Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Η εορτή του Αγίου Λουκά στον Πειραιά

 Η εορτή του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον Πειραιά.
Πειραιώς Σεραφείμ: Ο άγιος Λουκάς μας δείχνει τον δρόμο.
Ανέβηκε στον ουρανό και κατέβασε στην γη τα χαρίσματα του ουρανού και τα μοίρασε απλόχερα. Θεραπείες, ευεργεσίες, αγάπη, προσφορά.
Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, τίμησε την μνήμη του προστάτη Αγίου της Ενορίας, Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.
Στο Ναό φυλάσσεται τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου, ενώ υπάρχει και Παρεκκλήσιο προς τιμήν του. 


Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 10 Ιουνίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος, στο λόγο που απηύθυνε προς τους πιστούς κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού, σημείωσε αρχικά πως οι ιδιότητες του Θεού, εκφράζονται μέσα από την ποιότητα του δημιουργήματος Του, που είναι το σύμπαν. 

Παντοδυναμία, πανσοφία, τελειότητα, αγάπη, αγαθότητα, παντογνωσία και αγιότητα.
Είναι λοιπόν η αγιότητα, μια ιδιότητα του αληθινού δημιουργού της ζωής. Η οποία αναλύεται σε ποιότητα χάριτος, σε ευλογία ζωής, σε αρμονία απολυτότητας, σε καθαρότητα κρίσεως, σκέψεως και αποφάσεως. Αγιότητα σημαίνει τελειότητα.
Για εμάς, που είμαστε εικόνες του δημιουργού Θεού και έλλογα όντα, ποιος είναι ο προορισμός, η ποιότητα και η αρμονία της υπάρξεως μας, αναρωτήθηκε ο Σεβασμιώτατος.
«Η Εκκλησία μας, δεν είναι μία ανθρώπινη κατασκευή, θρησκεία, ιδεολογία ή μια φιλοσοφική ερμηνεία της ζωής και του κόσμου.
Είναι αποκάλυψη, ζωή, εμπειρία, προσωπικός πειραματισμός. Είναι είσοδος του Θεού εν χώρω και χρόνω. 
Για την Εκκλησία ο Θεός δεν είναι μια ιδέα ή μια δύναμη πέρα από τα αστέρια. Είναι Εκείνος που μπήκε μέσα στην ιστορία του κόσμου, που σαρκώθηκε από έναν άνθρωπο, την Παναγία και την χάρη του Αγίου Πνεύματος.»
Ο Θεός έγινε άνθρωπος για να μεταβάλλει τον άνθρωπο σε Θεό, συνέχισε. Αυτό είναι το έργο της Εκκλησίας, να μας μεταγγίσει και να μας μεταλαμπαδεύσει τις ιδιότητες του Θεού, όσο είναι δυνατόν στην μικρότητα και ελαχιστότητα μας.
Αυτός, είναι ο σκοπός, ο προορισμός και η στόχευση. Να πάρουμε μέσα μας τις ιδιότητες του Κυρίου και δημιουργού μας, εκούσια και με την θέληση μας. Και να εργαστούμε μαζί του στο να αποβούμε κατά χάριν τέκνα της υιοθεσίας. Ο προορισμός είναι η θέωση και η αγιότητα.
Και όλα αυτά, παρατήρησε ο Σεβασμιώτατος, δεν είναι θεωρίες και ιδεοληψίες. Είναι μία πραγματικότητα που συνεχίζεται αδιάπτωτα και χαρίζει στην Εκκλησία, στον ουρανό και τον κόσμο, αγίους.
Πρόσωπα ελεύθερα, ουράνια, χαριτωμένα, θησαυρούς της ζωής. Η Εκκλησία τεχνουργεί αγίους, πρόσωπα που ομοιάζουν με τον δημιουργό τους.
Ο άγιος Λουκάς έζησε κοντά στα δικά μας χρόνια και πέρασε όλα τα στάδια του πνευματικού αγώνα.
Οικογενειάρχης, έχασε την αγαπημένη του σύζυγό του, έγινε πατέρας και μητέρα για τα τέσσερα παιδιά του, σπούδασε την ιατρική, αναδείχθηκε ως επιστήμονας, έζησε όλη την φρίκη του 20ου αιώνα.
«Αλλά αγάπησε τον Θεό και έδωσε την ζωή του και την επιστήμη του σ’ Εκείνον. Και έγινε μοναχός, ιερέας, αρχιερέας, ποιμένας και διδάσκαλος της Εκκλησίας, στην σκληρή και βάναυση εποχή του αθεϊσμού. 
Διωγμούς, εξορίες, ύβρεις, συκοφαντίες, βασανιστήρια, όλα τα υπέμεινε δια Χριστόν. Και έγινε άγιος, μέτοχος της θείας ζωής, κοινωνός των ακτίστων ενεργειών του Αγίου Πνεύματος.
Ανέβηκε στον ουρανό και κατέβασε στην γη τα χαρίσματα του ουρανού και τα μοίρασε απλόχερα. Θεραπείες, ευεργεσίες, αγάπη, προσφορά
Ο άγιος μας δείχνει τον δρόμο, είπε κλείνοντας τον λόγο του. Μας αποδεικνύει ότι η πίστη μας είναι ο ζωντανός Θεός που έρχεται και θα έρχεται για πάντα στη ζωή των ανθρώπων  και θα κρούει την θύρα.
Κι όποιος είναι αγαθής προαιρέσεως, θα ανοίγει για να εισέλθει μέσα του. Και ο άνθρωπος γίνεται άγιος, αιώνιος, μέτοχος της ζωής του Θεού.
Γι’ αυτό και τα λείψανα του αγίου Λουκά ευωδιάζουν και θαυματουργούν. Και η ζωή του εξαγγέλλει το καινούργιο που περιμένει ο κόσμος, μέσα στην καθημερινή αποτυχία της ιστορίας του.
Γι’ αυτό ζούμε, για να αποβούμε άγιοι κατά χάριν.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος τίμησε την μεγάλη ευεργέτιδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και λογοτέχνη, κα Αντιόπη Μανιάτη με την ύψιστη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως, τον μεγαλόσταυρο του πολιούχου αγίου Σπυρίδωνα. 
Μιλώντας για την τιμωμένη, την χαρακτήρισε εκλεκτό, χαρισματικό και ευλογημένο άνθρωπο. Που αγκάλιασε το έργο της τοπικής Εκκλησίας και προσέφερε την κινητή και ακίνητη περιουσία της για να γίνουν έργα φιλαλληλίας, ιεραποστολής, ευαγγελισμού των ψυχών.
Η ίδια συγκινημένη, τόνισε ότι αισθάνεται μικρή και ασήμαντη και πως ότι έχουμε και δεν έχουμε οι άνθρωποι, δεν έχουν αξία. 
«Αξία έχει μόνο η αγάπη

Στην ιερά αγρυπνία που ακολούθησε ιερούργησε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμ. π. Αθανάσιος Παπασταύρου όπου τέλεσε και τους Χαιρετισμούς προς τον Άγιο.
 
Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
 
 Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου, Φωτογραφίες: Στάθης Τσιμούρης

Τον Εσπερινό μετέδωσε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Πειραϊκή Εκκλησία».
Τον Εσπερινό και την αγρυπνία μεταδώθηκε διαδικτυακά στο www.enoriaendrasei.gr:
Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: https://youtu.be/qu5dmtvI69w
Την ακολουθία του Εσπερινού και την ιερά αγρυπνία μπορείτε να παρακολουθήςετε εδώ:  https://youtu.be/_mHfo3rJ7Kg








Δεν υπάρχουν σχόλια: