Είναι αλήθεια πως τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο, ο νους πολλών πατρινών, η καρδιά πλειάδας πιστών, γυρνά στο παρελθόν και χτυπά στον ρυθμό της γλυκιάς ανάμνησης, της μοναδικής εμπειρίας της γνωριμίας και συνάντησης μ’ ένα πρόσωπο, που σημάδεψε την ζωή του και κατεύθυνε την μετέπειτα πορεία τους.
30 Ιουνίου 1964 και ολόκληρη η πατραϊκή κοινωνία, η τοπική Εκκλησία θρηνεί για τον χαμό του διδασκάλου της, την απώλεια του στοργικού της πατέρα, του παπά των φτωχών των προσφύγων της πονεμένης Ρωμιοσύνης, του ακούραστου εργάτου του Ευαγγελίου.
Έσβησε η αδαμαντένια φωνή του π. Γερβασίου και πήρε την θέση της στην παραδεισένια αιωνιότητα. Το σώμα του ετάφη στα ματωμένα χώματα της ελληνικής γης και παρέμεινε για εμάς τους νεωτέρους πλούσια παρακαταθήκη και ανεκτίμητη ευλογία.
Έπαψε να αντιλαλεί στα βουνά και στα λαγκάδια, στις πόλεις και στα χωριά, το φλογερό του κήρυγμα, η προφητική, ως άλλος Μωυσής, φωνή του, η ελεγκτική, ως επόμενος των κριτών της Π. Διαθήκης, σεμνή παρουσία του.
Και σήμερα, που ο κόσμος ξέχασε, λησμόνησε την απόστολή του, διέγραψε τον Θεό από την ζωή του, αναζητούμε αληθινούς μεγάλους ηγέτες, με γνήσια αυθεντική πίστη και αγάπη για την πατρίδα. Έντονα ηχούν στα αυτιά μας και στις κοιμισμένες συνειδήσεις μας τα λόγια του ποιητή:
« Κι’ αν είναι χίλια τ’ άσχημα, κι’ αν είναι τ’ άδεια αφέντες, φτάνει μια σκέψη, μια ψυχή, φτάνεις εσύ, εγώ φτάνω, να δώσει νόημα στων πολλών την ύπαρξη, ένας φτάνει…(Κ. Παλαμάς)
Ένας, ξεχωριστός, ιδιαίτερος μα και με ζήλο Θεού εμφορούμενος, ιερεύς, ήταν ο π. Γερβάσιος. Στην εποχή του ο κόσμος τον αγάπησε μα και αρκετοί τον πολέμησαν. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει διαφορετικά. Ήταν μεγάλος ο παππούλης! Του άρεσε το καλό, το αυθεντικό, το εκκλησιαστικό, το παραδοσιακό. Ήθελε τα πάντα ευσχημόνως και κατά τάξιν να γίνονται. Επιθυμούσε την τελειότητα και γι’ αυτό στο πρόσωπό του επαληθεύτηκε αυτό που εύστοχα λέχθηκε:
« Τους επιθυμητάς της τελειότητος ο κόσμος τους μισεί γιατί διαρκώς αναταράσσουν τα νερά. Όταν όμως τους χάσει, τους αναζητεί γιατί έχει γίνει φτωχότερος και αυτό πλήρως το αντιλαμβάνεται και το κατανοεί».
Ιεροδιάκονος Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος
3 σχόλια:
Είναι μεγάλος. Διάβασα την ζωή του από τα βιβλία του Παναγιώτη Λόη. Σπουδαίος άνθρωπος ο οποίος άγγιξε την αγιότητα και πρέπει να ενταθεί στο αγιολόγιο. Τα δημοσιευμένα κείμενά του από τον ίδιο συγγραφέα δεικνύουν την σοφία του π. Γερβασίου.
Ας πρεσβεύει υπέρ όλων μας.
Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία της αγιοκατατάξεως του Γερβασίου Παρασκευόπουλου στα Δίπτυχα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Εσύ κ. Κωστόπουλε που είσαι φιλοπατριαρχικός και τρέφεις σεβασμό για τον όσιο Γερβάσιο των Πατρών ξεκίνα κάτι με τον Μητροπολίτη σας κ. Χρυσόστομο ο οποίος είναι και συντοπίτης του οσίου ανδρός.
Ο π. Γερβάσιος ήταν Μεγάλος.
Δυστυχώς όμως στο ευρύτερο εκκλησιαστικό πλήρωμα παραμένει άγνωστος.
Συγχαίρω τον φλογερό ιεροδιάκονο Ιερόθεο που προβάλει τον φάρο της Ελλαδικής Εκκλησίας τον σεμνό, δυναμικό και φλογερό Γερβάσιο Παρασκευόπουλο.
Μήπως ήλθε ο καιρός να αξιοποιηθούν και να διαδοθούν τα βιβλία του μακαριστού πλέον Παναγιώτη Λόη, ο οποίος αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην μελέτη του αγνώστου σε αυτόν π. Γερβασίου.
Δημοσίευση σχολίου