Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Συγγνώμη, ψυχίτσα μου! - Υπ.

 Συγγνώμη, ψυχίτσα μου!

Είδα το χαμογελάκι σου να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στις αναρτήσεις των social και μελαγχόλησα.

Έμαθα πως τρεις δικαστικοί λειτουργοί αποφάσισαν πως ένας παιδοβιαστής -καταδικασμένος πρωτόδικα σε 18 χρόνια φυλάκιση- μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερος, επειδή ισχυρίστηκε πως δεν μπορούν να ζήσουν τα παιδιά του χωρίς αυτόν(!). Αργότερα γράφτηκε πως και οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί ήταν γυναίκες και ανατρίχιασα.

Διάβασα πως ο ιατροδικαστής που εξέτασε το βασανισμένο κορμάκι σου, δήλωσε πως ναι, είχε γίνει ρήξη του παρθενικού υμένα, αλλά αυτό δεν είναι διόλου αφύσικο για τη φυλή των Ρομά, όπως σχολίασαν τα τζιμάνια της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου. Βέβαια, κάτι τους διέφυγε(;). Ότι είναι κοινό μυστικό πως υπάρχουν πολλοί νοικοκυραίοι που συνευρίσκονται με τσιγγανόπουλα (κορίτσια και αγόρια!) για 5€ και θύμωσα.

Το βραδάκι όμως, σαν έσβησα το φως κι ήμουν έτοιμη να πέσω στην αγκαλιά του Μορφέα, τότε καρδούλα μου, το σοκολατένιο προσωπάκι σου τριγυρνούσε σαν πεταλουδίτσα στο μυαλό μου…

Τότε τα έβαλα με μένα…

Που ξέχασα να σε μνημονεύσω στην προσευχή μου.
Και μελαγχόλησα.

Που δεν έχω κάνει τίποτα, για έστω και μια ψυχούλα από τη φυλή σου. Που θεωρώ πως αν αναρτήσω στα social το ποίημα του Ρίτσου για τα νεκρά παιδιά που δε φεύγουν ποτέ απ’ το σπίτι, έκανα στο ακέραιο το καθήκον μου.
Και θύμωσα...

Που ξεχνώ ότι θα μπορούσε το δικό μου το παιδί να είναι στη θέση σου. Που το δικό μου το παιδί απλά έτυχε να γεννηθεί στη δική μου οικογένεια και όχι στη δική σου.
Και ανατρίχιασα…

Συγγνώμη, ψυχίτσα μου!

Καλή ανάπαυση να έχεις, τριανταφυλλάκι μου!

Υπ.


Αντί για ΥΓ.

Του αγγέλου των έντεκα που ακούει στο όνομα Βασιλική

Μια φορά
κι έναν καιρό
ζούσαμε με τους δράκους
και περνούσαμε καλά.
Δεν ξέραμε από τέρατα…

Πανίκος Θεοφάνους

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως το να ασχοληθείς με τους Ρομά είναι χαμένη υπόθεση.
Δίνουμε ίσως κάτι για να φιμώνουμε τη συνείδησή μας, αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Οι άνθρωποι αυτοί, περισσότερο από τα χρήματα, χρειάζονται παιδεία.

Και τα αποτελέσματα της παιδείας αργούν να φανούν, καρπούς πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον είκοσι χρόνια μετά.

Μια ουσιαστική προσέγγιση από την ενορία μπορεί να γίνει, αλλά με την πεποίθηση πως ο επόμενος ιερέας θα δει τις αλλαγές.
Ας ξεκινήσει με τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν νοοτροπία βρίσκοντάς τους εργασία, με κατήχηση, με βιβλιοθήκες, με ό,τι άλλο μπορεί κάποιος να σκεφτεί.

Και κυρίως, με απέραντη υπομονή.

Ανώνυμος είπε...

Χθές πάντως έγινε γνωστό, ότι το Δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο για τον πρώτο βιασμό, αλλά τού έδωσε αναστολή μέχρι το Εφετείο, διότι εμφανίστηκαν οι γονείς τού πρώτου κοριτσιού καί δήλωσαν ότι δέν επιθυμούν την ποινική του δίωξη .....

Ανώνυμος είπε...

Ωραία. Συγκινητικά και συναισθηματικά τα όσα γράφεις. Το υπογράφω και εγώ. Όμως. Το θέμα έχει πλέον να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους τους Ρομά. Τους οποίους τους έχουμε αποκλεισμένους, διότι και οι ίδιοι θέλουν να είναι αποκλεισμένοι απ τη ζωή των άλλων. Φτάνει μόνο να κλαίμε. Όχι. Δυστυχώς. Τα όσα συμβαίνει στην κοινωνία αυτών των ανθρώπων είναι οδυνηρά να τα καταγράψουμε εδώ. Θα πουν μερικοί ότι είμαστε ρατσιστές. Πώς είναι δυνατόν η εκκλησία και η πολιτεία να επιτρέπει τον γάμο μικρών κοριτσιών 12 και 13 ετών με κάποιους από αυτούς τους Ρομά. Οι οποίοι τα παντρεύονται διότι θέλουν οι ίδιοι να παντρευτούν παρθένες όταν εχουν κάνει τα ανομολόγητα αλλού. Κάποτε θα πρέπει να ενσκήψουμε βαθιά στο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσουμε. Θυμάμαι που κάποτε υπήρχε ένας δάσκαλος που είχε ασχοληθεί με τους Ρομά. Δεν ξέρω τύχη είχαν εκεί που έκανε μαθήματα. Ξέρω όμως και μια γυναίκα που πήγαινε και έκανε κύκλο μελέτης Αγίας Γραφής στους Ρομά. Και νομίζω ότι ήταν μεγάλη προσφορά της διότι προσπαθούσε σε αυτές τις γυναίκες να ανοίξει δρόμους να τους δείξει το σωστό. Η εκκλησία πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η εκκλησία πρέπει να βοηθήσει αυτές τις κοπέλες. Γιατί όχι και αυτά τα αγόρια. Που ζουν μέσα σε προκαταλήψεις με αποτελέσματα βιαιότητας και παραβατικότητας.

Ανώνυμος είπε...

Αυτά όχι μέχρι το φόνο βέβαια είναι γνωστά στην τάξη των συμπολιτών μας αυτών. Η αστυνομία τα γνωρίζει. Η πολιτεία τα ξέρει. Το μοναδικό βέβαια που ενδιαφέρει τους πολιτικούς είναι να πάρουν ψήφους. Και εκείνο που νοιάζει την Εκκλησία είναι να κάνουμε κάποιες ομαδικές Βαπτίσεις για να δείξουν φωτογραφίες και να φανεή η «δράση» τους. Έχουν μάθει αυτοί οι άνθρωποι να ζουν με την επιδομή επιδοματική πολιτική να τρέχουν στις εκκλησίες και να ζητούν χρήματα από τα φιλόπτωχα. Να τρέχουν στα ΕΛΤΑ για να παίρνουν τα επιδόματα.
Το κοριτσάκι αυτό έχασε με βίαιο τρόπο την ζωή του κάποια άλλα ζουν την βιαιότητα από τον σύζυγό τους.
Είναι αργά για δάκρυα Στέλλα.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα κι αν εμφανίστηκαν οι γονείς τού πρώτου κοριτσιού καί δήλωσαν ότι δέν επιθυμούν την ποινική του δίωξη, έπρεπε να τον αφήσουν ελεύθερο;

Ανώνυμος είπε...

Σε τι κοινωνία ζούμε τελικά; Η κοινωνία μας είναι απάνθρωπη και απογοητευτική. Καλές οι διαπιστώσεις! Οι ευθύνες μας ποιες είναι;;;;

Ανώνυμος είπε...

Η εκκλησία 10:10 ούτε και η πολιτεία επιτρέπει γάμο δώδεκα καί δέκα τρία χρονών.
Η πολιτεία πρέπει να δεί το πρόβλημα σοβαρά διότι από παιδιά "παντρεύονται"με το δικό τους τυπικό.Χρειάζονται άμεσα μέτρα συμμόρφωσης καί όχι επιδομάτων, μέτρα παιδείας καί ένταξης στην κοινωνία με ίση εφαρμογή του νόμου. Η δε εκκλησία με οργανωμένη ποιμαντική ανά μητρόπολη,να κατηχεί τους ανθρώπους...

Ανώνυμος είπε...

Το παιδί δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο από ένα απάνθρωπο κτήνος. Δυστυχώς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και ίσως είναι καλύτερα γιατί οι τελευταίες στιγμές της ήταν εφιαλτικές. Αυτό το οποίο αναλογίζομαι είναι ότι το ακούσαμε το γεγονός θα καταδικάσουν την πράξη. Αλλά ο καθένας από μας δεν θα συμπράξει για να γίνει κάτι το καλύτερο για αυτή την ομάδα των ανθρώπων και για όλους εκείνους οι οποίοι με άγρια ένστικτα βιάζουν μικρά παιδιά. Η ευθύνη είναι μεγάλη για όλους..

Ανώνυμος είπε...

Πως το έκανε αυτό σε ένα 11χρονο;
Γεμίσαμε σάτυρους και έκφυλους.

Ανώνυμος είπε...

Τα λόγια είναι φτωχά για αυτή την τραγωδία.
Παρόλα αυτά υπέροχο το κείμενο Υπ.
Συγγνώμη, ψυχίτσα μου!

Ανώνυμος είπε...

Η λέξη τραγικό το γεγονός είναι ελάχιστη για να περιγράψει αυτό το οποίο συνέβη σε αυτό το μικρό κορίτσι με κατάληξη την βίαιη δολοφονία του για σεξουαλική επιθυμία ενός τέρατος. Όπως το ίδιο ελάχιστο θα είναι να ευχηθούμε ποτέ να μη συμβεί κάτι τέτοιο σε άλλο νεαρό βλαστάρι. Ξεχνάμε πολύ γρήγορα και δεν κάνουμε κάτι ώστε να αποφευχθούν τέτοιες βιαιότητες. Όταν πέσουν τα φώτα της ράμπας θα ξεχαστεί.

Ανώνυμος είπε...

Καλό παράδεισο, αγγελουδακι μου. Εσύ δεν εφταιξες σε τίποτε και ο Θεός το γνωρίζει.

Ανώνυμος είπε...

Απαντώ στον 10:10
Το Δικαστήριο δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην ποινή που επέβαλε στον βιαστή, επειδή οι γονείς του θύματος δήλωσαν "ότι δεν επιθυμούν την ποινική δίωξή του" όπως γράφεις, αλλά γιατί έτσι προέβλεπε ο τότε ισχύων νόμος. (Τώρα έχει αλλάξει). Οι Δικαστές αγαπητέ, δικάζουν πάντοτε με βάση τις διατάξεις των Νόμων, και όχι με βάση τις επιθυμίες της κοινωνίας. Αλλοίμονο, αν συνέβαινε αυτό.

ORTHODOXIA ORTHO είπε...

Και όλα αυτά επειδή του είπε πως θα το πει στη μαμά της.
Και όποιος δηλαδή αντιστέκεται πρέπει να κατακρεουργηθει..(;)
..πρέπει καλά κ ντε να υπομείνει την βασσανο είτε αγοράκι είτε κοριτσάκι.
Μπαίνει μέσα στη φυλακή ο άνθρωπος αυτός που εκεί μέσα έπρεπε να του γίνει κατήχηση υποχρεωτική και σε λίγο πάλι έξω θα είναι.
Και δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά.Ισχυει και για τους μεγάλους.
Η κοινωνία μας έχει από όλα.Αυτοι οι άνθρωποι πρέπει να σπεύσουν στην εκκλησία.

Κάποιος μου είχε πει ότι αυτούς δεν χρειάζεται η φυλακή ,στείλε τους στους πολέμους να μάθουν τι εστί πραγματικός πόλεμος να βλέπουν ότι σκάει η βόμβα δίπλα τους και πεθαίνει ο διπλανός τους να δουν κ να καταλάβουν τι εστί θάνατος ,να λυπηθούν και να πονέσουν τον άνθρωπο,τον συνάνθρωπο.
Είχα νευριάσει που το είπε αλλά είπα λες να έχει δίκιο;

Τέλος πάντων Ο καλός Θεός το πήρε θέλω να πιστεύω ως Μάρτυρα!
Τραγικό αυτό που συνέβη και συμβαίνει στα χρόνια μας!
Ο άνθρωπος πια δεν έχει καμμία αξία και ενώ η Εκκλησία δίνει πολύ μεγαλύτερη ,δεν ακούγεται να κατανοήσουν μερικοί την αγαθοσυνη,την καλοσύνη.Οτι αξίζει στα μάτια Του ΘΕΟΥ.
Κάποτε είχα βρεθεί σε νησί και πήγα να εξομολογηθώ .
Πριν από μένα ήταν ένα κοριτσάκι σαν κ αυτό.
Είχε μαζί του ένα κασσελακι με διάφορα πράγματα κ πούλαγε στα φερυμποτ.
Πυθανολογω ,βεντάλιες,ανεμιστηρακια μπαταρίας,μπαταρίες .
Μου έκανε τόση εντύπωση μόνο του ένα παιδί στους δρόμους και πήγε στο εξομολογηταριο .
Και φυλάμε τα παιδιά μας συνεχώς,και δεν αργεί να γίνει το κακό.
Ο Θεός να φυλάει όλα τα παιδιά του κόσμου και ας επικαλούνται το όνομα του Χριστού όπου και να βρίσκονται και θα έχουν βοήθεια.

Καλό παράδεισο να έχει το παιδί κ όλα τα παιδιά που βιάστηκαν!





Ανώνυμος είπε...

Επειδή έγινε λόγος για το τι κάνει ή έκανε η εκκλησία για τους τσιγγάνους, να θυμίσουμε ότι ο μακαριστός επίσκοπος Φλωρίνης Αυγουστίνος όταν πρωτοπήγε ως επίσκοπος στη Φλώρινα (1967), υπήρχαν εκατοντάδες τσιγγάνοι εκεί που έρρεπαν προς την εγκληματικότητα.
Δεν πήγε ούτε στην Αστυνομία ούτε στον εισαγγελέα.
Τους πλησίασε με γνήσιο ενδιαφέρον και αγάπη και κέρδισε την εμπιστοσύνη τους με σκοπό να τους εντάξει κοινωνικά και να αναβαθμίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό το βιοτικό και πνευματικό τους επίπεδο. Τους κατήχησε και τους βάπτισε ομαδικά στον ποταμό Σακουλέβα της Φλώρινας.
Στο μυστήριο είχαν προσέλθει πάνω από 30.000 χριστιανοί. Κάποιοι είχαν έλθει με πούλμαν ακόμα και από την Αθήνα, αλλά ο συνεργάτης της δικτατορίας στρατηγός Πατίλης δεν τους άφησε να μπουν στη Φλώρινα.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης τους έφτιαξε ολόκληρο συνοικισμό με ολοκαίνουργια σπίτια και Ι. Ναό. Έτσι, οι τσιγγάνοι εγκατέλειψαν τις τρώγλες όπου ζούσαν και έκαναν μια νέα αρχή.
Ο Μητροπολίτης συνέχιζε να τους ενισχύει υλικά και πνευματικά. Στον συνοικισμό των "νεοφωτίστων", όπως χαρακτηριστκά ονομάστηκε, λειτουργούσε Κατηχητικό και κύκλοι Μελέτης της Αγίας Γραφής.
Πάρα πολλά τσιγγανόπουλα πήραν απολυτήριο 6ταξίου Γυμνασίου (σημερινού Λυκείου) και με ευγνωμοσύνη αναφέρονταν στον "κυρ Δεσπότη" που φρόντισε προσωπικά ο ίδιος να επιλύσει κάθε πρόβλημά τους.
Να αναφέρω ακόμα ότι στην εξόδιο ακολουθία του το 2010, ήλθαν τσιγγάνες και έκλαιγαν πάνω από το σκήνωμά του.

Ο π. Αυγουστίνος δεν ήταν ο μόνος ούτε ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε για τους τσιγγάνους.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο άγιος Γερβάσιος Πατρών ζούσε κάποτε σε ένα πλινθόκτιστο κελί πότε στα «γύφτικα» και πότε στα «προσφυγικά».
Στο βιβλίο του Παναγ. Λόη υπάρχει φωτογραφία όπου εικονίζεται ο άγιος με ένα τσιγγανάκι στα πόδια του (σελ. 206)

Υπ.

Ανώνυμος είπε...

Μην διαμαρτυρεστε... Είναι Ρομά