«Το χρήμα πρέπει να υπηρετεί, όχι να εξουσιάζει» δηλώνει ο προκαθήμενος της Ρωμαικαθολικής Εκκλησίας στηλιτεύοντας τη «δικτατορία της οικονομίας», την «τυραννία των αγορών» και τη «λατρεία του χρήματος» στην πρώτη σημαντική ομιλία του για την οικονομική κρίση ενώπιον ξένων πρεσβευτών στο Βατικανό.
Η κρίση έχει επιδεινώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε φτωχές και πλούσιες χώρες, δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος και απηύθυνε ισχυρό κάλεσμα για μεταρρύθμιση των οικονομικών δομών παγκοσμίως σε ηθική βάση και προς όφελος όλων.
Η κρίση προκάλεσε φόβο και απόγνωση, μείωσε τη χαρά της ζωής και αύξησε τη βία και τη φτώχεια, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι πασχίζουν να επιβιώσουν με «μη αξιοπρεπή» μέσα, υπογράμμισε ο ποντίφικας.
Η κρίση προκάλεσε φόβο και απόγνωση, μείωσε τη χαρά της ζωής και αύξησε τη βία και τη φτώχεια, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι πασχίζουν να επιβιώσουν με «μη αξιοπρεπή» μέσα, υπογράμμισε ο ποντίφικας.
«Η δικτατορία της οικονομίας»
«Έχουμε δημιουργήσει νέα είδωλα. Η λατρεία του χρυσού μοσχαριού του παρελθόντος έχει βρει νέα και άκαρδη απεικόνιση στη λατρεία του χρήματος και τη δικτατορία μιας οικονομίας που είναι απρόσωπη και στερείται ενός πραγματικά ανθρώπινου στόχου» δήλωσε.
Ο ποντίφικας έκανε αναφορά στην Έξοδο της Βίβλου και τη λατρεία των Ισραηλιτών στο χρυσό μοσχάρι ενόσω ο Μωυσής βρισκόταν στο όρος Σινά λαμβάνοντας τις Δέκα Εντολές.
Αν και ο προκάτοχος του Πάπα Φραγκίσκου, Βενέδικτος, είχε καλέσει επίσης σε μεταρρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος, μιλούσε σε πιο θεωρητικό επίπεδο συγκριτικά με τον νέο ποντίφικα, που είναι πιο άμεσος και φαίνεται να εκφράζει πολύ προσωπικές απόψεις από την εμπειρία δίπλα στους φτωχούς της Λατινικής Αμερικής.
Ο ποντίφικας παρότρυνε τα κράτη να αναλάβουν μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομίας τους και να προστατεύσουν τους πιο αδύναμους. «Αν και το εισόδημα μιας μειοψηφίας αυξάνεται, αυτό της πλειοψηφίας συνθλίβεται» ανέφερε.
«Αυτή η ανισορροπία προκύπτει από ιδεολογίες που υποστηρίζουν την απόλυτη αυτονομία των αγορών και την κερδοσκοπία, και συνεπώς αρνείται το δικαίωμα του ελέγχου στα κράτη, τα οποία καλούνται τα ίδια να μεριμνούν για το κοινό καλό» επισήμανε.
«Η τυραννία των αγορών»
Και συνέχισε μιλώντας για την «τυραννία» των αγορών. «Μία νέα αόρατη, και συχνά εικονική, τυραννία εγκαθίσταται, επιβάλλοντας μονομερώς και αθεράπευτα τους δικούς της νόμους και κανόνες» είπε.
Σε πολλές περιπτώσεις η αξία των ανθρώπων κρίνεται από τη δυνατότητά τους να καταναλώνουν, σημείωσε ο πρώην καρδινάλιος Μπεργκόλιο του Μπουένος Άιρες. «Ακόμη και ο άνθρωπος θεωρείται πλέον ένα καταναλωτικό αγαθό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην συνέχεια να πεταχτεί» ανέφερε.
«Ο Πάπας αγαπά τους πάντες, πλούσιους και φτωχούς το ίδιο, όμως ο Πάπας έχει το καθήκον, στο όνομα του Ιησού, να υπενθυμίζει στους πλούσιους να βοηθούν τους φτωχούς, να τους σέβονται και να τους στηρίζουν» τόνισε ο Πάπας.
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει επιλέξει τη Βραζιλία για το πρώτο ταξίδι στου εξωτερικό τον Ιούλιο. Θα βρεθεί στις παραγκουπόλεις του Ρίο Ντε Ζανέιρο και θα συναντηθεί με νεαρούς κρατούμενους.
«'Όχι' στους χριστιανούς του σαλονιού»
Στην «πραγματική σημασία της πίστεως» αναφέρθηκε παράλληλα την Πέμπτη ο Πάπας κατά το κήρυγμά του στο μέγαρο για την φιλοξενία των καρδιναλίων Σάντα Μάρτα, όπου διαμένει. Ο ποντίφικας στιγμάτισε «τους χριστιανούς του σαλονιού» που «έχουν τυπικά καλούς τρόπους», αλλά «δεν χαρακτηρίζονται από αποστολική ζέση».
Ταυτόχρονα, σε μήνυμά του μέσω του Twitter τόνισε: «Δεν μπορούμε να είμαστε χριστιανοί μερικής απασχόλησης. Πρέπει να προσπαθούμε να βιώνουμε την πίστη μας κάθε στιγμή, κάθε ημέρα».
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου