Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

H Κυριακή του Πάσχα στην Ίμβρο

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέστηκε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, 16 Απριλίου 2023, ο Εσπερινός της Αναστάσεως, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πρωτεύουσα της Ίμβρου, Παναγία. 

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, αφού ενδύθηκε με τα Αρχιερατικά άμφια, στο Επισκοπείο, περιστοιχιζόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλο, Μοσχονησίων κ. Κύριλλο, και Μύρων κ. Χρυσόστομο, καθώς και από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και της Ι. Μητροπόλεως Ίμβρου και Τενέδου, έφθασε, εν πομπή, στον παρακείμενο Μητροπολιτικό Ναό, και προέστη  του Εσπερινού.



Ο Παναγιώτατος, από την Ωραία Πύλη, ανέγνωσε το Ι. Ευαγγέλιο στην ελληνική γλώσσα και ακολούθως αυτό διαβάστηκε διαδοχικά στην τουρκική από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Γρηγόριο Γρηγοριάδη, στην ιταλική από τον Ιερολ. Διάκονο της Σειράς κ. Βαρνάβα Γρηγοριάδη, στην αγγλική από τον Ιερολ. Πατριαρχικό Διάκονο κ. Ιερώνυμο Σωτηρέλη, και στην Σλαβωνική από τον Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλο κ. Ιάκωβο, και τέλος, ως είθισται, από άμβωνος ανεγνώσθη και πάλι στην ελληνική από τον Ιερολ. Διάκονο της Σειράς. 

Εκκλησιάστηκαν η Ευγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος στην Πόλη, με τον σύζυγό της Εξοχ. Πρέσβη κ.  Ιωάννη Ραπτάκη,  Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., καθώς και πιστοί από την Ίμβρο και φίλοι της Ίμβρου από το εξωτερικό.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην μεγάλη αγάπη που τρέφει για τον τόπο του, αλλά και για την ευθύνη που έχουν όλοι οι Ίμβριοι να μην αποκοπούν από τις ρίζες τους, από την γη των πατέρων τους. Μεταξύ άλλων τόνισε:

“Αλλά ο,τι και να γίνη κι όσο κι αν οι συνθήκες μας απομάκρυναν από τη γενέτειρα, η Ίμβρος μας δεν ξεχνιέται. Γι᾽ αυτό εφέτος ήλθα ως Ίμβριος, ως ένας από  όλους εσάς, ως παλαιός γνώριμός σας, ως σαρξ εκ της σαρκός σας, ως γέννημα και θρέμμα αυτού του τόπου και  με την χάρη του Θεού, και ως ο Πατριάρχης σας, να συνεορτάσω το Πάσχα μαζί σας για μία ακόμη φορά. «Επιθυμία επεθύμησα τούτο το Πάσχα φαγείν μεθ᾽ υμών». Όλοι οι Ίμβριοι ποθούμε την αγαπημένη μας γη και πονούμε. Κι εγώ προσωπικά, που τόσες φορές έχω ομολογήσει πόσο πολύ αγαπώ την Ίμβρο, πονώ όταν ευρίσκωμαι μακριά της, αλλά πονώ κι όταν την επισκέπτωμαι. Πονώ, επειδή μου λείπει· η θύμησή της φέρνει το δάκρυ στα μάτια μου, ταράζει και ταυτόχρονα γαληνεύει την ψυχή μου. Κι όταν όμως την επισκέ-πτωμαι, θα περίμενα ότι ο πόθος αυτός θα καταλάγιαζε, αλλά η νοσταλγία, ακόμη και τότε, δεν σβήνει, γιατί όλα όσα βλέπω με κάνουν να αναπολώ τους καιρούς της ευτυχίας, τους καιρούς που το νησί ήταν παράδεισος για μένα και για τους λοιπούς συμπατριώτες μας. Κάθε επίσκεψή μου στην πατρώα γη σημαίνει αναγέννηση, συγκίνηση και χαρά. Κι αυτή τη φορά που ήλθα, χάρηκα το πατρικό μου σπίτι, την ανακαινισμένη εκκλησία του χωριού μου, τον γλυκό ήχο της καμπάνας, τα ταπεινά εξωκκλήσια, τα γνώριμα μονοπάτια, τα οικεία πρόσωπα, τη λαλιά των Ιμβρίων, την εγκαρδιότητα της συναντήσεως, τη Μεγάλη Εβδομάδα, τον Νυμφίο, τη Σταύρωση, τον Επιτάφιο και την Ανάσταση”.

Αμέσως μετά, τον Πατριάρχη ευχαρίστησε εγκαρδίως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος για την στήριξη που προσφέρει στην Ίμβρο και σε όλους τους Ιμβρίους, ενώ ένας νέος της νήσου του προσέφερε λίγες φρεσκοανθισμένες ανοιξιάτικες μαργαρίτες που μάζεψαν νέοι.

Μετά το τέλος του Εσπερινού της Αναστάσεως, ο Παναγιώτατος αντήλλαξε με όλους τους πιστούς ευχές για το Άγιον Πάσχα, στους οποίους προσέφερε τα καθιερωμένα κόκκινα αυγά και γλυκά. Στη συνέχεια ευλόγησε την τράπεζα με παραδοσιακά εδέσματα που παρετέθη στον κήπο της Μητρόπολης.








________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: