Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

«Εστιατόρια» χωρίς «μενού» - Ιάκωβος

«Εστιατόρια» χωρίς «μενού»

Υπάρχουν μερικά «εστιατόρια» όπου πηγαίνεις για φαγητό και δεν σου δίνουν κατάλογο επιλογής. Απλά ο σερβιτόρος σου φέρνει, ας πούμε ψητό που το ετοίμασε και το σερβίρει το κατάστημα. Αν διαμαρτυρηθείς θα σου πουν πως μπορείς ή να φας αυτό που σου έφεραν ή να πας αλλού! Πηγαίνεις σε κάποιο άλλο «μαγαζί» αλλά κι εκεί γίνεται το ίδιο! Θες να πιεις μπύρα αλλά αυτοί σου φέρνουν κρασί γιατί κρίνουν πως είναι καλύτερα για σένα!
          Ο λόγος είναι για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, που μας προσφέρουν μέσω των συσκευών που έχουμε στα σπίτια μας ότι θέλουν αυτοί ή ότι τους συμφέρει χωρίς να σκοτίζονται και πολύ για  να αυξάνουν συνεχώς τα εποικοδομητικά τους προγράμματα και να μειώνουν τα ψυχοφθόρα και επικίνδυνα.
          Θα μου πείτε τώρα: «Γιατί γκρινιάζεις; Είναι δυνατόν οι σταθμοί να προβάλλουν για τον καθένα προγράμματα της επιλογής του;». Φυσικά και γνωρίζω ότι αυτό είναι αδύνατο, όμως, χωρίς να ισχυρίζομαι πως η τηλεόραση δεν προσφέρει τίποτε – που είναι ακραίο και μηδενιστικό και δεν συνηθίζω να μηδενίζω κανένα – θέλω να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου που ίσως μερικές να συνέβαλλαν στην βελτίωση της προσφοράς:
          1. Να κάμουν δημοσκοπήσεις – είναι και επίκαιρες – από τα αποτελέσματα των οποίων να τροποποιήσουν ανάλογα τον χρόνο κατανομής των ενημερωτικών, ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων τους, δίνοντας έμφαση εκεί που χρειάζεται. Θα ήταν επίσης χρήσιμο να καθιερώσουν ένα ολιγόλεπτο εβδομαδιαίο πρόγραμμα για να ακούουν απόψεις και εισηγήσεις τηλεθεατών ώστε η επικοινωνία να μην είναι μονόδρομη αλλά αμφίδρομη.
          2. Επειδή – κακά τα ψέματα – αρκετοί νέοι αλλά και ενήλικες έχουν κάποιες τάσεις εκδήλωσης αντικοινωνικών συμπεριφορών και λόγω της έντονης  ψυχολογικής επίδρασης της τηλεόρασης αλλά και του μιμητισμού που επικρατεί πρέπει να αποφεύγουν να προβάλλουν οτιδήποτε είναι ή τείνει προς το κακό, π.χ. άπρεπες και αισχρές ενέργειες, πράξεις, φράσεις, λόγια, συμπεριφορές, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα προγράμματα θρησκευτικού,  ηθικού και διδακτικού περιεχομένου.
          3. Σε πολλά σπίτια η τηλεόραση είναι μέχρι αργά τη νύχτα ανοιχτή, χωρίς να την παρακολουθεί κανένας! Πολλά παιδιά κάθονται πολύ κοντά στην συσκευή. Ας γίνουν κάποιες σχετικές εκπομπές με οδηγίες για την σωστή χρήση της τηλεόρασης.
          4. Μερικά σίριαλ που φέρνουν από μακρινές χώρες και τα μεταγλωττίζουν και που το επίπεδό τους είναι μάλλον άσχετο με το δικό μας αλλά και κάποιες κυπριακές και ελληνικές σειρές είναι χαμηλού επιπέδου και δεν προσφέρουν σχεδόν τίποτε.
          5. Να φροντίσουν να βάλουν στα προγράμματά τους μικρά κωμικά σκετσάκια, κωμωδίες που φέρνουν αυθόρμητο γέλιο, γιατί το γέλιο μακραίνει την ζωή, μαλακώνει την πέτρινη καρδιά, δημιουργεί ευχάριστο κλίμα και διάθεση. Κι εδώ που φτάσαμε, δεν είμαι σίγουρος αν είμαστε για γέλια ή για κλάματα.
          6. Για να συμβάλουν σε κάποια εκτόνωση της έντασης που παρατηρείται από πολιτικές διαμάχες, ας βάλουν κάποιους μίμους να παριστάνουν πολιτικούς αρχηγούς. Οι πολίτες χαίρονται και γελούν με το απλό, αθώο αστείο – φαντάζομαι και οι πολιτικοί. 
          7. Υπάρχει μια έντονη τάση εξομοίωσης όλων των σταθμών – μέχρι και οι διαφημίσεις γίνονται την ίδια ώρα. Θα ήταν νομίζω καλύτερα αν κάθε σταθμός είχε την δική του ιδιαιτερότητα ώστε ο καθένας να έχει την ευχέρεια να παρακολουθεί περισσότερο και να επιλέγει από τον σταθμό ή τους σταθμούς που τον ικανοποιούν.
Ιάκωβος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξεχάστηκε όμως το κυριότερο! Νά ψηφιστεί λοιπόν καί ένας νόμος πού "για λόγους Εθνικού Συμφέροντος" , να κλείνουν οι τηλεοράσεις στίς 12 τό βράδυ για να ησυχάζουν οι άνθρωποι και να γλιτώνει καί το Κράτος εκατομμύρια κιλοβατώρες από τίς χιλιάδες αναμμένες συσκευές πού καίνε άσκοπα ώς επί το πλείστον όλο το βράδυ...Άντε μετά να πάνε όλοι αυτοί το πρωϊ να δουλέψουνε, όσοι δηλαδή έχουνε δουλειά...Καί όπως ψηφίστηκαν δικτατορικά και ουδείς μίλησε παρόμοιοι νόμοι από τούς 300 τεμπέληδες τής Βουλής για τά κουρέματα τών Ασφαλιστικών Ταμείων, για τα κουρέματα ομολόγων Ελλήνων ομολογιούχων, κλπ ( στούς ξένους τα πλήρωσαν κανονικά ), έτσι να γίνει κι΄ένας νόμος για την άσκοπη χρήση τών συσκευών αυτών με μηδενική ποιότητα προγραμμάτων γεμάτα ώς επί το πλείστον από κάποια σαχλαμαροειδή (καί ρεμαλοειδή κάποιες φορές) μεταμεσονύκτια υποκείμενα μέ ανώμαλες και διεστραμμένες θέσεις (πού κανονικά θα έπρεπε να παρακολουθούνται από ψυχιάτρους), καί πού όμως ζούν καί "βασιλεύουν" στον σημερινό κόσμο μας...

Αττικός

Ανώνυμος είπε...

Η τηλεόραση είναι ο χειρότερος παιδαγωγός για όλη την οικογένεια. Δημιουργεί και εξάρτηση σε εκπομπές που θες να παρακολουθήσεις οπωσδήποτε. Δεν συμβάλει καθόλου στην επικοινωνία της οικογένειας. Πολλά τα κατά. Λίγα τα υπέρ.

Ανώνυμος είπε...

Και να σε υποχρεώνουν κιόλας με το ζόρι να τους πηγαίνεις κάθε μήνα συνδρομή το 50ευρο....!

Ανώνυμος είπε...

Είχα διαβάσει ένα τίτλο βιβλίο: Τηλεόραση το ναρκωτικό από την πρίζα…