Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

«Σεργιάνι στην Ελλάδα»: Μουσικοχορευτική εκδήλωση, στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»


 Ο Πολιτιστικός Όμιλος ΔΩΔΩΝΗ παρουσίασε μουσικοχορευτική εκδήλωση αφιερωμένη στον Ελληνικό χορό, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».
Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι ομάδες χορού της ΔΩΔΩΝΗΣ υπό τη διδασκαλία του χοροδιδάσκαλου Γιώργου Γκολέμη ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση.
Η εκδήλωση είχε θέμα την ελληνική παράδοση με πρωταγωνιστή τον ελληνικό χορό, μία ακόμη συμβολή της ΔΩΔΩΝΗΣ στη διάσωση και διάδοση της λαϊκής ελληνορθόδοξης παράδοσης μας, όπως το κάνει συστηματικά από το 1989.

Ο ελληνικός χορός είναι στενά δεμένος με τις παραδόσεις και τον τρόπο ζωής των κατοίκων μιας περιοχής και πολλές φορές αποτελεί απεικόνιση του πολιτιστικού επιπέδου του λαού. Οι ελληνικοί χοροί, στην διαμόρφωση των οποίων επέδρασε η ωραιότητα του τοπίου, οι καλές κλιματολογικές συνθήκες, η γεωγραφική θέση και η ένδοξη ιστορία μας, πήραν την μορφή της έκφρασης όλων εκείνων των ωραίων συναισθημάτων που προάγουν τον άνθρωπο. Και αποτελούν ένα ακόμη στοιχείο της εθνικής μας συνέχειας.
Η ΔΩΔΩΝΗ ξεκίνησε το χορευτικό σεργιάνι στην Ελλάδα, με χορούς από τη Ρούμελη, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο. Συνεχίζοντας στην Ήπειρο, την περιοχή που αποτελεί ένα ζωντανό υπαίθριο λαογραφικό μουσείο, όπου φυλάγεται ακόμη ανέπαφη η ηπειρώτικη αρχιτεκτονική και ακούγονται οι ηπειρώτικοι ρυθμοί και τα τραγούδια.
Η περιήγηση συνεχίστηκε στα βόρεια της πατρίδας μας, την περιοχή που πολλοί ονόμασαν μικρογραφία της Ελλάδας, την Μακεδονία. Γιατί εκεί συναντάμε έντονα στοιχεία ηπειρωτικά και νησιωτικά, ακόμη και στοιχεία της ανατολής, μέσα σε ένα ήρεμο, πολύχρωμο και δροσερό τοπίο που συμφιλιώνει τη φύση και τον άνθρωπο.
Και ακολούθησε ένας χώρος που συνδυάζει το παραδοσιακό ελληνικό χωριό με την μυστηριακή ατμόσφαιρα και το χρώμα της ανατολής, η Θράκη. Μελετώντας την μουσικοχορευτική παράδοση της Θράκης, παρατηρούμε ότι υπάρχει μεγάλη συγγένεια ανάμεσα στις διάφορες περιοχές, σε ότι αφορά τη μουσική, τα τραγούδια και τους χορούς, αλλά και διαφορές.
Το σεργιάνι σταμάτησε σε μία περιοχή που σήμερα δεν είναι ελληνική, όμως δεν έχασε ποτέ την ελληνικότητα της, όπως διαλαλούν η αρχιτεκτονική της και η πανάρχαια ιστορία της. Είναι οι χαμένες πατρίδες της Μ. Ασίας, που η ψυχή των κατοίκων της διέσωσε την παράδοση της και τη μετέφερε σε όλα τα σημεία της μητέρας Ελλάδας, δίνοντας την λάμψη της σε όλα τα μέρη που εγκαταστάθηκαν τα ξεριζωμένα παιδιά της.
Η Κρήτη ήταν ο επόμενος σταθμός, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, ριζωμένο στο μέσον του πελάγους, ένας τόπος με πολλές αντιθέσεις. Ποικιλία τοπίου, ποικιλομορφία κλίματος, το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ο κρίκος στην αλυσίδα των πολιτισμών, ο τόπος που δίνει την αίσθηση μιας ξεχωριστής πραγματικότητας, της ξεχωριστής ψυχής των κατοίκων της.
Περνώντας στα Δωδεκάνησα με την πανάρχαια ιστορία, που όποιος τα επισκέπτεται πρώτη φορά θα σταθεί πολλές φορές μπροστά στα καλλιτεχνήματα της νησιώτικης παραδοσιακής καλαισθησίας, μπολιασμένης δημιουργικά με τη νοσταλγία για το παρελθόν.
Ιδιαίτερη στάση στα Κύθηρα, ένα νησί που συναντά το Ιόνιο και το Αιγαίο, αλλά ανήκει γεωγραφικά στα Επτάνησα, με μακρόχρονη παράδοση του ξεκινάει από την αρχαιότητα και, λόγω της θέσης του, με μία αυτονομία στους ρυθμούς των χορών του. Ωστόσο φανερή είναι η επίδραση από την Κρήτη και την Πελοπόννησο.
Το βαθυγάλαζο Αιγαίο, στη συνέχεια, που είναι διάσπαρτο από μικρά και μεγάλα νησιά με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές. Οι κάτοικοι με ευλάβεια και προσπάθεια διατηρούν την θρησκευτική και λαϊκή παράδοση και κάθε χορός παρουσιάζει σκηνές των νησιών και εκφράζει την πηγαία χαρά των χορευτών. Για να ολοκληρωθεί το σεργιάνι στην Ελλάδα και μαζί μία ακόμα εκδήλωση της ΔΩΔΩΝΗΣ, με το πέρασμα στις Κυκλάδες.













Δεν υπάρχουν σχόλια: