Ιερώνυμος ο Β΄,
ο
Αρχιεπίσκοπος των δύσκολων περιστάσεων
Δημ. Ιωάννου
Οικονομολόγος-
Αναλογιστής
Αυτό το σκαλοπάτι ανέβηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ.Ιερώνυμος ο Β΄, σε αυτήν την κολυμβήθρα ξαναβαφτίστηκε και αυτοί είναι οι θησαυροί που απέκτησε στα μέχρι στιγμής 15 χρόνια της Αρχιεπισκοπικής θητείας του.
Επέλεξε ο Θεός έναν άνθρωπο με σπάνια χαρίσματα να καθοδηγεί το καράβι της Εκκλησίας στα 15 αυτά πολυτάραχα χρόνια.
Και τι δε ζήσαμε; Και τι δε περάσαμε;
Οικονομική κρίση, μνημόνια, κύμα μεταναστών, capital controls, κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και άτακτη χρεωκοπία, πανδημία, περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, κλείσιμο των ναών, ύβρεις για το μυστήριο της Αγίας Κοινωνίας και τόσα άλλα.
Πόσες δύσκολες αποφάσεις πέρασαν από τα χέρια του Αρχιεπίσκοπου μας όλα αυτά τα χρόνια;
Πόσα προβλήματα έπρεπε να λύσει;
Πόσες ισορροπίες έπρεπε να κάνει;
Πόσες φορές έπρεπε να λυγίσουν τα γόνατα του στην προσευχή για να διασωθεί η Εκκλησία;
Πόσες ώρες έπρεπε να κλειστεί στο ταμείο του για να του δώσει ο Θεός φώτιση;
Πόσες νηστείες και πόσες ώρες μοναχικού συλλογισμού έπρεπε να αφιερώσει για να του φανερώσει ο Θεός πως πρέπει να πορευτεί;
Ατάραχος, ήρεμος, σιωπηλός . Μοναχός και Αρχιεπίσκοπος μαζί. Σωστός καπετάνιος σε ένα καράβι που η μία τρικυμία διαδεχόταν την άλλη.
Μα ποιος είναι ως άνθρωπος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο Β΄;
Το βιογραφικό του πλούσιο αλλά δεν αρκεί για να πλησιάσουμε το χαρακτήρα του.
Το φιλανθρωπικό , ιεραποστολικό, κοινωνικό έργο αμέτρητο , αλλά δεν αρκεί για να καταλάβουμε το είναι του.
Οι συνεντεύξεις και τα βαθυστόχαστα συγγράμματα του αρκετά, αλλά δεν αρκούν για να μετρήσουμε τη σοφία του.
Οι επαφές του με τους ισχυρούς των ημερών κάθε εθνότητας , καθημερινές, αλλά δεν αρκούν για να αντιληφθούμε τις ηγετικές του ικανότητες.
Οι εισηγήσεις του στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου αναρίθμητες , αλλά και πάλι δεν αρκούν για να κατανοήσουμε τα διοικητικά του χαρίσματα.
Μα τότε πώς θα μάθουμε ποιος είναι ως άνθρωπος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο Β΄;
Την απάντηση μας τη δίνει η ίδια του η ζωή και οι απλοί άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει μέσα από τα έργα του .
Είναι ο άνθρωπος με την πλούσια μόρφωση που εγκατέλειψε τη Πανεπιστημιακή καριέρα ως Αρχαιολόγος Ιστορικός και Θεολόγος για να γίνει μοναχός και ιερέας.
Είναι ο άνθρωπος που αφιερώθηκε στο Θεό όχι στο μέσο ή στο τέλος της ζωής του , αλλά στα νιάτα του.
Είναι ο άνθρωπος που τίμησε και τιμά μέχρι σήμερα τον πνευματικό καθοδηγητή του, τον πνευματικό του πατέρα τον π. Νικόδημο Γραικό που διαδέχτηκε στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.
Είναι ο αθόρυβος προστάτης φτωχών ανθρώπων, γερόντων, πολύτεκνων νέων, ιερατικών οικογενειών.
Όποια πέτρα της Θήβας κι αν σηκώσεις θα έχει να σου διηγηθεί μία ιστορία για τον Ιερώνυμο το Δεσπότη και για τα καλά που κάνει μέχρι σήμερα ιδιαίτερα στον τόπο αυτό.
Είναι ο άνθρωπος με τη προσεχτική λαλιά που κάθε λέξη έχει ένα νόημα.
Είναι ο άνθρωπος με το σοφό μυαλό που βλέπει μακριά, αφουγκράζεται βαθύτερα, αποφασίζει στωικά.
Είναι ο άνθρωπος ο καταδεχτικός , που δέχεται να ακούει και να συμβουλεύεται παρά την εμπειρία του και το ύψος του αξιώματος του.
Είναι ο άνθρωπος με τη μεγάλη υπομονή που αντέχει να συμβιώνει με εχθρούς και να ανέχεται τις επιθέσεις «φίλων».
Είναι ο άνθρωπος με τη μεγάλη καρδιά που συγχωρεί τα πάντα και ανέχεται όλους ελπίζοντας στη μετάνοια τους.
Είναι ο άνθρωπος με τη διορατική ματιά που παίρνει αποφάσεις που δίνουν καρπούς χρόνια αργότερα.
Είναι ο άνθρωπος που υπεραγαπά ως γνήσιος πατέρας τα μέλη της Συνόδου και τους ιερείς του- τα παιδιά του .
Αυτόν τον άνθρωπο επέλεξε ο Θεός και τοποθέτησε, στα δύσκολα αυτά χρόνια, να κρατήσει την Εκκλησία ενωμένη και δυνατή.
Αυτόν τον άνθρωπο επέλεξε ο Θεός να γίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Συνόδου , ο πνευματικός πατέρας του ελληνικού λαού μας.
Αυτόν τον άνθρωπο τοποθέτησε ο Θεός στην κορυφή της Εκκλησίας της Ελλάδας και στις καθημερινές προσευχές όλων των πιστών χριστιανών.
Είχε γράψει κάποτε ο πρώην Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ Νταγκ Χάμερσκελντ « Στην εποχή μας , ο δρόμος για την αγιότητα περνάει μέσα από το πεδίο των δυσκολιών και της δράσης»
Μέσα από αυτό το δρόμο με τις δυσκολίες , με πολύ δράση, άλλοτε φανερή και άλλοτε αφανή, πορεύεται ο Αρχιεπίσκοπος μας.
Σε αυτόν το δρόμο , που οδηγεί στην αγιότητα, αγωνίζεται τόσα έτη ως Επίσκοπος .
Σε αυτόν το δρόμο θα εξακολουθεί να πορεύεται προς όφελος της Εκκλησίας της Ελλάδος,ως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος .
Πάντα Άξιος Μακαριώτατε και εις πολλά τα έτη!
6 σχόλια:
Καταπληκτικο αρθρο κ.Ιωαννου!Μας θυμιζει ολα οσα περασαμε αυτα τα χρονια Η Ορθοδοξια ΔΕΝ χαθηκε λογω της Αρχιεπισκοπικης ευλογιας και των ευστοχων κινησεων του Μακαριωτατπυ.Ετη πολλα και αγιασμενα Μακαριωτατε.Η Εκκλησια Σας χρειαζεται!
Ο ευσεβής καί πιστός λαός, το πλήρωμα της Εκκλησίας, συνήθως αγαπά, τιμά καί σέβεται Αρχιερείς που εκφράζουν τούς πόθους της καρδιάς του, που ομιλούν με παρρησία στούς Αρχοντες, που υπερασπίζονται το λόγο του Ευαγγελίου μέ θάρρος, όταν οι Αρχοντες νομοθετούν αντίθετα από το Ευαγγέλιο.
Εχουν περάσει 1700 χρόνια, αλλά δέν έχει ξεχαστεί η στάση του Μεγάλου Βασιλείου απέναντι στον Μόδεστο, ούτε η στάση του ιερού Χρυσοστόμου απέναντι στην Αυτοκράτειρα Ευδοξία.
Στάσεις, που μπορούν να αποτελέσουν υποδείγματα και για το σήμερα, προσαρμοσμένες βέβαια στις σύγχρονες κοινωνικές συνθήκες.
Αδελφέ μου μας παρουσιάζεις δυο μεγάλους Ιεράρχες- Πατέρες τον Βασίλειο τον Μέγα και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Η στάση του Μ Βασιλείου δεν είχε συνέπειες.
Ο Ιωάννης αν δεν το παραξήλωνε ποια θα ήταν η συμβολή του στην Αρχιεπισκοπή του και στην Εκκλησία; Νομίζω ότι περισσότερα είχε να προσφέρει αν είχε μια περισσότερο διαλλακτική θέση από το να πάει στην ενορία. Αλήθεια τι κατάφερε ο Χριστόδουλος που τα έβαλε με τον Σημίτη και πάγωσαν οι σχέσεις τους και γιατί όταν ήλθε ο Καραμανλής διατήρησε διαφορική στάση;
Μην κρίνεις τόσο εύκολα τις οποίες ηγεσίες.
Αγαπητέ αδελφέ 12-06, δέν κρίνω κανέναν. Οσοι ευρίσκονται σε ηγετικές θέσεις είναι σαν "πόλις επάνω όρους κειμένη". Οι λόγοι και τα έργα τους φαίνονται σε όλους, καί τούς αναδεικνύουν ή τους καταβαραθρώνουν.
Κάνε μία μικρή έρευνα στο φιλικό σου περιβάλλον καί ανάφερε το όνομα του μακαριστού Χριστοδούλου καί τα ονόματα 2 - 3 άλλων Αρχιεπισκόπων, καί από τις αντιδράσεις των ανθρώπων, θα καταλάβεις ποιόν θεωρούν "δικό τους άνθρωπο" και πραγματικό Ποιμένα με ενδιαφέρον για ό,τι συμβαίνει στο ποίμνιο.
Δεν πρεπει ομως να λαμβανουμε υπ οψιν τη γνωμη του κοσμου γιατι πολλες φορες λανθανει.Ο κοσμος θα ανακηρυξει τον Αγιο αλλα ο οχλος θα σταυρωσει τον δικαιο.Ολοι εχουν να προσφερουν.Αλλοι περισσοτερο κ αλλοι λιγοτερο.Ο Θεος τους εδωσε ενα πολυ μεγαλο αξιωμα.Αρα τους θελει σας ποιμενες των προβατων της εκκλησιας.Ας μην τους συγκρινουμε.Ολοι προσπαθουν ,ο καθενας με τον τροπο του.Ολοι για τη διατηρηση του Ορθοδοξου Πνευματος μεσα στην εμπολεμη εποχη μας!
Αν δέν πρέπει να λαμβάνουμε υπ' όψιν τη γνώμη του κόσμου γιατί πολλές φορές λανθάνει, τότε δέν πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν καί τη γνώμη του παρόντος άρθρου, διότι μπορεί καί αυτό να λανθάνη.
Ο Θεός έχει Θέλημα κατ' ευδοκίαν και Θέλημα κατά παραχώρησιν. Οσοι ευρίσκονται σε υψηλες θέσεις δέν είναι σίγουρο ότι 'ολοι ευρίσκονται κατ' ευδοκίαν.
Μπορεί να ευρίσκωνται κατά παραχώρησιν.
Δημοσίευση σχολίου