Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

38ο Παιδαγωγικό Συνέδριο «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ» Πάτρα, 4-5 Φεβρουαρίου 2023

Ο Τομέας Επιστημόνων της Χριστιανικής Εστίας Πατρών διοργάνωσε και φέτος το 38ο Παιδαγωγικό  Συνέδριο με θέμα: «Αναζητώντας τη Χαμένη Παιδικότητα στα σημερινά παιδιά». Τέσσερις έγκριτοι εισηγητές ανέδειξαν τις μεταβολές που έχουν σημειωθεί στο κοινωνικό πεδίο και συντελούν στην πρώιμη απώλεια της παιδικής αθωότητας. Εξετάζοντας το θέμα από γονική, εκπαιδευτική, ψυχολογική και πνευματική σκοπιά υπογράμμισαν τις προϋποθέσεις για την ανάκτηση και την προστασία της παιδικότητας στο σχολείο και στην οικογένεια.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο οποίος κήρυξε και την έναρξή του υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του θέματος και συγχαίροντας τους διοργανωτές για την επιλογή του.



Τους συνέδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας Πατρών κ. Γ. Καραγεωργόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια κάλεσε τον αιδεσ/τατο π. Ευάγγελο Πριγκιπάκη, να προεδρεύσει των εργασιών του Συνεδρίου.

Εισηγητές ήταν ο κ. Δημήτριος Παπαδόπουλος, φιλόλογος-λυκειάρχης, που εισηγήθηκε το θέμα «Μεγαλώνοντας παιδιά στον καιρό της πρώιμης ωρίμασης», ο αιδεσ/τατος π. Ευάγγελος Πριγκιπάκης, Δρ. Θεολογίας και Φιλολογίας με θέμα «Αναζητώντας τη χαμένη παιδικότητα στο σύγχρονο σχολείο», η κ. Ιωάννα Σκαρλάτου, Ψυχοπαιδαγωγός, δημοσιογράφος και συγγραφέας με θέμα «Γίνε ξανά παιδί» και ο Αρχιμ. π. Απόστολος Τσολάκης, θεολόγος-φιλόλογος, που εισηγήθηκε το θέμα: «Παιδί: Μακρινή υπόμνηση του χαμένου παραδείσου».

Το κλείσιμο του Συνεδρίου έκανε ο  Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Μυτιλήνης, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ο οποίος τόνισε την επίδραση του σύγχρονου τρόπου ζωής των ενηλίκων που είναι πολλές φορές αφύσικος και ασύμβατος με τις ανάγκες και τάσεις της παιδικής ψυχής που ποθεί την αγνότητα, την αθωότητα, την αμεριμνησία και την απλότητα. Τέλος, ανέφερε τρεις εγκωμιαστικές φράσεις των Τριών Ιεραρχών για τις μητέρες τους Εμμέλεια, Νόνα, Ανθούσα ως πρότυπα ευλογημένων και προσευχομένων μητέρων.

Το συνέδριο προσείλκυσε φέτος περισσότερους από 400 εκπαιδευτικούς και γονείς που νοιάζονται και επαγρυπνούν για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ, οι βουλευτές Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Φίλιας, η Διευθύντρια Δ.Ε. Ν. Αχαΐας κ. Ευγενία Πιερρή, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων Δ. Ελλάδας κ. Ευφροσύνη Κωσταρά, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χαράλαμπος Στανίτσας, πλήθος στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, πολλοί ιερείς ενώ το συνέδριο μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ρ/Σ της Ι. Μητροπόλεως Πατρών και μαγνητοσκοπήθηκε για το τηλεοπτικό κανάλι ΛΥΧΝΟΣ.
















Δεν υπάρχουν σχόλια: