Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

H Σμύρνη πριν το 1922: αρχιτεκτονική και πολεοδομική ταυτότητα

  Ο κύκλος «μαγναύρα» για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό & η Διακίδειος Σχολή Λαού Πατρών σας προσκαλούν στην εκδήλωση:
H Σμύρνη πριν το 1922: αρχιτεκτονική και πολεοδομική ταυτότητα
Ομιλητής:  κα. Θ. Μονιούδη-Γαβαλά, Αναπλ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών & Πρόεδρος Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών.
ΤΕΤΑΡΤΗ 10 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 7:00 μ.μ.
Αίθουσα ΔΙΑΚΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, Κανάρη 58, Πάτρα.
 Είσοδος ελεύθερη.


Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ της εκδήλωσης και πρόσθετο υλικό είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας της "μαγναύρας" εδώ. Περίληψη παρατίθεται και παρακάτω.
Το συνολικό πρόγραμμα της περιόδου 2015-16 μπορείτε να το δείτε εδώ.
Πληροφορίες μέσω της ιστοσελίδας μας ή μέσω e-mail στην δ/νση magnavra@gmail.com ή τηλεφωνικά στο 2610 225180 (ώρες καταστημάτων).
Η Οργανωτική Επιτροπή του κύκλου "μαγναύρα" για τον ευρύτερο ελληνικό πολιτισμό.

----- ΠΕΡΙΛΗΨΗ
H Σμύρνη πριν το 1922: αρχιτεκτονική και πολεοδομική ταυτότητα
Περίληψη: Η πόλη της Σμύρνης έζησε τις τραγικότερες συνέπειες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Μέχρι το 1922 ήταν μια πολυπολιτισμική πόλη, με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο. Η μελέτη της πολεοδομικής και αρχιτεκτονικής ταυτότητας μπορεί να γίνει μόνο μέσω των απεικονίσεων και των δημοσιευμένων μελετών, αφού οι ιστορικές μαρτυρίες του χώρου εξαφανίστηκαν από την πυρκαγιά. Τα σημαντικότερα στοιχεία που διαμόρφωσαν την εικόνα της Σμύρνης από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι την καταστροφή της ήταν τα λιμενικά έργα και η επακόλουθη οικοδόμηση του μετώπου της προκυμαίας, που άλλαξαν την εικόνα της πόλης προς τη θάλασσα, ο ανασχεδιασμός τμήματος της πόλης με βάση τις νεότερες πολεοδομικές αντιλήψεις και η ευρεία ανοικοδόμηση από όλες τις εθνότητες, με κτήρια ποικίλων επιρροών. H αρχιτεκτονική δημιουργία των Ελλήνων αρχιτεκτόνων και της ελληνικής κοινότητας υπήρξε πολύ αξιόλογη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: