Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά - Υπ.

 8 Αυγούστου 2018, ώρα 19:45 στο Ολυμπιακό Στάδιο Βερολίνου, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου.

Ένα 20χρονο παιδί με μια μαύρη κορδέλα στη στολή (εις ένδειξη πένθους για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι) ετοιμάζεται να κάνει άλμα εις μήκος. Λίγα χρόνια πριν πηδούσε από ταράτσα σε ταράτσα με την αδρεναλίνη να χτυπά κόκκινο. Σε έναν αγώνα παρκούρ τον είδε το έμπειρο μάτι του προπονητή Βαγγέλη Παπανίκου και του πρότεινε να ασχοληθεί με το στίβο. Ύστερα τα πράγματα κύλισαν κινηματογραφικά. Η μία επιτυχία διαδεχόταν την άλλη και το ένα σκορ κατέρριπτε το αμέσως προηγούμενο.

Σήμερα είναι το απόλυτο φαβορί. Και το επιβεβαιώνει. Με άλμα 8,25 μ. κερδίζει την πρωτιά. Το στάδιο παραληρεί. Από τα μεγάφωνα ακούγεται ο Ζορμπάς. Όλοι οι προβολείς είναι στραμμένοι πάνω του. Εκείνος, αντί να πανηγυρίσει, ψάχνει με το μάτι την εθελόντρια που ίσιωνε το σκάμμα.


Την πλησιάζει, την ευχαριστεί και την ασπάζεται. Μα, δεν είναι τυχαία εθελόντρια, είναι η θρυλική Χάικε Ντρέσλερ, η οποία είχε κατακτήσει δύο χάλκινα Ολυμπιακά μετάλλια ένα αργυρό και δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στο μήκος. Τότε που εκείνος ήταν μόλις δύο ετών. Τώρα, που ένα στάδιο ολόκληρο υποκλίνεται στον 20χρονο Μίλτο Τεντόγλου, εκείνος  υποκλίνεται στη μεγάλη αθλήτρια.

2 Αυγούστου 2021, Ολυμπιακοί αγώνες Τόκυο.

Ο Μίλτος Τεντόγλου αγωνίζεται στον τελικό. Ο Έλληνας πρωταθλητής κάνει την πρώτη προσπάθεια 8,11 μ. Η δεύτερη και η τρίτη είναι άκυρες και η αγωνία των εκατομμυρίων Ελλήνων που τον παρακολουθούν χτυπά κόκκινο. Στο τέταρτο άλμα κατέβηκε στα 8,10 μ., ενώ στο πέμπτο συνεχίζει με 8,15 μ. και -όπως δείχνουν τα πράγματα- θα μείνει εκτός μεταλλίων.

Ο Κουβανός Ετσεβαρία, το μεγάλο φαβορί, από τον οποίο έχει χάσει αρκετές φορές ο δικός μας, είναι τραυματίας με θλάση στο πόδι. Καταβάλλει γενναία προσπάθεια και μέχρι και την 3η προσπάθεια είναι αγκαλιά με το χρυσό. Και ενώ όλα δείχνουν πως είναι ο νικητής, η 5η προσπάθεια του Τεντόγλου των 8,41 μ. τον απειλεί. Ο Ετσεβαρία φτάνει κουτσαίνοντας μέχρι τη βαλβίδα και γονατίζει. Ο  πόνος είναι τόσο ισχυρός που αδυνατεί να συνεχίσει. Με κλάματα αποχωρεί.

Ο Τεντόγλου τού παίρνει μέσα από τα χέρια το χρυσό (είχε ακριβώς την ίδια επίδοση, αλλά η πρωτιά κρίθηκε από το 8,15 που είχε κάνει προηγουμένως) κυριολεκτικά στο παρά πέντε. «Με πονάει η ψυχή μου, το πόδι μου, όλα. Νιώθω χαμένος. Το χρυσό μετάλλιο θα ήταν κάτι ιστορικό για το νησί μας» δηλώνει μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

Οι ρεπόρτερς κυκλώνουν τον χρυσό Τεντόγλου για μια δήλωση. Εκείνος εμφανώς στενοχωρημένος δηλώνει «κάπως» επειδή νίκησε. «Ο Ετσεβαρία ήταν καλύτερος από μένα» λέει με απίστευτη ειλικρίνεια. Τους αφήνει και τρέχει να τον αγκαλιάσει.

Ιούλιος 2022, Πάτρα

Ο Γιώργος, ένας 16χρονος μαθητής ετοιμάζεται να δώσει εξετάσεις πιστοποίησης αγγλικής γλώσσας. Ωστόσο, εκτός από τις εξετάσεις έχεις ακόμα έναν ισχυρό αντίπαλο: τις μαθησιακές του δυσκολίες. Η αυτοεκτίμησή του έχει πιάσει πάτο και η αγωνία του ταβάνι.

Είναι παραμονές του Παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου του Όρεγκον. Ο Μίλτος Τεντόγλου προπονείται όταν μαθαίνει για τον 16χρονο θαυμαστή του. Χωρίς χρονοτριβή ετοιμάζει ένα ολιγόλεπτο βιντεάκι με ευχές και ενθαρρυντικά λόγια.

Ο Γιώργος παίρνει το βιντεάκι και απογειώνεται! Προσέρχεται στο εξεταστικό κέντρο γεμάτος αισιοδοξία και ενθουσιασμό. «Κυρία, ελάτε να δείτε τι μου έστειλε ο Τεντόγλου» λέει στην εκπαιδευτικό που είναι στην τάξη.

Τίποτα δεν θα μαθαίναμε από όλα αυτά, αν η καθηγήτρια του Γιώργου δεν αποφάσιζε να μιλήσει γι’ αυτό, αφού όλη η φάση έγινε μακριά από κάμερες και δημοσιογράφους.

Αύγουστος 2022, Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου

Ο χρυσός -στις καρδιές μας και στο άλμα- Μίλτος Τεντόγλου μάς χαρίζει ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο, χωρίς να σταματήσει να μας εκπλήσσει. Στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ λέει μεταξύ άλλων: ««Συγχαρητήρια στην Αντιγόνη[*], φανταστική. Αύριο είναι και ο τελικός της Κατερίνας Στεφανίδη, δε ξέρω τι ώρα είναι, αλλά μη το χάσετε!». Και αφού ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ τού είπε την ώρα διεξαγωγής, ο Τεντόγλου συμπληρώνει: «8 η ώρα όλοι εδώ!». Κι όχι μόνο το είπε, αλλά έδωσε πρώτος το παράδειγμα: ο φακός τον απαθανάτισε να παρακολουθεί από τις κερκίδες τις προσπάθειες της -ασημένιας πλέον- Κατερίνας Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ.

Ευχαριστούμε Μίλτο για τις μπουκιές ανθρωπιάς που έδωσες σ’ έναν κόσμο που λιμοκτονεί.

Υπ.

[*] εννοεί την χρυσή πρωταθλήτρια στο βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, μια ηρωίδα της ζωής.

2 σχόλια:

Αλεξανδρεύς είπε...

Ευχαριστούμε Υπ, για τις υπέροχες επισημάνσεις σου. Σε μια χώρα που οι ειδήσεις αναλώνονται ανάμεσα στο κουτσομπολιό, στην κακία, στην ανοησία και στην εξωφρενική ανηθικότητα καταφέρνεις να εστιάζεις στο σημαντικό, στο ζήδωρο, στο ευγενές, στο αληθινό.
Αλήθεια, τι φοβερό παράδειγμα ζωής είναι ο Μίλτος με τη συμπεριφορά του! Χωρίς τον παραμικρό διδακτισμό, χωρίς τα -αφόρητα πια- κλισέ, χωρίς τη δηθενιά που κατέκλυσε -στο έθνος μας- όλο τον δημόσιο -και φευ!- τον ιδιωτικό μας βίο!
Βαθιά μέσα μου τον ζηλέυω. Όχι για την εκτόξευσή του στο σκάμα αλλά για τα ρεκόρ του στη ζωή! Πού, πώς φύτρωσε αυτό το εξωτικό λουλούδι; Έψαξε κανείς να βρει όχι τον προπονητή του στο μήκος (τον οποίο σέβομαι και υπολείπτομαι) αλλά στο "πλάτος" της καρδιάς; Είναι οι γονείς, είναι κάποιος δάσκαλος, είναι μόνη και παμφαής η Χάρις που επισκέπτεται τους ταπεινούς τη καρδία;
Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν της -αληθινά ερευνητικής- δημοσιογραφίας.
Γ. Δ. Μαρκάκης

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ενθουσιασμένος Υπ. από όσα μας έγραψες. Μου ήταν εντελώς άγνωστά. Καλά τα ρεκόρ στον στίβο αλλά καλύτερα τα μαθήματα ανθρωπιάς από τους πραγματικούς πρωταθλητές ως ανθρώπους.