Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΤΑΝΚΣ, ΕΦΗΜΕΡΙΣ " ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ", 15/9/1974

«Αρχιεπίσκοπος των τανκς»! Ως γράφομεν και εις το κύριον άρθρον, ούτως ωνομάσθη ο κ. Σεραφείμ Τίκας από την ημερήσιαν εφημερίδα των Πατρών «Πελοπόννησος» (φ. 30ης Αυγούστου). Η εν λόγω εφημερίς έχει λάβει θέσιν ορθήν εις το εκκλησιαστικόν. Διά εμπεριστατωμένων δημοσιευμάτων αυτής, εις τα κυρία άρθρα και σχόλια, καυτηριάζει τας πρωτοφανείςς δικτακτορικάς ενεργείας του Σεραφιμικού καθεστώτος. Η εφημερίς λοιπόν αυτή ονόμασε τον κύριον Σεραφείμ Αρχιεπίσκοπον των τανκς. Και δεν είχεν άδικον. Διότι ο κύριος Σεραφείμ όχι μόνο να ανήλθεν επί του πρώτου θρόνου της Ελλαδικής Εκκλησίας τη υποστηρίξει της Ιωαννιδείου διδακτορίας των τανκς, αλλ’ ανεβιβάσθη περαιτέρω υπό της δικτατορίας ταύτης επί των τανκς των δύο Συντακτικών Πράξεων 3 και 7/74, αι ερπύστριαι των οποίον συνέθλιψαν 12 τιμίους και ηθικούς Μητροπολίτας.  Τα τανκς ταύτα είναι ήδη παρωπλισμένα. Αλλά τα θύματα των παραμένουν εν «εκπτώσει», ο δε επ’ αυτών επιβάς Αρχιεπίσκοπος παραμένει εισέτι εις τον αρχιεπισκοπικόν θρόνον. Έως πότε η παρούσα Κυβέρνησις, η οποία κατέλυσε το κράτος των τανκς, θα αν έχετε τον Αρχιεπίσκοπον των τανκς;

«Εκκλησιαστικός Αγών»  15/9/1974







17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια, αγαπητέ Αναστάσιε, για το δημοσίευμα.
Ο Σεραφείμ Τίκας υπήρξε ο αρχιχουντικός μέσα στην Ιεραρχία. Και υπάρχει πλήθος δηλώσεών του με τις οποίες εξυμνεί τον Παπαδόπουλο κατ' αρχάς
και τον Ιωαννίδη στη συνέχεια.
Είναι οικτρό το κατάντημα όσων προσπαθούν να τον ξεπλύνουν και να τον παρουσιάσουν ως τον άνθρωπο που - άκουσον, άκουσον - έφερε τη ... Δημοκρατία στην ... Εκκλησία!!!
Είναι σαν να λέμε ότι ένας κλέφτης αποτελεί υπόδειγμα τιμίου ανθρώπου!!!

Ανώνυμος είπε...

Έφαγε πολλή λάσπη ο μακαριστός Ιερώνυμος Κοτσώνης μετά το 74.
Δυστυχώς, και μετά τη σεπτή του κοίμηση αλλά και τα τελευταία χρόνια , εξακολουθεί η ακατάσχετη λασπολογία σε βάρος του.
Δημοσιογράφοι της πεντάρας-ορφανά ου Μαρξ, των οποίων η θέση βρίσκεται στο Μουσείο σταλινικών απολιθωμάτων, αυτόκλητοι "ιστορικοί" της σύγχρονης εκκλησιαστικής ζωής, κάποιοι "ειδήμονες" , φοιτητές και μη, που έχουν εκπονήσει "έγκυρες" διδακτορικές διατριβές αναφορικά με την εκκλησιαστική κατάσταση επί δικτατορίας, διάφοροι απολογητές του επάρατου σεραφειμισμού , κληρικοί και λαϊκοί, βάλλουν κατά του καλύτερου αρχιεπισκόπου που πέρασε ποτέ.
Εις μάτην όμως!
Και μόνο η σύγκριση του τεράστιου έργου του με το ουσιαστικά ανύπαρκτο και καταστροφικό του διαδόχου του φθάνει και περισσεύει για τους καλοπροαίρετους...

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το δημοσίευμα και από μένα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από την εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και η εφημερίδα ΓΝΩΜΗ των Πατρών τήρησε πολύ καλή στάση απέναντι στο επάρατο σεραφειμικό καθεστώς.
Δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία των δήθεν δημοκρατικών εφημερίδων της Αθήνας ουσιαστικά στήριξε το εν λόγω καθεστώς.

Ανώνυμος είπε...

Αφού αναφέραμε όλες τις κακές ιδιότητες του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, ας αναφέρουμε και μία καλή.
Ήταν Αντιπαπικός, πράγμα σπάνιο και δυσεύρετο στη σημερινή εποχή, για Αρχιεπίσκοπο ή Πατριάρχη.

Ανώνυμος είπε...

Αθηναϊκές εφημερίδες που είχαν αποδεχθει τη λογοκρισία της χούντας - και τα κονόμαγαν επί δικτατορίας - αυτές 'πουλούσαν' δημοκράτη Σεραφείμ!!! Ακόμη και ο άλλος 'δημοκράτης' Χ. Φλωράκης μιλούσε υπέρ του χουντικού Σεραφείμ!!!! Γιατί άραγε;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ εύστοχο σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι έτσι, που δεν διαφωνώ, τότε γιατί τον είχε σε εκτίμηση και τον βοηθούσε ο άγιος Πορφυριος;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου,
ο Σεραφείμ χουντικός ήταν, αδιάβαστος θεολογικώς ήταν, χαζός ΔΕΝ ήταν. Παρουσιαζόταν ως αντιπαπικός γιατί καταλάβαινε ότι κέρδιζε κάποιους πόντους απ' αυτό. ΄Ενας απ' αυτούς τους πόντους και ο δικός σου ...

Ανώνυμος είπε...

Ο κάθε αρχιεπίσκοπος έχει τα καλά του έχει και τα κακά του.
Το σημαντικό είναι να διαφυλατουν τα δόγματα και την παράδοση της εκκλησίας μας

Ανώνυμος είπε...

Οχι και τόσο ευφυές ξέπλυμα για τον Σεραφείμ ...

Ανώνυμος είπε...

Πέταξε ένα κόκκαλο ο αγράμματος και αθεολόγητος Σεραφείμ και τρέξαν να το αρπάξουν οι ευσεβείς νομίζοντας ότι έχουν διαμάντι. Κάτι τέτοια έκανε και κρατιόντανε στην εξουσία.

Ανώνυμος είπε...

Μόνο τα δόγματα και την παράδοση;
Το ήθος πού το πας;
Τους κανόνες πού τους πας;

Ανώνυμος είπε...

Οι δώδεκα Μητροπολίτες, αγαπητέ 5 - 46, ετήρησαν τους Κανόνες ;
Εξελέγησαν από όλη την Ιεραρχία ;

Ανώνυμος είπε...

Οι δέκα από τους 12 εκδιωχθέντες μητροπολίτες εξελέγησαν από αριστίνδην Σύνοδο όπως εξελέγησαν και πλείστοι μητροπολίτες προ αυτών χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί θέμα αντικανονικότητας για τους πρώτους.
Πολύ ορθά ο μακαριστός Αμβρόσιος Ελευθερουπόλεως τόνισε ότι "ουδείς καθαρός από του ρύπου της αντικανονικότητας" ,λόγω των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας εν Ελλάδι.
Τη δημιουργία αριστίνδην συνόδου ( που επετέλεσε τεράστιο έργο ) προκάλεσε η επιεικώς άθλια εκκλησιαστική κατάσταση προ του 1967 ( εκλογή Ιακώβου Βαβανάτσου, μη πλήρωση των κενών μητροπόλεων επί σειράν ετών λόγω αναμονής νομιμοποίησης του επάρατου μεταθετού, ηθικά και οικονομικά σκάνδαλα κάποιων αρχιερέων κ.ά).
Η αριστίνδην Σύνοδος εξέλεξε, ως επί το πλείστον, άξιους, ιεραποστολικούς, ηθικούς , αφιλοχρήματους και αδιάβλητους μητροπολίτες που άφησαν εποχή με την ποιμαντορία τους.

Ανώνυμος είπε...

Εφ όσον ισχύουν αυτά που γράφεις, τότε γιατί κατηγορείται και ο Σεραφείμ, ότι εξελέγη από αριστίνδην σύνοδο ;
Όπως εξελέγησαν οι 12, έτσι εξελέγη και ο Σεραφείμ.
Δεν είναι σωστό να βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα.

Ανώνυμος είπε...

Προς 9:47: ο Σεραφείμ εξελέγη αφού προηγουμένως χαρακτηρίσθηκαν ως αντικανονικοί με συντακτική πράξη (την υπ αριθμόν 3) οι εκλεγέντες επί Ιερωνύμου με σκοπό να διαμορφωθεί ευνοική πλειοψηφία υπέρ του Σεραφείμ. Διασπάσθηκε η ενότητα της Ιεραρχίας με αυτό που έγινε.
Στην περίπτωση της αριστίνδην του 67 δεν χαρακτηρίσθηκαν κάποιοι πρώτα ως αντικανονικοί για να αποκλεισθούν από τη διαδικασία εκλογής. Δεν είναι το ίδιο.

Ανώνυμος είπε...

Ενας από τους 12 Μητροπολίτες, ο Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνος προσέφυγε στον π. Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο καί τού εζήτησε γνωμάτευση για την Εκκλησιαστική του κατάσταση.
Η γνωμάτευση δημοσιεύεται στο βιβλίο "Αρθρα - Μελέτες - Επιστολές, Τόμος Α", του π. Επιφανίου, και το θέμα τοποθετείται διαφορετικά.
Ο π. Επιφάνιος γράφει ότι δέν μπορεί να αφαιρεθεί από Επίσκοπο το δικαίωμα του Εκλέγειν.
Αφού λοιπόν έγινε Αριστίνδην Σύνοδος, ωρισμένοι Επίσκοποι δέν εψήφισαν καί επομένως όσοι εξελέγησαν είναι Αντικανονικοί.
Επειδή όμως κατόπιν συμμετείχαν σε Συλλείτουργα με άλλους Μητροπολίτες, αναγνωρίστηκαν καί απέκτησαν Κανονικότητα.
Δηλαδή, κατά τον π. Επιφάνιο, χάρις στα Συλλείτουργα απέκτησαν Κανονικότητα ο Θεσσαλιώτιδος καί κατ' επέκτασιν οι υπόλοιποι 11.