Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Εορτασμός της Ιεράς Μνήμης του Αποστόλου Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου - Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

 Ήτο πραγματικά λαμπρός και ο εφετινός εορτασμός της Ιεράς Μνήμης του Αποστόλου Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, Πολιούχου και Προστάτου της Πάτρας.
Λάμπρυναν με την παρουσία τους τον εορτασμό οι Αρχιερείς: Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος (πρώτη φορά παρέστη στην εορτή του Αγίου), ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (και αυτός πρώτη φορά συμμετείχε στην εορτή του Αγίου), ο Ιερισσού κ. Θεόκλητος (έχει συμμετάσχει αρκετές φορές στον εορτασμό, αλλά πρώτη φορά ως Αρχιερεύς) και φυσικά ο Πατρών κ. Χρυσόστομος.
Όλοι όσοι διακονούν το Ναό του Αγίου είχαν φροντίσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, κάτι που επισήμανε στην σημερινή Μεθεόρτιο Θεία Λειτουργία και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.
Την παραμονή το απόγευμα στον πολυαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Καλός χειριστής του λόγου, ευχαρίστησε με πλούσιο λεξιλόγιο τον άγιο Πατρών που τον προσκάλεσε στην εορτή του Πολιούχου μας και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην διαδρομή που ακολούθησε ο Πρωτόκλητος μαθητής του Κυρίου μας έως ότου ήλθε στην πόλη μας ιδρύοντας την Αποστολική Εκκλησία των Πατρών και μαρτύρησε για τον Τριαδικό Θεό. Το κύριο θέμα της ομιλίας του ήτο, η πνευματική ζωή και ποιοι την βιώνουν.
Το βράδυ της παραμονής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, νε πληθούση εκκλησία. Χιλιάδες πιστοί δημιούργησαν ένα ανθρώπινο ποτάμι, που με ευλάβεια προσκυνούσαν την Αγία Κάρα του Πρωτοκλήτου. Το αυτό παρατηρήθηκε και την επομένη ημέρα και μάλιστα σε μεγαλυτέρα έκταση.
Ανήμερα εις την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Αν και μακρηγόρησε στην ομιλία του ήτο απολαυστικός στα εθνικά θέματα που έθιξε με τον δικό του μοναδικό τρόπο, και στο τέλος το εκκλησίασμα τον χειροκρότησε!
Στο τέλος το εκκλησίασμα έψαλλε: «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια…».
Ακολούθησε η λιτάτευσις της Αγίας Κάρας του Αγίου, της Ιεράς του Εικόνος και Μαρτυρικά Λείψανα Αγίων που φυλάσσονται στο Ναό. Και εδώ η παρουσία του κόσμου ήτο μεγάλη.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο συμπολίτης μας Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ παρέστησαν ο βουλευτής Αχαϊας κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Ι. Δημαράς κ.α.
Το απόγευμα τελέσθηκε Εσπερινός και Ιερά Παράκλησις στον Άγιο.
Το βράδυ στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου και επί τού Τάφου του, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το εκκλησίασμα της Ιεράς Αγρυπνίας που τελείται κάθε Παρασκευή στον παλαιό Ιερό Ναό από τον Σεβασμιώτατο, είναι πλέον μεγάλο.

Αλέξανδρος Κολλιόπουλος

























9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επιθυμώ να συγχαρώ ταπεινά τον Μητροπολίτη Πατρών για το μέτρο που έχει στην ζωή του. Λίγους επισκόπους είχε καλέσει. Έτσι πρέπει να είναι τα πανηγύρια και όχι με πλειάδα δεσποτάδων 15 ή 20 ή και 30. Ας είναι παράδειγμα ο Πατρών και σε άλλους.

Ανώνυμος είπε...

Καλή η επισήμανση των λίγων δεσποτάδων στα πανηγύρια. Όσοι λιγότεροι τόσο το καλύτερο.

Ανώνυμος είπε...

Και κανείς να μην έρθει καλύτερα.
εκεί είναι το θέμα;
Πολλές φορές μένουμε σε αυτό, ποιο και πόσοι ηρθαν δεσποτάδες και χάνουμε την ουσία.
Ενας και πολύ ειναι.Δεν χρειαζονται αλλοι.
Πολυ φαμφάρα επεσε και δεν μου αρεσε.
Πιο λιτά πιο καλά.

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά και ωραία. Άντε και του χρόνου!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν καταλαβαίνω αυτό τον λαϊκισμό.
Λίγοι δεσποτάδες ή κανένας, ώστε η γιορτή να είναι λιτή, σχολιάζουν ορισμένοι.
Ο Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος μαθητής του Χριστού, αυτός που Ίδρυσε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης,εμαρτύρησε στην Πάτρα, γύρισε όλα τα Βαλκάνια (διδάσκοντας την Αγία μας Εκκλησία) και όχι μόνο, να περνά η επέτειος της Ιεράς του Μνήμης απαρατήρητη, για να μην σκανδαλισθούν οι πολίτες, μιας και ορισμένοι οδήγησαν την Ελλάδα στο οικονομικό αδιέξοδο.
Αν είναι δυνατόν να ζητούν ο εορτασμός του Αγίου να είναι λιτός.
Δηλαδή τί στοίχησαν οικονομικά οι Σεβασμιώτατοι που συμμετείχαν στον εορτασμό εις τον Έλληνα πολίτη ή καλύτερα στον φορολογούμενο πολίτη;
Το μόνο που τους προσέφερε η Ι.Μ. Πατρών ήτο ένα πιάτο φαγητό και μία διανυκτέρευση και μάλιστα οι περισσότεροι την πλήρωσαν από την τσέπη τους. Κάθε μέρα προσφέρει η Ι.Μ. Πατρών εκατοντάδες μερίδες τροφής σε απόρους συμπολίτες μας και εκατονάδες ευρώ για τις ανάγκες των, ας προσφέρει και για τον Μέγα Προστάτη της πόλεώς μας ολίγες μερίδες στη μνήμη Του.
Εδώ για χειροτονίες ιερέων συμμετέχουν τρεις και τέσσερις δεσποτάδες, και μας πείραξε η παρουσία τους στον εορτασμό του Πολιούχου μας η συμμετοχή των.
Ο Δήμος Πατρέων αγαπητοί μου δεν προσέφερε στον Άγιο ούτε λίγα σμάρτα στους δρόμους, και απ΄ ότι πληροφορήθηκα ούτε μικροφωνική εγκατάσταση δεν ήθελε να τοποθετήσει κατά τη διαδρομή της Ιεράς Λιτανεύσεως της Αγίας Κάρας του Αγίου και της Εικόνός του.
Για να δούμε στο καρναβάλι τί χρήμα θα διαθεσει ο Δήμος και τί αντιδράσεις θα υπάρχουν από την πλευρά των φορολογουμένων;
Από τα τοπικά Μ.Μ.Ε. μην περιμένει κανείς αντίδραση διότι θα λάβουν τις οικονομικές καταχωρήσεις.
Αλέξ. Κ. Κολλιόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα έγραψες όταν στον σπίτι υπάρχει γιορτή νάσου τα γλυκά τα μεζεδάκια τα τραπέζια τα πλουσιοπάροχα. Τώρα που γιορτάζει ο προστάτης μας τους πιάνει πολλούς δαιμονικό σφίξιμο.

Ανώνυμος είπε...

Η τσιγκουνιά μας πιάνει όταν είναι για την Εκκλησία. Μου έλεγε γνωστός κληρικός. Κάνουν γάμο. Προσκαλούν στο τραπέζι συγγενείς, συναδέλφους και φίλους. Ξοδεύουν για νυφικά, κρεβάτια και επίσημο δείπνο. Δίνουν ένα σορό χρήματα σε αυτοκίνητα, στολισμούς με τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας και όταν φτάνουν να συνεισφέρουν χρήματα στην Εκκλησία ή τους ιερείς τότε αρχίζουν το κλάψιμο και την κατάκριση.
Νομίζω ότι ο κ. Κολλιόπουλος αφορμή πήρε για να πει μερικές αλήθειες διότι δεν διαπίστωσα τουλάχιστον εδώ κάποια παρατραβηγμένα σχόλια.
Να είσθε καλά όλοι οι Πατρινοί και του χρόνου να γιορτάστε ξανά τον προστάτη σας όπως του αξίζει.
Σπύρος Βότσης

Ανώνυμος είπε...

Όλο γκρίνιες είμαστε.
Ο πολιούχος εορτάζει.
Ο τζάμπας είναι μόνο για τις διαφημίσεις.

Ανώνυμος είπε...

Οι πατρινοί ευλαβούμαστε τον Άγιό μας. Χιλιάδες κόσμου πήγαμε για να προσκυνήσουμε τα ιερά σεβάσματα του Αποστόλου μας. Όλα στον Ναό διευκόλυναν τους προσκυνητές. Ο Μητροπολίτης μας ακούραστος όπως πάντα, φρόντισε να γίνει με λαμπρότητα αλλά και σεμνότητα η ιερά πανήγυρης. Παρόλη την κούραση και την ένταση των ημερών το βράδυ της Παρασκευής λειτούργησε επί του Τάφου του Αγίου μας.
Ας πρεσβεύει ο Άγιός μας για του πατρινούς.