Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Πολιτιστικές ταυτότητες και παγκοσμιότητα -Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης

Η εθνική κυριαρχία: Κρίσιμο πρόβλημα που θα προκύψει στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης είναι η τύχη του έθνους-κράτους. Στο σημείο αυτό τα πράγματα είναι κάπως περίπλοκα. Αποτελεί η έννοια του έθνους- κράτους συστατικό στοιχείο μιας πολιτιστικής ταυτότητας, κάτι ανάλογο με τη γλώσσα; Η ιστορία, αλλά και η σύγχρονη πραγματικότητα δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Στο Βυζάντιο, για παράδειγμα, υπάρχει ενιαία πολιτιστική ταυτότητα, παρά το ότι στο ίδιο κράτος στεγάζονται διαφορετικά έθνη. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας το Γένος μας διατηρεί και αναπτύσσει την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητά του, χωρίς να διαθέτει δική του κρατική ταυτότητα. Ακόμα και σήμερα ο Ελληνισμός της διασποράς διατηρεί εξ ίσου, αν όχι περισσότερο, με τους Έλληνες της μητροπολιτικής Ελλάδος την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητά του. Η έννοια του έθνους-κράτους είναι και αυτή σε κάποιο βαθμό, όπως και η παγκοσμιοποίηση, που τώρα τείνει να την καταργήσει, τεχνητό κατασκεύασμα της ίδιας πολιτισμικής νοοτροπίας, που γέννησε τον 18ο-19ο αιώνα τον εθνικισμό και που σήμερα γεννά την παγκοσμιοποίηση. Τώρα λοιπόν που τα έθνη-κράτη καλούνται διαρκώς και περισσότερο να παραχωρήσουν την εθνική κυριαρχία τους, να ανοίξουν τα σύνορά τους, να επιτρέψουν την εγκατάσταση ξένων στο έδαφός τους με αναπόφευκτη συνέπεια τη δημογραφική αλλοίωσή τους, ο ελληνισμός ως πολιτιστική ταυτότητα θα πρέπει να διαχωριστεί σαφώς από τον ελλαδισμό, και να μη συγχέεται ή ταυτίζεται με αυτόν. Αν δεν θέλουμε η παγκοσμιοποίηση να συνθλίψει την εθνική μας ταυτότητα, πρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό αυτό και να αναπτύξουμε τον ελληνισμό ως πολιτιστική ταυτότητα, που δεν θα εξαρτά την επιβίωσή της από την τύχη του έθνους-κράτους.
 
Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης


Επιλογή: "Ο αιρετικός"

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας συμφωνήσω κατ’ αρχή με το όλο σκεπτικό. Το ερώτημα το οποίο θέτω είναι: πώς μπορεί να γίνει αυτό;
Έχει άραγε την δυνατότητα ο απολίτιστος νεοέλληνας να αναπτύξει τον ελληνισμό ως πολιτιστική ταυτότητα;

Ανώνυμος είπε...

Τα πάντα έχουν καταλυθεί σε αυτό το τον τόπο που τον λένε Ελλαδιστάν. Η Εθνική κυριαρχία δεν υφίσταται ούτε ως ιδέα ούτε ως πραγματικότητα καταλύθηκε από ετών. Υπάρχει σε κάποιους η ελπίδα της αναστάσεως όμως ποιός θα είναι αυτός που θα έχει τέτοια δύναμη;

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο είναι αφυπνιστικό σχετικά με την τροπή την οποία έχουν πάρει τα πράγματα στην εποχή μας. Μέσα στην παγκοσμιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η φθαρμένη πολιτιστική μας ταυτότητα δεν έχει καμιά αξία. Το ζήτημα είναι όταν θα μας πετάξουν για τους οικονομικούς λόγους από αυτή τότε θα υπάρχει η εθνική κυριαρχία έστω και ως συστατικό της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Ο Ελληνισμός της διασποράς σε πολλά σημεία διατηρεί την πολιτισμική μας ταυτότητα. Ο ελληνισμός της Ελλάδας την έχει κάπου διαβρώσει για να πω ότι την έχει σχεδόν απολέσει. Νομίζω ότι πλέον την παραδώσαμε την εθνική μας κυριαρχία σε άλλους και η δημογραφική εξέλιξη των τελευταίων δεκαετιών μαζί με το πληθωρικό κύμα μεταναστών άλλαξαν ή θα αλλάξουν τα πάντα.
Ο Περγάμου κ. Ιωάννης έχει δίκιο όταν λέει ότι «Αν δεν θέλουμε η παγκοσμιοποίηση να συνθλίψει την εθνική μας ταυτότητα, πρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό αυτό και να αναπτύξουμε τον ελληνισμό ως πολιτιστική ταυτότητα, που δεν θα εξαρτά την επιβίωσή της από την τύχη του έθνους-κράτους.»
Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω!

Ανώνυμος είπε...

OTAN ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΔΕΛΦΕ,ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΜΑΣ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Μα, τι λέτε σεβασμιώτατε!
Όποιος πεισθεί σε αυτά τα επιχειρήματα της παγκοσμιοποίησης, θα καταντήσει να χάσει στη συνέχεια και την πολιτιστική του ταυτότητα. Θα καταντήσει σαν τους καημένους τους σημερινούς Ασσύριους.
Έχετε πάει στην Αμερική να δείτε πώς είναι πλημμυρισμένη από αμερικανικές σημαίες; Ας παρατήσουν πρώτα την εθνική τους ταυτότητα αυτοί που βγάζουν αυτές τις θεωρίες και μετά τα ξαναλέμε.