιβλίο και συνόδευαν τους ιεροψάλτες.
Και του χρόνου.
Ευτυχώς που υπάρχει και ο Εκκλησιολόγος και έτσι μαθαίνει καθένας τα νέα της Μητροπόλεως. Ο κ. Κολλιόπουλος είναι πάντα άμεσος στην ενημέρωση. Οι φωτογραφίες όλες είναι υπέροχες δείχνουν το πλήθος των ευλαβών προσκυνητών που πλημμύρισαν το μοναστήρι της Παναγίας μας.
Ο αείμνηστος π. Κωνσταντίνος Οικονόμου είχε μία πολύ καλή Ιεραποστολική τακτική την οποία εδώ καί χρόνια ατυχώς δεν βλέπω στό Μοναστήρι να συνεχίζεται...
Καί καλό θα ήταν όποιος έχει περισσότερες σχέσεις με τον ταπεινό γέροντα ηγούμενο π. Συμεών, να τού ρίξει εκ νέου την ιδέα αυτής τής ευλογημένης ιεραποστολικής τακτικής.
Ποιά είναι αυτή, καί σε τί πρωτοτυπούσε ο π. κωνσταντίνος;
Είχε μιά παλιά ξύλινη βιβλιοθήκη στήν αυλή γεμάτη βιβλία.
Βιβλία όχι δικά του, όπως είδα σε κάποιο άλλο μοναστήρι όπου όλα τα ράφια ήταν κατειλημμένα από βιβλία τού "γέροντα", καί ουδείς άλλος συγγραφεύς εκεί μέσα υπήρχε, λές καί όλη η σοφία τού κόσμου είχε πέσει επάνω του !( οποίος πράγματι εγωϊσμός, καί ουδείς να τού λέει τίποτα, έ, γέροντα...βάλε καί κανενός άλλου βιβλία μή μάς πάρουν καί στό ψιλό...)
Βιβλία λοιπόν διάφορα, άλλα φθηνά, άλλα δωρεάν, μικρά, μεγάλα, περιοδικά χριστιανικά, έντυπα Σωτήρος, Ζωής, Σταυρού, κλπ κανέναν δεν διαχώριζε όπως κάνουν μερικοί...
Περνούσε ο κόσμος, προσκυνητές, εξομολογούμενοι, περαστικοί, όλο καί κάτι διάβαζαν, κάτι τούς έμενε για την ψυχή τους, πού πουθενά αλλού στόν δρόμο τους ίσως δεν θά τούς τύχαινε να διαβάσουν...
Μιά φορά θυμάμαι πήγα ν΄ αγοράσω λίγο λιβάνι καί δεν βρήκα στό παγκάρι, οπότε μέ φωνάζει καί μού λέει "έλα εδώ..." καί μού δίνει από κάτι σακούλες πού είχε κάτω από το κρεβάτι του, κάπου 2 κιλά Αγιορείτικο λιβάνι.
Τού λέω "γέροντα, πολύ είναι...", "πάρτο, πάρτο" μού λέει, "έχω ένα σωρό στίς σακούλες..." επέμενα να τον πληρώσω εγώ, καί επ΄ ουδενί νά πάρει χρήματα...
Αυτός ήταν ο π. Κωνσταντίνος!
Μιά "ιεραποστολική ξύλινη προθήκη" λοιπόν χρειάζεται εκεί στην αυλή τού Μοναστηριού όπως παλιά ( να χαίρεται και η ψυχή του π. Κωνσταντίνου πού θα την βλέπει από επάνω...) καί όποιος νομίζει ότι κάτι πρέπει να γίνει γι΄ αυτό, "άς πεί λόγο, όπου δεί..."
( Υπάρχει βέβαια μιά κλειδωμένη έκθεση βιβλίων πού ανοίγει μιά φορά καί κάτι, αλλά, άλλο η ελεύθερη πρόσβαση καί για όλες τίς ώρες...)
a
Κύριε Κολλίοπουλε σας συγχαίρω διότι πρώτος μας ενημερώσατε για τα Εγκώμια στην ιστορική Μονή του Γηροκομείου. Οι άλλοι σας ακολούθησαν με αρκετή καθυστέρηση….. κάποιοι και σήμερα το είχαν ως νέο.
Προσοχή μόνο γιατί τους πρώτους τους αντιπαθούν αυτοί που όσο και να προσπαθούν δεν τους φτάνουν «και καταλαβαίνετε πολύ καλά για ποιον μιλάω και σε τι αναφέρομαι»
Την ποιότητα ενός blogs αξιαγάπητε Αναστάσιε, το καταδεικνύει η ποιότητα των σχολίων. Έχω την εντύπωση ότι η διαφορά είναι εμφανής.
Είχα και εγώ την χαρά και την ευλογία να έχω πνευματικό μου τον Μακαριστό Κωνσταντίνο Οικονόμου. Τόν γνώρισα στο παρεκκλήσιο του παλαιού νοσοκομείου, όπυ πάντα ήταν δίπλα στον πάσχοντα. Τι να πρωτοθυμηθώ, το πόσο ταπεινός ήταν, την αγάπη του για τους νέους, τό ότι ήταν με ένα μπαλωμένο ράσο γιατί έδινε σε ελεημοσύνη τα πάντα.Άς έχουμε όλοι την ευλογία του.
Συγγνώμη για το off topic.
Δημοσίευση σχολίου