Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ 4 ΜΑΡΤΥΡΩΝ

1824-2024: 200 ΕΤΗ
ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΤΕΛΕΙΩΣΗ
ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
20 έως 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
***
 
Αγαπητοί φιλόχριστοι και φιλάγιοι αδελφοί,
Με μεγάλη χαρά προσεγγίζομε την κορύφωση των εορτασμών της Τοπικής μας Εκκλησίας κατά το τρέχον επετειακό έτος, το οποίο είναι αφιερωμένο στην επέτειο της συμπληρώσεως διακοσίων ετών (1824-2024) από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων μας, Μανουήλ, Αγγελή, Γεωργίου και Νικολάου, των εκ Μελάμπων καταγομένων και εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων.
Με την ευλογημένη αφορμή της ιστορικής αυτής επετείου, η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με την αγαστή συνεργασία αρχών και φορέων του τόπου μας, πραγματοποίησε ήδη και συνεχίζει να υλοποιεί, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες μνημειώνονται στις χρυσές σελίδες της ιστορίας της Τοπικής μας Εκκλησίας και προσφέρονται ως «ανθοδέσμη» δοξολογίας προς τον Θεόν και ευχαριστιακής τιμής προς τους Αγίους Τέσσερεις Νεομάρτυρές μας.
Αυτονόητο τυγχάνει ότι επίκεντρο όλων αυτών των εκδηλώσεων θα είναι ο πανηγυρικός εορτασμός της ιεράς μνήμης των Αγίων μας, κατά το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου 2024, στο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό τους, στο κέντρο της πόλεως Ρεθύμνης, τον οποίο εφέτος θα λαμπρύνει η Υψηλή παρουσία της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄, του Κρητός.
Τον εορτασμό αυτό, όμως, θελήσαμε να διανθίσομε, ειδικά αυτό το επετειακό έτος, με ένα πνευματικό «συναγερμό» και άλλων εορταστικών εκδηλώσεων, οι οποίες θα λαμβάνουν χώρα καθημερινά, κατά το δεκαήμερο από της 20ής έως της 30ής Οκτωβρίου 2024, σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρατίθεται ακολούθως.
Σε αυτό το ευλογημένο δεκαήμερο, λοιπόν, με ιδιαίτερη τιμή, προσκαλούμε να συμμετάσχουν «αγαλλομένω ποδί» όλοι όσοι επιθυμούν να συνεορτάσομε, να συνευφρανθούμε και να συμπνευματισθούμε μέσα στην αστείρευτη και ιαματική Χάρη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων. Αμήν.
 
Σας ασπαζόμαστε με εγκάρδιες ευχές και αγάπη
 
Ο Μητροπολίτης
 
† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΠΡΟΕΟΡΤΙΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2024
 
• Κινηματοθέατρο «ΠΑΝΤΕΛΗΣ»: Προβολή ταινίας για τους Αγίους Τέσσερεις Μάρτυρες από το Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, με τίτλο: «Το Ημερολόγιο της Αρετής». 1η ΠΡΟΒΟΛΗ: 10.15 π.μ. - 2η ΠΡΟΒΟΛΗ: 12.30 μ.μ.
• 07.00 μ.μ. - Αίθουσα «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ» (Ωδείο Ρεθύμνου): «Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ύμνησις:  Ύμνει ο εν Κρήτη Χορός των Μαϊστόρων Μαρτύρων την Τετράδα». Συναυλία από τον Χορό Ψαλτών «Οι Κρήτες Μαΐστορες» υπό τη διεύθυνση του Μουσικολ. κ. Αντωνίου Πλαΐτη, Άρχοντος Υμνωδού της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.
 
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024
 
• 08.00 μ.μ. - Ιερός Ναός Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων: Παμμοναστική Ιερά Αγρυπνία, τη συμμετοχή των Μοναστικών Αδελφοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας θα τεθούν σε προσκύνηση Ιερά Λείψανα, φυλασσόμενα στις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως.
 
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024
• 06.00 μ.μ. - Ιερός Ναός Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων: Παρακλητικός Κανών εις τους Αγίους Τέσσαρας Νεομάρτυρας. Τους ύμνους θα αποδώσει η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ», υπό την διεύθυνση του Μουσικολ. κ. Αντωνίου Μιχελουδάκη.
Απονομή τιμητικών διακρίσεων στους συμπληρώσαντας 50ετιαν εφημερίας κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024
• 05.00 μ.μ. - Αίθουσα Εκδηλώσεων Ιερού Ναού Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων: Επιστημονική Εσπερίδα από την Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, με θέμα: «Διαχρονικαί απηχήσεις του μαρτυρίου: Μνήμη των Μαρτύρων. Οι Άγιοι Τέσσερεις Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου».
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024
• 09.00 π.μ. - Σπίτι του Πολιτισμού: Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο: «Αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων», από διάφορες σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
• 07.00 μ.μ. - Αίθουσα Εκδηλώσεων Ιερού Ναού Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων: «Μαρτυρίου ύμνος: Τεσσάρων Μαρτύρων ζωή ατελεύτητος»: Προβολή ντοκυμαντέρ για τη ζωή και τους ύμνους των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «ΠΑΥΛΟΣ ΒΛΑΣΤΟΣ».
Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024
• 09.00 π.μ. - Σπίτι του Πολιτισμού: Πολιτιστική εκδήλωση με τίτλο: «Αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων», από διάφορες σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
• 06.00 μ.μ. - Ιερός Ναός Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων: Εσπερινός εορτής Αγίου Δημητρίου. Τους ύμνους θα αποδώσει η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπό την διεύθυνση του Μουσικολ. κ. Ευαγγέλου Καπαϊδονάκη, Διευθυντού αυτής.
Επίδοση ευφήμου μνείας στους δωρητές της ανακαινίσεως του Ιερού Ναού Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων.
Σάββατον, 26 Οκτωβρίου 2024
• 07.00 π.μ. - Ιερός Ναός Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων: Όρθρος και Θεία Λειτουργία εορτής Αγίου Δημητρίου.
• 06.00 μ.μ. - Ιερός Ναός Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων: Υποδοχή της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Αντιφωνητρίας εκ της Ιεράς Μονής των Μυριοκεφάλων.
Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.
ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024
• 07.00 π.μ. - Ιερός Ναός Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων: Αρχιερατικόν Συλλείτουργον.
• 06.30 μ.μ. - Ιερός Ναός Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων: Υποδοχή της Α.Θ.Μ. στα προπύλαια του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων και στη συνέχεια Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2024
• 07.00 π.μ. - Ιερός Ναός Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων: Όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία υπό της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β .
Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω. Παρέλαση.
• 05.00 μ.μ. - Ιερός Ναός Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων: Μεθέορτος Μέγας Πατριαρχικός Εσπερινός και Λιτάνευσις των Τιμίων Καρών και της πρώτης Ιεράς Εικόνος των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, καθώς και της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Αντιφωνητρίας εκ της Ιεράς Μονής Μυριοκεφάλων, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β΄.
ΜΕΘΕΟΡΤΟΙ ΕΠΕΤΕΙΑΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2024
• 12.00 μεσημ. - Δημαρχείο Ρεθύμνου: Ανακήρυξη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β , ως Επιτίμου Δημότου του Δήμου Ρεθύμνης.
• 08.00 μ.μ. - Αίθουσα «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ» (Ωδείο Ρεθύμνου): Συναυλία από το μουσικό σύνολο Oros Ensemble με επετειακό έργο του Ρεθεμνιώτη συνθέτη Μουσικολ. κ. Γεωργίου Κουμεντάκη, Καλλιτεχνικού Διευθυντού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τ. Υπουργού Πολιτισμού.
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024
• 08.30 μ.μ. - Ιερός Ναός Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων: Ιερά Αγρυπνία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, με τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: