Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Κίτρους Αγαθόνικος Φατούρος

 

Τον Μητροπολίτη Αγαθόνικο, τον κοντοπατριώτη μου, τον γνώρισα ως αρχιμανδρίτη λίγο προτού την εκλογή του εις Αρχιερέα. Ένα πρωινό στο βιβλιοπωλείο της Ζωής Καρύτση 14 στάθμευσε με το αυτοκίνητο του ένα Σκαραβαίο. Βγαίνει από μέσα ένας χαρούμενος και ευλαβής κληρικός, ο οποίος άρχισε να φορτώνει στο αυτοκίνητο διαφορές κούτες με βιβλία, όσο γληγορότερα μπορούσε. Ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου Παναγιώτης Αναστόπουλος μου τον σύστησε, χαιρετηθήκαμε στα σύντομα και προτού μπει στο αυτοκίνητο μου είπε θα τα πούμε. Και ευθύς έγινε ‘καπνός’. Μετά μου δόθηκε η ευκαιρία, σε εκτός Ζωής χώρο, να τα πούμε πολλές φορές ως την εκλογή του, και μετά όταν βρισκόμουν στην Αθήνα. Ο μακαρίτης ο Αναστόπουλος μου είπε ότι είναι φίλος της Αδελφότητος και πρώην εργαζόμενος, αλλά έρχεται στα κλεφτά και ψωνίζει για να μην τον δουν οι καλοθελητές. Επιθυμούσε να γίνει Αρχιερέας, κι αν τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ τον πληροφορούσαν ότι συνεχίζει να έχει σχέσεις με την Αδελφότητα της Ζωής, ποτέ δεν πρόκειται να τον έκανε δεσπότη. Ήταν εκείνα τα μαύρα χρόνια που ο Σεραφείμ πολεμούσε τις Αδελφότητες και διέγραφε από την λίστα όποιον είχε σχέση με τις Αδελφότητες.
Ο Θεός να αναπαύσει την αγία ψυχή του.
Α.Κ.Κ.

 Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο
Μητροπολίτου πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
κυρού Α Γ Α Θ Ο Ν Ι Κ Ο Υ
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης καί Πλαταμώνος ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ (κατά κόσμον Γεώργιος Φατούρος), γεννήθηκε το 1937 στο Αίγιο. Υπήρξε πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάσθηκε στο Βιβλιοπωλείο της Αδελφότητας Θεολόγων «Η Ζωή», οπότε και συνδέθηκε πνευματικά με τον μετέπειτα Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών Διονύσιο. Το 1960 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ Μετεώρων, χειροτονήθηκε Διάκονος και διορίσθηκε Ιεροκήρυκας. Το έτος 1964 μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως. Εκεί χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη απο τον Μητροπολίτη Ευστάθιο.
Το έτος 1968 αποσπάσθηκε ως καθηγητής στο Ανώτερο Ιερατικό Φροντιστήριο της Ιεράς Νήσου Τήνου. Από το 1971 έως το 1974 διορίστηκε πρώτος Διευθυντής της Ιερατικής αυτής Σχολής.
Το έτος 1974 μετατέθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως Ιεροκήρυκας και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας και Ιεροκηρύκων, τομείς στους οποίους επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον. Συγχρόνως, είχε την πνευματική ευθύνη των φοιτητών στη Φοιτητική Εστία Πατησίων, ενώ διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του Ορφανοτροφείου «Άγιος Ανδρέας» Νέας Σμύρνης, Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Με εντολή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ μετέβη στο Ιράκ, υπηρετώντας την εκεί Ελληνική παροικία ως Εφημέριος και Πνευματικός.
Το 1985 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, όπου αρχιεράτευσε επί 28 χρόνια. Επιτέλεσε πλούσιο πνευματικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο. Από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του  στην Πιερία, εργάστηκε γιά την ολοκλήρωση των εργασιών αγιογραφήσεως, εξοπλισμού και ευπρεπισμού του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως Κατερίνης και πολλών Ενοριακών Ιερών Ναών, Μονών και Παρεκκλησίων. 
Επέδειξε ιδιαίτερη μέριμνα γιά τη φύλαξη και προστασία των δωρηθέντων πρός την Ιερά Μητρόπολη βιβλίων του προκατόχου του αειμνήστου Μητροπολίτου Βαρνάβα. Έτσι, το 1985 ίδρυσε τη Βαρνάβεια Βιβλιοθήκη την οποία εγκαινίασε το 1995, στο δεκαετές μνημόσυνο του Προκατόχου του, προσφέροντας και τα προσωπικά του βιβλία.
Χειροτόνησε 100 κληρικούς, φροντίζοντας  για την πνευματική και εκκλησιαστική κατάρτισή τους.
 
Επί των ημερών του ανεγέρθηκαν 27 Ναοί, ενώ εγκαινίασε 40. Με προτροπή του, ανεγέρθηκαν 32 Πνευματικά Κέντρα, τα οποία εξυπηρετούν τόσο τις ποιμαντικές, όσο και τις φιλανθρωπικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως. Προέστη στην εκ βάθρων ανακαίνιση του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ ίδρυσε τα Καθημερινά Συσσίτια. Επί Αρχιερατείας του ιδρύθηκε και το Κατάστημα Δωρεάν Διανομής Ενδυμάτων και Υποδημάτων.
Υπήρξε  ο αναβιωτής του Μοναχισμού στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, με την επαναλειτουργία παλαιών Ιερών Μονών και την ίδρυση νέων.
Το 2013 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον απάλλαξε των καθηκόντων του, εξαιτίας ανεπανόρθωτου κλονισμού της υγείας του.
Υπέμεινε καρτερικά και σιωπηρά τη δοκιμασία της πολυετούς ασθένειας απολαμβάνοντας τον σεβασμό και την τιμή προς το σεπτό πρόσωπό του, από τον διάδοχό του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γεώργιο, τους κληρικούς, τους τοπικούς άρχοντες και το ποίμνιό του.
 
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι ο διάδοχός του να του μοιάσει...
Αιωνία η μνήμη του.