Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Ξαναζωντάνεψε η παρουσία του μεγάλου ιεραποστόλου στην Κανάνγκα π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι.

Ξαναζωντάνεψε η παρουσία του μεγάλου ιεραποστόλου στην Κανάνγκα π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι.

Ο π. Χαρίτων Πνευματικάκης, κρητικός στην καταγωγή, αφιέρωσε τα 25 τελευταία χρόνια της ζωής του στο ιεραποστολικό έργο, που το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας επιτελεί σ’ όλη την Αφρική. Ορμητικός στον χαρακτήρα και φλογερός στην αγάπη του για το Χριστό, ξημερώθηκε κάποια μέρα του 1973 στην Κανάνγκα. Ήταν ήδη 65 χρόνων. Σε μια ηλικία που ο καθένας ψάχνει την ξεκούρασή του, να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του με λιγότερες έγνοιες, να χαρεί τη σύνταξή του. Ο καθένας αλλά όχι κι ο π. Χαρίτων. Είναι τώρα που ο π. Χαρίτων μπαίνει στα βαθιά και τα δύσκολα. Τώρα ετοιμάζεται για μεγάλες θυσίες και εύχεται ν’ αφήσει και την τελευταία του πνοή στη γλυκειά του Κανάνγκα.




Στα τέλη του 1972 έφτασε στην Κανάγκα  ο καρδιακός του φίλος π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, συνοδευόμενος από την ανιψιά του, αδελφή  Όλγα Παπασαράντου, αφού προηγουμένως για περίπου 10 χρόνια όργωσε ιεραποστολικά πολλές χώρες της κεντρικής Αφρικής. Ο π. Χαρίτων απ’ την Πάτρα όπου ήταν διορισμένος ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, του συμπαραστέκονταν και πάντα έβρισκε τρόπους να τον ενισχύει οικονομικά αλλά και να θερμαίνει τόσο το δικό του ιεραποστολικό ζήλο όσο και των νέων της Πάτρας, που γονάτιζαν στο πετραχήλι του. Ήταν τότε που ο π. Χαρίτων είχε την έμπνευση να ιδρύσει έναν Σύλλογο Εξωτερικής Ιεραποστολής «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ», αν όχι τον πρώτο πάντως έναν απ’ τους πρώτους συλλόγους εξωτερικής ιεραποστολής στην Ελλάδα. Ένα μικρό σύλλογο τότε για τον π. Χρυσόστομο, που όμως για 50 χρόνια και πλέον στήριξε και στηρίζει ανά τον κόσμο κάθε ιεραποστολική προσπάθεια.

Έτσι λοιπόν παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τις δραστηριότητες του π. Χρυσοστόμου και σκεφτόταν ότι πρέπει να συμμαζεύεται ίσως κι αυτός να τον ακολουθήσει. Αντάλλαζαν επιστολές κι  ο πατήρ Χαρίτων ένιωθε να τον ξεσηκώνουν. Τις διάβαζε και στους συνεργάτες του και στους νεαρούς που τον περιτριγύριζαν.  Ήρθε και κάποια επιστολή που δεν έμοιαζε με τις άλλες. Κάποιοι την έγραψαν απ’ την Κανάνγκα για να τον πληροφορήσουν ότι ο π. Χρυσόστομος εκοιμήθη. Εκοιμήθη! Ναι, στις 29 Δεκεμβρίου 1972. Τρεις μήνες μετά την άφιξή του. Κάλεσε τους συνεργάτες ο π. Χαρίτων  και με λύπη τους είπε: Μ’ αυτή την επιστολή τελειώνει για μένα η ιεραποστολή στην Κανάνγκα, ο φίλος μου εκοιμήθη. Αλλά κι εσείς ξεχάστε το. Όμως ο Θεός δεν άφησε να το ξεχάσουν. Στις αρχές του 1973 ο π. Χαρίτων φτάνει στην Κανάνγκα κι εκεί θα μείνει για πάντα. Σύντομα φτάνουν και οι καλοί του συνεργάτες και πολλοί νέοι με φλόγα ιεραποστολής κι άλλοι με πόθο μοναχικού βίου και ιεροσύνης. Πρώτοι απ’ όλους το 1976, ο τότε κ. Δημήτριος Χρυσανθακόπουλος, και νυν π. Θεολόγος, ο κ. Νικόλαος Σίμος, Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ». Κι αργότερα ο αγαπητός του αδερφός Αρχιμανδρίτης τότε π. Ιγνάτιος Μαδενλίδης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και μέλος της αδελφότητος θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ», ο μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κεντρώας Αφρικής και ως εφησυχάζων Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Και ευλόγησε ο Θεός κι έφτασαν στην Κανάνγκα και αδελφές νοσηλεύτριες και εκπαιδευτικοί, Ελληνίδες αδερφές όπως έλεγε.

1973-2023. 50 χρόνια από την άφιξη του π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι στην Κανάνγκα, συμπληρώνονται φέτος.

1998-2023.  25 χρόνια από την προς Κύριον εκδημία του, 29 Μαρτίου 1998.

Η απόλυτη συμμετρία!

Έτσι οι εκδηλώσεις έγιναν αυτές τις ημέρες μέσα σε ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης αλλά και χαράς και δοξολογίας για την ευλογία που έχει η γη της Κανάνγκα να αγκαλιάζει και να κρατάει στα σπλάγχνα της τον μεγάλο ιεραπόστολο π. Χαρίτωνα δίπλα στον π. Χρυσόστομο.

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου, ημέρα της κοιμήσεώς  του, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, στον καθεδρικό Ναό του αγίου Ανδρέα στη έδρα της Μητροπόλεως, τελέστηκε ιερό μνημόσυνο από τον γέροντα του κελίου του Αγίου Ιωάννου του θεολόγου της Κερασιάς, του Αγίου Όρους, αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Χρυσανθακόπουλο, γνήσιο πνευματικό τέκνο του π. Χαρίτωνος και ακούραστο  εργάτη στον ιεραποστολικό αμπελώνα της Αφρικής, από το 1976 ως σήμερα που με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής βρίσκεται στην Κανάνγκα. Ανάμεσα στα άλλα είπε ότι αν βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας μοναχός-ιερέας το οφείλω στον π. Χαρίτωνα, που μου ενέπνευσε τον ιεραποστολικό ζήλο και περιφρούρησε την μοναχική και ιερατική κλήση στην ψυχή μου. Έκανε αναφορά στην αείμνηστη αδελφή Όλγα Παπασαράντου, με την οποία συνεργάστηκε και την οποία θεωρεί είπε, αγία ψυχή. Μια μεγάλη ευλογία, που σας χαρίζει απ’ τον ουρανό ο αείμνηστος π. Χαρίτων είπε, είναι, που ένα πνευματικό του  παιδί, που στη χειροτονία του πήρε και το όνομά του, είναι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπός σας. Συμμετείχαν ιερείς πού εργάστηκαν ακούραστα μαζί του, του συμπαραστάθηκαν στις πρώτες του δραστηριότητες, και ίδρωσαν μαζί του, αλλά και νεότεροι, που τον γνώρισαν στα τελευταία της ζωής του κι άλλοι που δεν τον είδαν να περπατάει τη γη, ζουν όμως την αέρινη παρουσία και ευλογία του στην ιερατική τους διακονία και στις οικογένειές τους. Λαμπρή ήταν η παρουσία των πιστών καθώς και των μαθητών των σχολείων «ΦΩΣ ΕΘΝΩΝ». Στη συνέχεια εψάλη τρισάγιο στον τάφο του, που βρίσκεται πίσω από το Ιερό του παλαιού Ναού του Αγίου Ανδρέα.

Τον ευσεβή κλήρο εκπροσώπησε ο πρώτος χειροτονηθείς ιερέας, ο σεβαστός π. Χρυσόστομος Bakuatshibasu, που συγκίνησε όλους με τον βαθιά πνευματικό του λόγο.

Εκ μέρους των γυναικών της εκκλησίας, έλαβε το λόγο η πρεσβυτέρα του αειμνήστου π. Βασιλείου, κ. Τερέζα.

Μαθητές  και ιεροψάλτες τραγούδησαν και έψαλλαν ύμνους.

Ο οικείος Μητροπολίτης κ. κ. Χαρίτων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Όμως από την ιερά Μητρόπολη Κατάγκας όπου βρίσκονταν τις τελευταίες ημέρες,  μέλος της συνοδείας του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεοδώρου Β΄, έστειλε γραπτό χαιρετισμό, που διαβάστηκε στο τέλος της εκδήλωσης λέγοντας :

«Αγαπητοί μου αδερφοί, με μεγάλη συγκίνηση σας μεταφέρω αυτό το μήνυμα με την ευκαιρία αυτής της μεγάλης ημέρας της 25ης επετείου από τον κατά σάρκα χωρισμό του Πνευματικού μας Οδηγού και Πατέρα, του Μεγάλου Ποιμένα Αρχιμανδρίτη π. Χαρίτωνος Πνευματικάκι, που εκοιμήθη εν ειρήνη, στις 29 Μαρτίου 1998. Αυτό που μπορώ να σας πω προσωπικά είναι ότι ήταν  ο καλός Ποιμήν. Δέχτηκε να προσφέρει τη ζωή του για εμάς, να μας μεταδώσει την Ορθοδοξία. Μάρτυρας και ένθερμος υπερασπιστής της ορθόδοξης πίστης, διώχθηκε κι όμως πάντα ευλογούσε για  να μας δίνει το καλό παράδειγμα. Ποτέ δεν ήθελε να μας εγκαταλείψει παρά τις πολλές δυσκολίες που είχε περάσει από κάποιους συμπατριώτες μας. Θεωρούμενος ως διακινητής διαμαντιών, προσήχθη στο δικαστήριο, όπου δήλωσε γενναία: "Ναι, είμαι διακινητής διαμαντιών, αγαπητέ κ. Εισαγγελεύ, αλλά διακινώ κάτι πολυτιμότερο από διαμάντια, είναι οι ψυχές αυτών των πιστών ορθοδόξων, που είναι έξω αυτή τη στιγμή και περιμένουν την απελευθέρωσή μου...». Ο κ. Εισαγγελέας συγκινημένος του είπε: Άγιε πάτερ είσαι ελεύθερος, πήγαινε, να συνεχίσεις το εμπόριό σου». Μας δίδαξε και μας στερέωσε στην αληθινή πίστη με τον τρόπο της βιωτής του. Άφησε ένα μεγάλο καθήκον σε όλους μας : NA ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ". Ένα σύνθημα νίκης, ένα σύνθημα ελπίδας, ένα σύνθημα ασφάλειας. Αυτές τις ημέρες, έχουμε ανάμεσά μας, έναν από τους πνευματικούς του υιούς, αυτόν που κρατά μέσα του τα ίχνη της αγάπης και του έργου του π. Χαρίτωνος στην Αφρική, που παρά τα πολλά του καθήκοντα, δέχτηκε να είναι σήμερα ανάμεσά μας, τον σεβαστό μας π. Θεολόγο, Αρχιμανδρίτη και φίλο όλων μας. Τον ευχαριστούμε και του ζητάμε να μεταφέρει τη αγάπη μας, την εκτίμησή μας και τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη στον κ. Σίμο Νικόλαο, πρόεδρο του συλλόγου «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ», και σε όλα τα μέλη αυτού του συλλόγου, που επί 50 χρόνια δεν έπαψαν ποτέ να στηρίζουν αυτό το έργο, που άφησε ο πατέρας μας, ο αείμνηστος π. Χαρίτων Πνευματικάκις, συνεχιστής του π. Χρυσοστόμου. Ευχαριστώ όλους, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί εν Χριστώ. Βρίσκομαι σε ιεραποστολή με τον Μακαριότατο Πάπα και Πατριάρχη μας κ. κ. Θεόδωρο Β’ και έχετε όλοι την ευλογία του. Ας είναι η μνήμη του αγίου Πατρός μας αιωνία, ας αναπαύεται μετά των δικαίων και των αγίων και ας δέεται για όσους άφησε πίσω μέσα στη Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία της Κανάνγκα, του Κασάι, του Κονγκό.»


Pater evlogeite, comment vous allez tous. Je voulais transmettre un message aux fidèles et à l'occasion de cette cérémonie du 25e anniversaire depuis la mort de notre Pasteur.

" Mes chères frères,  c'est avec beaucoup d'émotions que je vous transmets ce message à l'occasion de ce grand jour du 25e anniversaire depuis la séparation en chair de notre Guide spirituel et père et grand Berger l'archimandrite Chariton Pnevmatikakis, qui nous a quitté pour le ciel en date du 29 mars1998. Ce que je peux personnellement vous dire est qu'il fut un bon Pasteur,  il a accepté d' offrir sa vie pour nous, pour nous transmettre l'orthodoxie. Il a été un martyr, un fervent défenseur de la foi Orthodoxe, persécuté il benissait toujours pour nous donner un bon exemple.  Il n'avait jamais souhaité nous abandonner malgré les multiples difficultés qu'il avait traversé avec nos compatriotes. Traité comme un trafiquant des diamants,  amené au parquet,  il a déclaré avec bravoure : " je suis un trafiquant des diamants cher procureur,  mais je trafique quelque-chose qui est plus que le diamants, c'est les âmes des fidèles qui sont dehors et qui attendent ma libération...." le procureur ému lui dit: Saint père tu es libre, vas, continue ton commerce ". Il nous a laissé beaucoup de trésors pour sécurité notre foi par sa manière de vivre. Il nous a laissé un grand devoir à tout un chacun de nous de SONNER LES CLOCHES DANS TOUTE L'AFRIQUE ". Un slogan de victoire, un slogan d'espoir,  un Slogan de la sécurité. Voilà aujourd'hui partis nous nous avons un de ses fils spirituel,  celui qui tient en lui les tracé de son amour, l'infatigable qui, malgré ses multiples tâches a  souhaité être parmis nous aujourd'hui en mission de continuer à faire sonné les cloches de l'orthodoxie, l'archimandrite et notre aimable père Theologos,  ami de tous, à qui nous demandons de transmettre notre profond amour et notre grande reconnaissance à Mr. Simos Nikolaos, président de l'association  O PROTOKLITOS, et à tous les membres de cette association qui depuis 50 ans n'ont jamais cessé de soutenir cette œuvre laissé par notre père unique L'archimandrite Chariton Pnevmatikakis. Je vous remercie tous chers pères réunis et chers fidèles,  je suis en mission accompagnée notre pape et Patriarche d'Alexandrie Théodore 2, et vous avez tous sa bénédiction.  Que la mémoire de notre saint père soit éternelle et qu'il repose aux nombres de saints et des justes et qu'il intercede aussi pour nous."






12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΙΑ
ΟΝΤΩΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΨΥΧΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΕΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΗΡΩΕΣ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΙ Ο ΔΗΓΗΤΕΣ. ΚΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΑΝΤΑΞΙΟΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Ανώνυμος είπε...

Ο μακαριστός π. Χαρίτων μια ζωή Ιεραποστολή.
Πρωτόκλητος ο συμπαραστάτης στην Ιεραποστολή στα Έθνη.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αναστάσιε

Με συγκίνηση διαβάσαμε τα όσα εγράφησαν από την Κανάγκα και ανάρτησες στην ιστοσελίδα σου για τις εκδηλώσεις που έγιναν εκεί την Τετάρτη 29/03 ημέρα επετείου 25 ετών από την κοίμηση του φλογερού ιεραποστόλου π.Χαρίτωνος Πνευματικάκι.

Έφυγε από την Πάτρα με την ευλογία του Αγίου Ανδρέου που ένδακρυς τη ζήτησε την προηγουμένη της αναχωρήσεως του προσκυνώντας γονυπετής την Αγία Κάρα και τον τάφο του στον παλαιό Ιερό Ναό.
Το έργο του έλαμψε. Παρέλαβε λιγότερους από 30 βαπτισμένους πιστούς και άφησε περισσότερους από 30.000. Η Ορθοδοξία επεκτάθηκε με κόπους, αγώνες και θυσίες διαρκείς. Εκείνο που τον διέκρινε ήταν η ταπεινότητα και η πρόθεσης του να θυσιαστεί για τους Αφρικανούς αδερφούς, χωρίς να επιζητεί τιμές και οποιαδήποτε ανταλλάγματα. Απέφευγε την προβολή και ούτε φωτογραφίες ήθελε να του βγάζουν. Αυτές τις λίγες που έχουμε τραβήχτηκαν με μεγάλη δυσκολία.

Στην Ελλάδα επέστρεψε για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια το 1988 και αργότερα άλλες δύο φορές, πάντα για λόγους υγείας.

Ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής "Ο Πρωτόκλητος" του συμπαραστάθηκε όλα αυτά τα χρόνια με ηθική και οικονομική στήριξη για να μπορέσει να οικοδομήσει Ιερούς Ναούς, με Καθεδρικό τον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, τα σχολεία "Φως Εθνών" ξακουστά στη περιοχή, ιατρείο και να πραγματοποιήσει συσσίτια και ανάπτυξη φιλανθρωπικού έργου.

Τις τρείς φορές που ήρθε στην Ελλάδα, όταν του έλεγαν επαινετικά λόγια για τα έργα που επιτελούσε απαντούσε: "εμείς δεν κάνουμε τίποτε και αν γίνεται κάτι αυτό οφείλεται στην Χάρη και την Ευλογία του Θεού."

Ακολουθούντες το παράδειγμα του, τα μέλη του "Πρωτοκλήτου" δεν επιζητούμε επαίνους για όσα σπουδαία έχουν επιτελεστεί με τη στήριξη των φίλων της Ιεραποστολής, αλλά επαναλαμβάνουμε τα λόγια του.

Πιστεύουμε ότι στον ουρανό συναριθμείται μετά των Αγίων και έχει παρρησίαν εις τον θρόνο του Θεού. Το έργο της διαδόσεως της Ορθοδοξίας επεκτείνεται και τα τελευταία λόγια του "Χριστός Ανέστη. Χτυπάτε τις καμπάνες της Ορθοδοξίας σε όλη την Αφρική..." υλοποιούνται από τους νεοφωτίστους Αφρικανούς αδερφούς και τους εκεί ιεραποστόλους που συνεχίζουν θυσιαστικά αυτό το έργο, μιμούμενοι τους πρωτοπόρους π.Χρυσόστομο Παπασαραντόπουλο και π.Χαρίτωνα Πνευματικάκι.

Νικόλαος Μ. Σίμος

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρχιμ. π. Χαρίτων Πνευματικάκις υπήρξε πρωτοπόρος ιεραπόστολος στην Αφρική στον 20ο αιώνα. Ο ιεραποστολικός Σύλλογος Πρωτόκλητος προσφέρει πολλά από της ιδρυσεώς του μέχρι ήμερα στον ιεραποστολικό αγρό της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Από τον ουρανό ας ευλογεί την ιεραποστολή στην Κανάγκα και τον σύλλογο που ίδρυσε.

Ανώνυμος είπε...

Να μεσιτεύει για όσα κοπίασε σε όλη του την ζωή στην Ελλάδα κα στην Αφρική.

Ανώνυμος είπε...

Πέρασαν 50 χρόνια από την άφιξη του μακαριστού π. Χαρίτωνα στην Αφρική και 25 χρόνια από την οσιακή κοιμησή του και το έργο του ΚΑΡΠΟΦΟΡΗΣΕ.
Ήδη η Κανάγκα έχει αρχιεπίσκοπο τον κατά πάντα άξιο μαθητή του μακαριστού γέροντα τον οποίο ο ίδιος βάπτισε και δίδαξε.
Ο νυν μητροπολίτης Κανάγκας π. Χαρίτων είναι συνεχιστής του ιεραποστολικού έργου στα χνάρια του Αγίου γέροντας.

Ανώνυμος είπε...

Στήριξη τώρα στον μητροπολίτη Χαρίτωνα κ στον Αρχιεπίσκοπο Θεοδόσιο

Ανώνυμος είπε...

Ο φλογερός ιεραπόστολος και φωτιστής του Κονγκό Αρχ. π. Χαρίτων Πνευματικάκις ας μεσιτεύει μετά πάντων των Αγίων, ώστε σε όλη η Αφρική να λάμψει το Φώς των Εθνών, ο Χριστός.

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλο το έργο αυτό της εξαπλώσεως του Ευαγγελίου και της Ορθοδοξίας στην Κανάγκα. Κάποτε μας ενημέρωνε περισσότερο το Φως Εθνών. Τώρα ευτυχώς που υπάρχει αυτό το ιστολόγιο Αναστάσιος που αγαπά και στηρίζει την ιεραποστολή και έτσι μαθαίνουμε νέα. Χαρά μου έδωσε και η επίσκεψη του π. Θεολόγου στα αγιασμένα από τον π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη αυτά μέρη.

Ανώνυμος είπε...

Οι όπου γης φίλοι του συλλόγου ορθοδόξου ιεραποστολής Ο Πρωτόκλητος ας χαίρονται για όσα θαυμαστά έργα έχουν επιτευχθεί στα 50 έτη ευλογημένης δράσεως του. Ο Άγιος φλογερός ιεραπόστολος π. Χαρίτων θα χαίρεται για τις καμπάνες της Ορθοδοξίας που χτυπούν σε όλες τις ηπείρους και ιδιαίτερα στην Αφρική.

Ανώνυμος είπε...

Στο έγκριτο περιοδικό Φώς Εθνών που πλησιάζει τα 180 τεύχη από την έναρξη της εκδόσεως του πληροφορούμαστε για τις γεωτρήσεις, τα σχολεία,τα ιατρεία, τους νέους Ιερούς Ναούς και τόσα άλλα έργα που πραγματοποιούνται με την αγάπη όλων των φίλων του έργου του Ευαγγελισμού των Εθνών. Ας βοηθούμε όποτε μπορούμε και όσο μπορούμε για την διάδοση του φωτός του Ευαγγελίου.

Ανώνυμος είπε...

Πολύτιμος συμπαραστάτης της ιεραποστολής είναι ο Πρωτόκλητος. Πρωτοπόρος σύλλογος με αυτό το σκοπό. Δεν θα υπήρχε ως σήμερα αν δεν υπήρχε ο κ. Σίμος. Τιμά την Πάτρα χωρίς αυτοπροβολή. Αυτό κάνει και στον σύλλογο προσφέρει πολλά χωρίς να τα λέει. Φτάνει ότι τα γνωρίζει ο Θεός. Εδώ πάει το ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά!