ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ 1922
Τιμήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Γλύφα Βαρθολομιού
Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός και οι θυσίες του
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με κέντρο αναφοράς στον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, 90 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου στην Γλύφα η εκδήλωση μνήμης για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Το απόγευμα του Σαββάτου 8 Σεπτεμβρίου είχε οργανωθεί σχετική ομιλία και παραδοσιακή εκδήλωση με αναφορά στην ζωή και την κοινωνική παρουσία των Ελλήνων της Ιωνίας από τον τοπικό Πολιτιστικό σύλλογο σε συνεργασία με τον Δήμο Πηνειού.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Γλύφας στην οποία προέστη ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός. Ακολούθως εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού που υπάρχει στην Κεντρική Πλατεία της Γλύφας , στην μνήμη των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στον Μικρασιατικό Πόλεμο και των σφαγιασθέντων από τους Τούρκους Ελλήνων της Μικράς Ασίας, με την παρουσία του Μητροπολίτου κ. Γερμανού που συνοδευόταν από τον Αρχιμανδρίτη κ. Φιλάρετο Σπανόπουλο και τους τοπικούς εφημερίους π. Αθανάσιο Μπράβο και π. Αναστάσιο Τσαμαδό.
Στεφάνια κατατέθηκαν στο Μνημείο από τον Δήμαρχο Πηνειού κ. Αλέξη Καστρινό, τον Πρόεδρο τοπικού Διαμερίσματος Γλύφας κ. Νικόλαο Μαφρέδα και τον εκπρόσωπο των προσφύγων κατοίκων της Γλύφας κ. Σταυρό Δερμετζή, ο οποίος έχοντας εισέλθει στην 10η δεκαετία της ζωής του έχει γεννηθεί στην Μικρά Ασία πριν την Καταστροφή και ήρθε ως πρόσφυγας με την οικογένεια του στην Ηλεία την δεκαετία του 1920. Το παρών στην εκδήλωση μνήμης έδωσαν πέραν των άλλων ο Βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Μαρίνος, ο Αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Σπύρος Βασιλείου, ο τ. Δήμαρχος Βαρθολομιού κ. Χρήστος Βρυώνης, ο Γραμματέας του Συνδέσμου Οπλιτών Ν. Ηλείας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ Βαρθολομιού κ. Κώστας Λυκογιάννης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πηνειού και των τοπικών Δημοτικών Διαμερισμάτων κ.ά.
Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησε μικρή δεξίωση στην Πλατεία της Γλύφας , όπου προσφέρθηκαν μικρασιατικά γλυκά στους παρευρεθέντες από τις γυναίκες του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου .
Η Γλύφα, όπως και η Κάτω Παναγιά Κυλλήνης και η Γαστούνη, είναι από τις περιοχές αυτές του Ηλειακού χώρου όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από Ιωνία, Καππαδοκία, Πόντο και Ανατολική Θράκη, μετά την Καταστροφή του 1922 και την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ,προσφέροντας την δημιουργικότητα τους και το προοδευτικό τους πνεύμα στην ζωή και της οικονομίας της περιοχής .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου