Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ο Βαλέριος Gafenku (1921-1952) Ο Άγιος των αθεϊστικών φυλακών της Ρουμανίας + 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1952 - π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος

Ο Βαλέριος Gafenku (1921-1952)
 Ο Άγιος των αθεϊστικών  φυλακών της Ρουμανίας
+ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1952

Γεννήθηκε το 1921. Το 1941, πρωτοετής της Νομικής, συλλαμβάνεται εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων και καταδικάζεται σε 25 χρόνια φυλακή.  Την περίοδο 1942-1948 φυλακίστηκε στο Αιούντ, όπου είχε διαμορφωθεί πνευματική ατμόσφαιρα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πνευματική του διαμόρφωση. Εκεί, με θείο φωτισμό έφτασε σε εσωτερική κάθαρση. Ο καρπός της μετανοίας του ήταν μια κατάσταση ψυχικής ευφορίας, η οποία τον συνόδευε και τον ενίσχυε στις σκληρές δοκιμασίες και τα βασανιστήρια που ακολούθησαν στις απάνθρωπες φυλακές στο Πιτέστι (1948-1949), στο Βακαρέστι και τέλος στην Τίργκου-Όκνα (1950-1952). Κατά τη διάρκεια της φυλακίσεώς του η Χάρις του Θεού του επιφύλαξε ιδιαίτερα υψηλές πνευματικές καταστάσεις που συναντούμε στη ζωή μεγάλων ασκητών και μαρτύρων. Μάλιστα τα Χριστούγεννα 1951, δύο μήνες προ του θανάτου του, αξιώθηκε της επισκέψεως της Θεοτόκου.


Στην Τίργκου-Όκνα, όντας σε κατάσταση προχωρημένης φυματίωσης, θα γίνει το λιμάνι στο οποίο όλοι κατέφευγαν για να ενισχυθούν και να παρηγορηθούν. Η μεταστροφή στο Θεό πολλών άθεων κρατουμένων, η αγάπη μεταξύ των κρατουμένων, το πνεύμα θυσίας που έδειχναν προς τους πιο άρρωστους, όλα λαμβάνουν μέρος υπό την επιρροή του Βαλέριου. Η γεμάτη χάρη παρουσία του δημιούργησε πνευματική ατμόσφαιρα μοναδική στην ιστορία του Ρουμανικού γκουλάγκ. «Έχω επιθυμήσει τόσο πολύ την Τίργκου Όκνα! Αυτό που δημιούργησε και αυτό που έζησε ο Βαλέριος κατά τη μακροχρόνια κράτησή του για κάθε ψυχή με την οποία ερχόταν σε επαφή, είναι δύσκολο να το φανταστείς και ακόμη πιο δύσκολο να το περιγράψεις με λόγια» θα πει πρώην συγκρατούμενός του.

Οι επιστολές του και οι λόγοι του, όπως μας τους διασώζει ο συγκρατούμενός του Ιανολίδε, θυμίζουν συγγράμματα νηπτικών Πατέρων που μιλούν για την εν Χριστώ ζωή.  Προγνώρισε την ημέρα της κοιμήσεώς του. Η κοίμησή του, όπως μας τη διασώζει ο συγκρατούμενός του Ιοάν Ιανολίδε είναι ενδεικτική της πνευματικής του καταστάσεως :

«Με τις τελευταίες του δυνάμεις ο Βαλέριος μου είπε : “Πρώτα ο νους και η ψυχή μου προσκυνούν τον Κύριο. Ευχαριστώ που έφτασα εδώ. Πάω σ’ Αυτόν. Σας παρακαλώ πολύ να Τον ακολουθείτε, να Τον δοξάζετε και να Τον υπηρετείτε. Είμαι ευτυχής διότι πεθαίνω για τον Χριστό. Σ’ Αυτόν οφείλω το σημερινό δώρο. Όλα είναι ένα θαύμα. Εγώ φεύγω, αλλά εσείς έχετε ένα βαρύ σταυρό και μια αγία αποστολή. Το επιτρέπει ο Κύριος, και από κει που θα είμαι, θα προσεύχομαι για σας και θα είμαι μαζί σας.  Θα έχετε πολλά βάσανα.  Να είστε πέτρινοι στην πίστη, διότι ο Χριστός νικά όλους τους εχθρούς Του.  Να είστε θαρρετοί και να προσεύχεσθε !  Φυλάξτε απαρασάλευτη την αλήθεια, αλλά να αποφεύγετε τον φανατισμό. Η τρέλα της πίστεως είναι θεϊκή δύναμη, και γι’ αυτό είναι ισορροπημένη, νηφάλια και βαθιά ανθρώπινη.  Να αγαπάτε και να υπηρετείτε του ανθρώπους. Χρειάζονται πολλή βοήθεια, διότι οι αετονύχηδες εχθροί θέλουν να τους πλανήσουν. Ο αθεϊσμός θα νικηθεί, αλλά προσέξτε με τι θα αντικατασταθεί!”. Ακολούθησε ένα μεγάλο διάλειμμα. Έδειχνε να σβήνει για λίγο το πρόσωπό του και μετά έγινε πάλι ήρεμος, ωραίος, ευτυχής. Πρόλαβε να πει μόνο:  “Τελείωσε !”

       Σήκωσε τα γαλανά του μάτια προς τον ουρανό και είδε, σαν σε αποκάλυψη, βαθιά και καταπληκτικά θαύματα. Τα πάντα είχαν ντυθεί ένα απόκοσμο, αλλά πραγματικό φως. Ήταν ένα είδος τέλειας πραγματικότητας, της οποίας το θέαμα σ’ έκανε ευτυχή. Έκλαιγα με λυγμούς. Ξεψύχησε γύρω στη μία το μεσημέρι, στις 18 Φεβρουαρίου 1952. Οι καμπάνες της κοντινής Σκήτης άρχισαν να αναγγέλλουν το πένθος μας. Τα δάκρυά μου έπαψαν. Στον αιώνα τον άπαντα δεν επιθυμώ να ζήσω μια τόσο υψηλή πνευματική εμπειρία, αφού εκείνη τη στιγμή ήμουν τόσο, μα τόσο ευτυχισμένος» καταλήγει ο Ιωάννης Ιανολίδε.

      Από το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2013 του Ι. Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


    π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος

  

Οι τρεις Ρουμάνοι Νεομάρτυρες του 20ου αι.
Οι Ιερομάρτυρες π. Ιλαρίων Felea και π. Δανιήλ Tudor,  και ο Βαλέριος Gafenku.
(Φορητή εικόνα  διά χειρός Ioan και Camelia Popa)


Απεικόνιση της θαυμαστής ενέργειας της Θ. Χάριτος στον Νεομάρτυρα Βαλέριο Gafenku με την εμφάνιση της Θεοτόκου (Χριστούγεννα 1951) (λεπτομέρεια φορητής εικόνος της Ι. Μ. Diakonesti)


Ο Μάρτυρας του Χριστού Βαλέριος Gafenku (1921-1952)
Ο Άγιος των αθεϊστικών Ρουμανικών φυλακών
Οι φωτογραφίες από το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ  2013 του Ι. Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άγιε πρέσβευε και για το ελληνικό χριστιανικό έθνος.

Ανώνυμος είπε...

Δόξα τω Θεώ.
Δόξα στους Αγίους του.
Ευχαριστούμε