Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Πάτερ αγαθέ, εμακρύνθην από σου


Πάτερ αγαθέ, εμακρύνθην από σου μη εγκαταλίπης με, μηδέ αχρείον δείξης της βασιλείας σου· ο εχθρός ο παμπόνηρος εγύμνωσέ με, και ήρε μου τον πλούτον· της ψυχής τα χαρίσματα ασώτως διεσκόρπισα, αναστάς ουν, επιστρέψας προς σε εκβοώ· Ποίησόν με ως ένα των μισθίων σου, ο δι' εμέ εν Σταυρώ τας αχράντους σου χείρας απλώσας, ίνα του δεινού θηρός αφαρπάσης με, και την πρώτην καταστολήν επενδύσης με, ως μόνος πολυέλεος.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά συγλονιστικό Δοξαστικό.Φοβερά νοήματα.Είχα την ευλογία να ακούσω αυτό το δοξαστικό πολλές φορές από τον ανεπανάληπτο άρχοντα πρωτοψάλτης της Αγίας Βαρβάρας Πατρών καθηγητή της Βυζαντινής μουσικής Δ.Γαλάνη. Συναρπαστικός.Καταπληκτικός.Σου μεταδίδει την ουσία της κάθε λέξης.
Απόλυτα εκφραστικός.Δόξα τω Θεώ που η Πάτρα έχει βιωματικούς Ιεροψάλτες.Σπάνιο φαινόμενο.
Ας τον έχει καλά ο Θεός και το χάρισμα που έχει από τον Θεό να το μεταδίδει προς δόξαν Θεού.
Στανίτσας Νικόλαος

Ανώνυμος είπε...

Ανεπανάληπτος, συναρπαστικός, καταπληκτικός, απόλυτα εκφραστικός, βιωματικός ιεροψάλτης, σπάνιο φαινόμενο ...
Μήπως έχει χαθεί η αίσθηση του μέτρου; Μήπως λέμε λόγια χωρίς να αντιλαμβανόμαστε το νόημά τους; Γιατί αυτή η υπερβολή; Αναμφισβήτητα ο κ.Γαλάνης έχει χάρισμα και μακάρι να τον έχει ο Θεός καλά. Αλλά, άλλο "έχει χάρισμα" και άλλο "είναι βιωματικός ιεροψάλτης". Άλλο "έχει χάρισμα" και άλλο είναι να έχει εκκλησιαστικό ήθος η ψαλτική του. Γιατί υπάρχει διαφορά μεταξύ ψαλμωδίας και τραγουδιού. Υπάρχει διαφορά μεταξύ εκκλησίας και πανηγυριού.

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε κ. Στανίτσα «Άρχων Πρωτοψάλτης» είναι οφίκιο το όποίο δίδει ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης. Καθ’ όσον γνωρίζω ο εν λόγω ψάλτης δεν κατέχει, τουλάχιστον έως της σήμερον, τον τίτλο αυτόν. Ο δόκιμος όρος είναι Πρωτοψάλτης και όχι Άρχων. Οι υπερβολές δεν προσδίδουν τίποτα παραπάνω από την αξία. Ο εν λόγω ψάλτης είναι όντως από τους άριστους ιεροψάλτας της Εκκλησίας των Πατρών.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε/η των 1:46.
Χρόνια πολλά.
Τον άρχοντα πρωτοψάλτη της αγίας Βαρβάρας κ. Δημήτριο Γαλάνη τον γνωρίζω ιεροψαλτικώς και προσωπικώς από το 1992.Είναι ένας ιεροψάλτης με όλη την σημασία της λέξεως.Λυπούμαι που δεν βρίσκω άλλες λέξεις να χαρακτηρίσω την προσωπικότητα του σεπτού μου δασκάλου κ.Γαλάνη.
Αυτός με ενέπνευσε στην ψαλτική τέχνη και εδώ και μια 15ετία αγωνίζομαι απο πολλά αναλόγια της πάτρας καθώς και λόγου εργασίας τώρα και στην Αθήνα.
Ενας άνθρωπος που γνωρίζει τόσο καλά τον κ.Γαλάνη έχει "δικαίωμα" να μιλάει για αυτόν.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως την κάθε λέξη που είπα στο προηγούμενο μήνυμά μου.
Απόλυτα εκφραστικός διότι την κάθε λέξη την τονίζει όπως πρέπει.
Βιωματικός ιεροψάλτης διότι πάνω απο 10 χρόνια ήμουν στο αναλόγιό του και γνωρίζω τον άνθρωπο Γαλάνη και κατά πόσο τα αισθάνεται αυτά που ψέλνει.
Αν είσαι γνώστης της Βυζαντινής σημειογραφείας Καρά κλπ. και ακουγες η εβλεπες τα κείμενα από τα οποία ψέλενει ο κ.Γαλάνης θα συμφωνούσες και εσύ.
Ανθρωπος με εκλησιαστικό ήθος.
Γιαυτό και ο Μυτροπολήτης μας του ανέθεσε την διεύθυνση της σχολής Βυζαντινής Μουσικής, όπου εκεί πάνω από 150 παιδιά(Αλλος ψάλτης με τόσα πολλά παιδιά υπάρχει????)μαθαίνουν την Βυζαντινή τέχνη.
Λες κάπου "...υπάρχει διαφορά ψαλμωδίας και τραγουδιού..."
Μα αγαπητέ μου που έχεις ακούσει εσύ τραγούδι?
είσαι σχετικός με την παλία σημειογραφία? είσαι σχετικός με τα σημάδια ποιότητος που κοσμούν όλα τα κείμενα του κ.Γαλάνη-Αγγελόπουλου?
Τα έχεις δει ποτέ σου?
Ξέρεις κανένα από αυτά?
Είσαι γνώστης της θεωρίας Καρά?
Η μήπως είσαι γνώστης της καθαρά ευρωπαϊκής-βυζαντινής μουσικής που εκπρωσοπούν οι περισότεροι ιεροψάλτες των Πατρών?
Η μήπως είσαι γνώστης μόνο των βιβλίων του κ.Καραμάνη και τίποτε άλλο?
Διάφορες μουσικές θέσεις που θυμίζουν "όπως λες τραγούδι" είναι η παράδοσή μας που μερικοί οπως εσύ ούτε καν έχεις δει.
Αγαπητέ όποιος δεν γνωρίζει κάνει λάθη πάρα πολλά και παρεξηγεί.
Δεν σε παρεξηγώ ανώνυμε διότι κρίνεις εντελώς επιφανιακά.
Ας είναι.
Αλλά δεν έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε από αυτό που φαίνεται. δεν έχουμε το δικαίωμα να μιλάμε για κάποιον που ούτε καν γνωρίζουμε ποιος είναι.Τον ακούσαμε μια φορά και σχηματίσαμε γνώμη?
Και να είμαστε κιόλας και άσχετοι με την Βυζαντινή-όχι ευρωπαϊκή Μουσική- ακόμα χειρότερο.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα.
Καλή σαρακοστή να έχουμε.
Στανίτσας Νικόλαος
Θεολόγος-Νοσηλευτής
Πτυχιούχος Βυζαντινής Εκλησιαστικής Παραδοσιακής και όχι Ευρωπαϊκής Μουσικής!!!

Ανώνυμος είπε...

Α....Και για το Αρχων Ιεροψάλτης έχεις δίκιο.είναι τιμητικός τίτλος που έδωσα"Αυθαίρετα" στον Δασκαλό μου.
αλλα μην κολλάμε σε λεπτομέριες.Μην μένουμε στους τύπους.
Γιατί άλλοι που έχουν το οφφίκιο είναι καλλύτεροι από τον κ.Γαλάνη?
Προς Θεού!!!
Ελεος!
Στανίτσας Νικόλαος
Θεολόγος-Νοσηλευτής
Πτυχιούχος Βυζαντινής εκκλησιαστικής Παραδοσιακής και όχι ευρωπαϊκής Μουσικής!!!

Ανώνυμος είπε...

ton ixa deskalo sto mousiko sxolio...
asteri...

Ανώνυμος είπε...

κ.Στανίτσα
Γνωρίζω προσωπικά τον συγκεκριμένο ιεροψάλτη, τον εκτιμώ ως άνθρωπο, τον έχω ακούσει επανειλημμένως και αυτά που έγραψα δεν τα έγραψα ως αδαής ή ως ημιμαθής, αφού είμαι Διπλωματούχος τόσο της Βυζαντινής όσο και της Ευρωπαϊκής Μουσικής. Μην βιάζεσαι λοιπόν να κατακεραυνώσεις με την αμείλικτη κριτική σου τους άλλους -γιατί αυτό κάνεις συνήθως- αλλά εστίασε στο πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει. Γιατί το ζήτημα δεν είναι ούτε ο πρωτοψάλτης ούτε ο Χριστόδουλος, ούτε κανένας άλλος. Το πρόβλημα είναι ότι ανθρώπους που μας εμπνέουν τους θεοποιούμε. Τους θεωρούμε αλάθητους και τους κάνουμε πρότυπα ζωής. Ας προσγειωθούμε και ας δούμε το τι συμβαίνει γύρω μας με πιο νηφάλιο πνεύμα.
Όσο για το εκκλησιαστικό ήθος και την εκκλησιαστική ψαλμωδία που μας έχει παραδοθεί, καλό θα ήταν όταν σου δοθεί η ευκαιρία να εκκλησιαστείς στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Εκεί θα ακούσεις τη γνήσια βυζαντινή μουσική μας παράδοση και θα συγκρίνεις.
Ανώνυμος 1:46 π.μ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέή Ανώνυμε των 1:46 πουθενα δεν ανέφερα τα λόγια ή τις λέξεις "αλάθητος" και "Θεός".
Μην βάζεις λόγια που ποτέ δεν έχω πει.
Συγγνώμη αν σε έκανα να νομίσεις έτσι.Χρησιμοποίησε την φαντασία σου για άλλα πράγματα.
Συνήθως ανθρώπους που εκτιμώ και αγαπώ τους υπερασπίζομαι "φανατικά" όχι όμως και να τους κάνους αλαθήτους ή Θεούς.Δεν το έχω κάνει ποτέ.Σε παρακαλώ μην Θεοοπιείς τις απόψεις σου και τις κρίσεις σου.
Ανθρώπους που με ενέπνευσαν στην χριστιανική πίστη όπως ο μακαριστός ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ τους υπερασπίζομαι υπέρ του δέοντως.Αυτό είναι αλήθεια.
Αυτό ειναι ένα χαρακτηριολογικό σημάδι του εατού μου.
Επίσης μου αρκεί ένας εκκλησιασμός στην αγ.Βαρβάρα Πατρών και ένας εκκλησιασμός στην αγ.Ειρήνη Αιόλου Αθηνών για να μεταφερθώ στο Πατριαρχικό γνήσιο βυαζαντινό κλήμα.
Με σεβασμό για την ανώνυμη εκ μέρους σου επικοινωνία.
Στανίτσας Νικόλαος
Νοσηλευτής-Θεολόγος
Πτυχιούχος και διπλωματούχους της εκκλησιαστικής Παραδοσιακής Βυζαντινής μουσικής και όχι ευρωπαϊκής!!!

Ανώνυμος είπε...

"¨...Όλη του η περιουσία αποτελούταν από εκκλησιαστικά αντικείμενα.
Δημοσιοποιήθηκε η χειρόγραφη διαθήκη του μακαριστού Χριστόδουλου με την οποία κληροδοτεί τα λιγοστά υπάρχοντά του στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και σε αγαπημένους του συνεργάτες. Η περιουσία του όλη αποτελούταν από άμφια, εγκόλπια, εικόνες και βιβλία. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η σύνταξη της χειρόγραφης διαθήκης του κυρού Χριστόδουλου φέρει ημερομηνία 15 Μαΐου 2007, δηλαδή χρονική στιγμή της ζωής του κατά την οποία δεν είχε ακόμα διαγνωσθεί το πρόβλημα της υγείας του. Παρ΄όλα αυτά, το ύφος της γραφής του χειρόγραφου κειμένου μάλλον δημιουργεί την εντύπωση πως ο γράφοντας βρισκόταν λίγο πριν από το τέλος της ζωής του και αυτό προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση
Το κείμενο έχει ως εξής:
«1. Απαντα τα άμφιά μου αφήνω εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών, προκειμένου τα καταλληλότερα να τοποθετηθούν εις το υπό σύστασιν εκκλησιαστικόν μουσείον.

2. Απαντα τα βιβλία μου αφήνω επίσης εις την Ι. Α. Α. διά να απαρτίσουν την πρώτη προίκα της υπό σύστασιν εκκλησιαστικής βιβλιοθήκης δι’ ην προωρείται το εν Ψυρρή αναπαλαιωθέν ήδη κτίριο του ποτέ κακουργοδικείου.
3. Απαντα τα κινητά της κατοικίας μου εν Πλάκα και εν Π. Ψυχικώ ανήκοντα εις εμέ καταλείπω εις το υπό σύστασιν κατά τα άνω εκκλησιαστικό μουσείον.
4. Τα ατομικά μου είδη (ράσα κ.λπ.) να κατανεμηθούν ανά εν εις τους καλούς μου συνεργάτες εις την διοίκησιν και την ιεραποστολήν.
5. Η επίπλωσις των δύο κατοικιών μου ανήκει εις την Ι. Α. Α.
6. Επαναλαμβάνω ότι χρήματα δεν έχω. Εξαιρέτως εις τον πολύτιμον επί πολλά έτη υπηρετήσαντά με Πρωτοσύγκελλον π. Συνοδινόν αφήνω ένα σετ εγκολπίου και σταυρού. Υπήρξεν πιστός, έντιμος, αδέκαστος, δίκαιος, ισχυρός κατά την θέλησιν.
7. Οσα τινά χρήματα ευρεθούν τυχόν εις τα θυλάκιά μου να δοθούν εις αυτόν. Ο αδερφός μου Ιωάννης έχει τα προς το ζην αναγκαία εκ της συντάξεως του.
8. Εις τον αφοσιωμένον μέχρι τέλους διακονήσαντά με μετ’ αυταπαρνήσεως παραδειγματικής, Βρεσθένης Θεόκλητον αφήνω μιαν πλήρη στολήν. Και την ευχήν μου.
9. Ανά εν εγκόλπιον να δοθεί ως ενθύμιον εις τους π. Επιφάνιον, Ιωαννίκιον και Ανθιμον. Πάντα τα εξαιρέτως δωρούμενα αφαιρούνται εκ του καταλόγου των προς το εκκλ. Μουσείον προοριζόμενα.
10. Το αρχείον μου αποτελούμενον από χιλιάδας δημοσιευμάτων, επιστολών, φακέλων κ.λπ. το οποίον έχει ηλεκτρονικώς ταξινομηθή αφήνω εις τον π. Θωμάν προς αξιοποίησιν.
Εκτελεστάς αφήνω τους α) Σεβ. Βρεσθένης κ. Θεόκλητον και π. Θωμά Συνοδινόν».
αυτό το δημοσιεύμα είναι για μερικούς φίλους/ες που έλεγαν ότι ο χριστόδουλος ήταν πλούσιος.Αμύθητη η περιουσία του έλεγαν.
Ας είναι αιωνία η μνήμη αυτού.
Στανίτσας Νικος

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΤΟ ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΛΕΕΙ "ΠΑΤΕΡ ΑΓΑΘΕ ΕΜΑΚΡΥΝΘΗΝ ΑΠΟ ΣΟΥ..."
ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΟΜΩΣ. Ο ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ!