ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ
ΛΕΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ
Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΙΤΤΑ
Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Σιδερά μνημη
Πήγα να χαιρετίσω συν τος άλλοις έναν από τους στυλοβάτες της Λεμεσού των κατασκηνώσεων. Στα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία μια ομάδα οραματιστών αγωνίστηκαν να συνεχίσουν την παράδοση των Κατασκηνώσεων Δασών που πρωτοξεκίνησε ο πατήρ Σολομών Παναγίδης στα χρόνια μετά τα Οκτωβριανά. Επέλεξαν στον Σαιττά έναν χώρο ονειρικό στο ενδιάμεσο του δασικού τότε δρόμου από την παλιά Οκέλλα προς το ονομαστώ Μοναστήρι του Μέσα Ποταμού. Εκει με θυσίες και κόπους και προσωπική εργασία ετοίμασαν τον πρώτο κατασκηνωτικό χώρο της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου. Η κατασκήνωση εκείνη με αντίσκηνα και μια κουζίνα οδήγησε γενεές παιδιών και εφήβων της πόλης και επαρχίας Λεμεσού και Λάρνακος σε καλοκαιρινές συναντήσεις φιλίας αθλητισμού περιήγησης και μύησης στην ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η παράδοση εκείνη συνεχίστηκε σε εγκαταστάσεις που κτίστηκαν κατόπιν και στέγασαν μέχρι το 1986 τις κατασκηνώσεις των Μητροπόλεων Κιτίου και Λεμεσου. Κατοπινά εμείς μετακινηθήκαμε σε χώρο πιο κάτω όπου σημερα ακμάζει μια ζηλευτή κατασκήνωση της Μητροπόλεως Λεμεσου.
Ο πατήρ Νικόλαος ήταν βαθύς γνώστης της ελληνικης γλώσσας και μελετητής της Αγίας Γραφής ακάματος. Θα μπορούσε κάλλιστα να ακολουθήσει ακαδημαϊκή πορεία σε οποιοδήποτε θεολογικό Πανεπιστήμιο. Προτίμησε όμως να διακονήσει τον λαό του Θεού. Ήταν βαθύς και βιωματικός αναγνώστης των έργων και του βίου του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου Θα μπορούσαμε να γράφουμε περισσα για την αφανή προσφορά του και το πόσο αγαπήθηκε και από τις προσφυγικές κοινότητες που έφτασαν στην Λεμεσό μετά την εισβολή. Για την ραδιοφωνική του παρουσία από τα χρόνια του ενενήντα.
Μας αγαπούσε και χαιρόταν να μας βλέπει. Ήταν ταπεινός και υπόδειγμα υπομονής στις δοκιμασίες. Ελεήμων και κοινωνός ευρύτατης παιδείας που την μοιράστηκε με το λαό του Χριστού που αγάπησε πλέρια και ανυπόκριτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΓΕΙΩΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου