Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Ο Άγιος Νεκτάριος και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας.

Ο Άγιος Νεκτάριος και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας.

Όταν ήταν Μητροπολίτης Αθηνών ο Μελέτιος Μεταξάκης είχε ως Αρχιδιάκονο τον Αθηναγόρα Σπύρου που στη συνέχεια έγινε Μητροπολίτης Κερκύρας, Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο Μελέτιος οραματιζόταν την επιστροφή στην Εκκλησία του επιταγμένου από το κράτος κτηρίου της Γερμάνειας Σχολής, για να στεγάσει την Σχολή της Χωροφυλακής και εκεί να συστήσει «Ακαδημία Εκκλησιαστικών Σπουδών», υψηλού μορφωτικού επιπέδου, , και προς τούτο επισκέφθηκε μαζί με τον Αθηναγόρα στην Αίγινα τον εκεί εφησυχάζοντα Άγιο Νεκτάριο για να συζητήσει τις εμπειρίες του εκ της σχολαρχίας του στην Ριζάρειο Σχολή και όχι για να τον ελέγξει για τη σύσταση του Ησυχαστηρίου του, όπως ανεύθυνα ειπώθηκε.


Στην Αίγινα στο Μοναστηράκι του Αγίου ο τότε Διάκονος Αθηναγόρας πήγαινε συχνά στον κήπο όπου ανάμεσα στα άλλα υπήρχε και ενα κλουβί που φιλοξενούσε ένα πανέμορφο καναρίνι ,στεκόταν μπροστά του και το παρατηρούσε στις αντιδράσεις και τα φτερουγίσματά του,σε μια τέτοια στιγμή τον πλησίασε ο Άγιος Νεκτάριος, "σου αρέσει" τον ρώτησε, "πολύ Σεβασμιώτατε, είναι υπέροχο φτερουγίζει σαν άγγελος" απάντησε ο Αθηναγόρας, "άνοιξε το κλουβί να το δεις να πετάει ψηλά, μη φοβάσαι θα γυρίσει" του είπε ο άγιος.
Ο Αθηναγόρας άνοιξε το κλουβί το πουλάκι πήγε πρώτα στη παλάμη του και μετά πέταξε πολύ ψηλά έκανε κάποιους κύκλους στον ουρανό και επέστρεψε στα χέρια του Αθηναγόρα. "Είδες πόσο ψηλά πήγε " τον ρώτησε ο άγιος και συμπλήρωσε, "τόσο ψηλά θα φτάσεις κι εσύ να το θυμάσαι αυτό". Ο Άγιος εκτίμησε πολύ τον Αθηναγόρα για την συμπεριφορά, τις γνώσεις και την ταπείνωση που τον διέκρινε του είχε μάλιστα αφιερώσει και μια φωτογραφία, την οποία ο Πατριάρχης Αθηναγόρας είχε πάντοτε μαζί του, με την εξής προφητική αφιέρωση: “Στον άνθρωπο πού προορίζεται να γράψει ιστορία. Ο Πενταπόλεως Νεκτάριος”. «Την 20 Απριλίου 1961, με την υπ’ αριθμ. 260 Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη που υπογράφει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ενεγράφη επίσημα στο Αγιολόγιον της κατ Ανατολάς Ορθοδόξου Εκκλησίας το όνομα του Πενταπόλεως Νεκτάριου.

3 σχόλια:

Αθανάσιος Κοταδάκης είπε...

Υπεροχο και για τους δυο οντως ανθρωπους του Χριστου. Εκπληκτικο και για το καναρινι. Αθ. Κοτταδακης

Γιάννης Ιωαννίδης είπε...

Πολύ εντυπωσιακό. Κρατώ την σοβαρή είδηση ότι είναι ανακριβής η διαδοθείσα φήμη περί συγκρούσεως Μελετίου και Αγίου Νεκταρίου. Με εντυπωσιάζει επίσης η τρομερή ευστοχία και ευθυβολία της αφιέρωσης του Αγίου. "Στον άνθρωπο που προορίζεται" και όχι στον "άνθρωπο που θα γράψει ιστορία" με σαφή διαφορά ανάμεσα στις δύο διατυπώσεις, ότι η πρώτη σέβεται και λαμβάνει υπόψη την ελευθερία του ανθρώπου να πράξει κατά την δική του βούληση και συνείδηση, ανεξαρτήτως του προορισμού του από τον παντοδύναμο και πανάγαθο Θεό.

Ανώνυμος είπε...

Οι Αγιοι δέν σκέπτονται όπως σκεπτόμαστε εμείς.
Οι Αγιοι, επειδή έχουν αγάπη, ανεξικακία, συγχωρητικότητα (ο Αγιος Νεκτάριος τα είχε σε μεγάλο βαθμό) βλέπουν όλους τούς ανθρώπους ως καλούς, καί εκφράζονται θετικά γι αυτούς, ανεξάρτητα με την δραστηριότητα που θα αναπτύξουν αυτοί αργότερα.
Η γνώμη του Αγίου για τους Δυτικούς υπάρχει στο βιβλίο του "Μελέτη ιστορική περί των αιτιων του σχίσματος', καί μία μικρή επιλογή ευρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.sostis.gr/blog/item/4692-thesi-ag-nektariou-romeokatholikoi