Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Oι μέλισσες και ο περιπλανώμενος πωλητής

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Λονδίνου Royal Holloway ανακάλυψαν, ότι οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν τη συν­τομότερη δυνατή διαδρομή μεταξύ των λουλου­διών. Επιλύουν έτσι πολύ αποτελεσματικά ένα σύνθετο μαθηματικό πρόβλημα, το πρόβλημα του «περιοδεύοντος πωλητή», ό όποιος προσπαθεί να βρει τη συντομότερη διαδρομή για να επισκεφθεί τούς πελάτες του. Το πρόβλημα λύνεται μόνο με τη βοήθεια υπολογιστών, οι όποιοι συγκρίνουν το μήκος εναλλακτικών διαδρομών και επιλέγουν τη συντομότερη.
Οι μέλισσες το λύνουν χρησιμοποιώντας έναν εγκέφαλο σε μέγεθος μικρού σπόρου.
Ό υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, Δρ Nigel Raine, εξηγεί: «Οι μέλισσες λύνουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή καθημερινά. Επισκέ­πτονται λουλούδια σε πολλαπλές τοποθεσίες και, επειδή χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια για να πε­τάξουν, βρίσκουν τη διαδρομή πού ελαχιστοποιεί τον χρόνο πετάγματος».
Ή ομάδα χρησιμοποίησε σειρά υπολογιστών, για να ελέγξει, αν οι μέλισσες, θα ακολουθήσουν μία διαδρομή πού ορίζεται από τη σειρά με την οποία ανακάλυψαν τα λουλούδια ή θα βρουν τη συντο­μότερη διαδρομή. Μετά την αναγνώριση της θέσης των λουλουδιών, οι μέλισσες γρήγορα έμαθαν να πετούν στη συντομότερη διαδρομή.
Ίσως μας βοηθήσουν οι μέλισσες να επιλύσουμε πρακτικά προβλήματα μετακινήσεων στη ζωή μας. Όμως οι μέλισσες και ή Σοφία του Θεού, πού είναι διάχυτη σε όλη τη δημιουργία, μας δείχνουν και μια άλλη πολύ σύντομη διαδρομή, τη διαδρομή της ευχαριστίας και δοξολογίας προς τον Πανάγαθο Δημιουργό. Εάν σπαταλήσουμε τον περιορισμένο χρόνο της ζωής μας μόνο σε ατελείωτες επιστημονικές αναζητήσεις, θα αποδειχθούμε περιπλανώμενοι πωλητές, πού δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. 
Περιοδικό "Η Δράση μας"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία Ιστορία και Διδακτική.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Εκπληκτικό!