Στα πλαίσια του online project «Επίκαιρη συνέντευξη» του Συνοδικού Τμήματος Πληροφοριών ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, απάντησε σε πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των επισκεπτών της ιστοσελίδας:
Σε τι αποσκοπούν η συμμετοχή της Ορθοδόξου Εκκλησία της Ρωσίας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και οι επαφές με τους Ρωμαιοκαθολικούς; Έχουν τίποτε πολίτυμο αυτοί;
Αλέξιος από την Αγία Πετρούπολη
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.) είναι το μεγαλύτερο χριστιανικό φόρουμ, το οποίο έχει γίνει πλέον ένα μοναδικό χώρο τακτικών συναντήσεων των διαφόρων Εκκλησιών και κοινοτήτων. Μέλη αυτής της οργάνωσης είναι σχεδόν όλες οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίας, όλες οι αρχαίες Ανατολικές (Προχαλκηδόνιες) Εκκλησίες και πλήθος προτεσταντικών ομολογιών. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία παρόλο που δεν αποτελεί μέλος του Π.Σ.Ε., ωστόσο συμμετέχει στο έργο της Επιτροπής «Πίστη και Τάξη». Επομένως διά της οργανώσεως αυτής οι χριστιανοί όλου του κόσμου έχουν δυναντότητα να διεξάγουν διάλογο ο ένας μετά του άλλου αποβλέποντας στην υπέρβαση των υφισταμένων διαφωνιών καθώς και να συμμετέχουν από κοινού στη συζήτηση των κοινωνικών, πολιτικών και οικολογικών προβλημάτων.
Όπως και οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας το σκοπό της συμμετοχής της στο Π.Σ.Ε. ως μέλος βλέπει στη μαρτυρία της παράδοσης της αρχαίας αδιαίρετης Εκκλησίας. Αυτό δε σημαίνει ότι οι Ορθόδοξοι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα εντός των κόλπων του Π.Σ.Ε. Ένα από αυτά ήταν η διαδικασία λήψεως αποφάσεων μέσα στην οργάνωση. Και όμως διά της συμφωνημένης συνεργασίας όλων των Ορθοδόξων μελών του Συμβουλίου επιλύονται αυτά τα αναφύοντα προβλήματα. Κατ΄εμέ δα θα ήταν ορθή η παύση της συμμετοχής μας στο Π.Σ.Ε. Η Ρωσική Εκκλησία δε θα είχε τις ίδιες δυνατότητες για την επιτέλεση της Ορθόδοξης Ιεραποστολής τις οποίες έχει διά της συμμετοχής της στην οργάνωση. Επίσης αυτό θα δυσχέραινε και τις επαφές της με άλλες Εκκλησίες.
Όσον δε αφορά τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πρόκειται για τη μεγαλήτερη ανά τον κόσμο Εκκλησία, εκπροσωπούσα την αρχαία δυτική χριστιανική παράδοση. Η Ρώμη και οι Ανατολικές Εκκλησίες ήταν ενωμένες κατά την πρώτη χιλιετία της χριστιανικής ιστορίας και μέχρι σήμερα έχουμε αρκετά κοινά σημεία. Παρά τις δογματικές διαφορές που υφίστανται μεταξύ της Ορθοδοξίας και του Ρωμαιοκαθολικισμού έχουμε συγκλίνουσες απόψεις επί πολλών επίκαιρων προβλημάτων της σύγχρονης εποχής. Αυτό δε αφορά κυρίως τα θέματα του προσωπικού και του δημόσιου ήθους, τη βιοηθική, τα κοινωνικά ζητήματα. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και οι Ορθόδοξες Εκκλησίας συνεργάζονται ενεργώς προς την αντιμετώπιση της παρατηρούμενης στο σύγχρονο κόσμο ηθικής διαφθοράς.
Ποιος είναι ο ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στην οικουμενική Ορθοδοξία σήμερα; Η αυθεντία της Εκκλησίας μας, της πλέον πολυάριθμης εκ των κατά τόπους Εκκλησιών, θα επηρεάσει τη συζήτηση στα πλαίσια της μέλλουσης να συνέλθει Πανορθοδόξου Συνόδου;
Όλγα από τη Μόσχα
Με υπερχιλιετή ιστορία της η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, η οποία τον εικοστό αιώνα υπέστη τους σκληρότατους άνευ προηγουμένου διωγμούς και καταπιέσεις των αθεϊστικών αρχών, τώρα βιώνει με πλέον πιο δυναμικό από όλες τις άλλες Εκκλησίες τρόπο την ανάπτυξη και την αύξησή της. Η αναβίωση και η προκοπή της Ρωσικής Εκκλησίας τη δέχονται με ενθουσιασμό και οι αδελφές κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, με τις οποίες τώρα οι σχέσεις ευρίσκονται σε ανοδική πορεία.
Ένας από τους πλεον σημαντικότερους τομείς συνεργασίας με άλλες κατά τόπους Εκκλησίες είναι εκείνος της προπαρασκευής της Πανορθοδόξου Συνόδου. Η αποστολή του Πατριαρχείου Μόσχας συμμετέχει ενεργώς σε όλες τις συνεδριάσεις της Διορθόδοξης Προπαρασκευαστικής Επιτροπής και των Πανορθοδόξων Προσυνοδικών Διασκέψεων. Φρονώ ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης της ίδιας της Συνόδου οι θέσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας επί όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης θα σεβασθούν πρεπόντως.
Ώστε να ακούγεται η φωνή της κάθε Εκκλησίας ανεξαρτήτως μεγέθους και σημασίας της στην ιστορία και τη σύγχρονη εποχή μετά συνέπειας υποστηρίζουμε το δι΄ομοφωνίας τρόπο λήψεως των αποφάσεων στο διορθόδοξο επίπεδο τόσο στην προπαρασκευαστκή φάση όσο και στην πορεία της ίδιας της συγκληθησομένης Συνόδου. Επιπλέον, από την άποψή μας σημαντικό είναι και το θέμα των αρχών της αντιπροσώπησης στη Σύνοδο, το οποίο πρόκειται ακόμα να συζητηθεί με άλλες κατά τόπους Εκκλησίες. Όπως συνεπάγεται από την ίδια την ιδέα και το χαρακτηρισμό της Συνόδου ως Μεγάλης, πρέπει να συμμετάσχουν τουλάχιστον όλοι οι κανονικοί Ορθόδοξοι επαρχιούχοι αρχιερείς. Ευελπιστούμε μέσα στη Σύνοδο να ακούσουμε τη συντονισμένη φωνή του συνόλου της Ορθοδοξίας διά της οποίας αναδειχθεί η πραγματική ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η ακλόνητη εμμονή της στην αποστολική και αγιοπατερική Παράδοση.
Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας
3 σχόλια:
«Όπως και οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας το σκοπό της συμμετοχής της στο Π.Σ.Ε. ως μέλος βλέπει στη μαρτυρία της παράδοσης της _αρχαίας αδιαίρετης Εκκλησίας_»
Ερώτηση: Δηλαδή τώρα τι είναι η Εκκλησία; Διηρημένη; Σε κάτι τέτοια θέματα συμφωνούμε ακόμα με τη 2η Ρώμη έτσι; Μόνο στα εθνοφυλετικά τα χαλάμε...
Γ.Ν.Α., 3ετης φοιτητής Θεολογίας
Η Εκκλησία είναι ΜΙΑ και μοναδική ΓΝΑ. Από αυτή έχει αποσχισθεί η Ρωμαιοκαθολική. Η Ορθόδοξη Εκκλησία περιμένει την επιστροφή της για να είναι ενιαία και η Εκκλησία όπως προ του σχίσματος.
Ίσως να εννοεί την Ορθόδοξη Εκκλησία πριν το σχίσμα των παπικών.
Δημοσίευση σχολίου