Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Διεθνές συνέδριο στη Νύσσα της Σερβίας με θέμα: «Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Μέγας και ο Χριστιανισμός»

Διεθνές συνέδριο στη Νύσσα της Σερβίας με θέμα:
«Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Μέγας και ο Χριστιανισμός»

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΔΥΟ ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Στη Νύσσα - Niš Σερβίας πραγματοποιήθηκε, από 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου 2013, Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: «Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Μέγας και ο Χριστιανισμός». Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Νύσσης και στην Αίθουσα Τελετών «Άγιος Σάββας» στην υπό ίδρυση Θεολογική Σχολή Νύσσης. Έγιναν 125 Ανακοινώσεις Πανεπιστημιακών Καθηγητών και Ειδικών Ερευνητών από Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα από την Ευρώπη, την Ρωσία, τον Καναδά και τις Η.Π.Α.
Η προσωπικότητα και η πολιτική του Μεγ. Κωνσταντίνου στην εποχή του και η απήχησή του διά της ιστορίας ως σήμερα ήσαν στο επίκεντρο των Ανακοινώσεων. Η επίσημη έναρξη και Κατακλείδα έλαβαν χώρα στην Αίθουσα «Άγιος Σάββας», ενώ οι Ανακοινώσεις με τις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις στις αίθουσες του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. Κεντρικό θέμα, συμπέρασμα και μήνυμα ήταν: Τα ανθρώπινα θρησκευτικά δικαιώματα (ανεξιθρησκεία) στο θεσμικό πρόσωπο του Χριστιανισμού ως Εκκλησίας και Κοινωνίας στην ιστορία του ανθρωπίνου Γένους, σύμφωνα με την πολιτική των λεπτών ισορροπιών του Κωνσταντίνου στον ελληνορωμαϊκό Κόσμο, που καλείτο να διοικήσει και τα ιδεολογικά προβλήματά του να διαχειρισθεί.

Μεταξύ των βασικών Συντελεστών της Διεθνούς αυτής συνάξεως, θα’ πρεπε προεχόντως να μνημονεύσουμε την Εκκλησία της Σερβίας, το Σερβικό Πατριαρχείο, επικεφαλής του οποίου είναι σήμερα ο Μακαριώτατος και Αγιώτατος Πατριάρχης κ.κ. Ειρηναίος, ο οποίος διετέλεσε και Επίσκοπος επί πολλά έτη της επαρχίας Νύσσης. Συνεπίκουροι στο έργο αυτό της Εκκλησίας προσήλθαν˙ η Πολιτεία της Σερβίας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Πανεπιστημιακή ακαδημαϊκή Κοινότητα του Βελιγραδίου και κύρια της πόλεως της Νύσσης, όπως και Σύλλογοι πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί και πολλοί – πολλοί εθελοντές.
Από ελληνικής πλευράς το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (Ι.Ε.Θ.Π), με πρωτοπόρο τον πρόεδρό του Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιο Αγγελόπουλο, έλαβε μέρος ως Μέλος της Κεντρικής Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής του Συμποσίου και μετέσχε δι’ 20μελούς Αντιπροσωπίας και ισαρίθμων Ανακοινώσεων, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, σε διάφορες ενότητες της ιστορίας, πολιτικής, τέχνης και θεολογίας, με ανάλογο επίκεντρο τον Μέγα Κωνσταντίνο. Μεταξύ των Ανακοινώσεων ήταν και των δύο συμπολιτών μας, του Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητού κ. Χρήστου Τερέζη και του Καθηγητού (ΣΕΠ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Γεωργίου Νεκταρίου Λόη με θέμα: «Η Πολιτική Θεολογία του Μεγάλου Κωνσταντίνου κατά τον Ευσέβιο Καισαρείας».
Το Ι.Ε.Θ.Π μετέσχε, ωσαύτως, της τελικής Πανηγυρικής εξαγωγής Συμπερασμάτων, στην οποία απονεμήθηκε επισήμως και η πλακέτα του Επιτίμου Μέλους του Ιδρύματος στον Πρόεδρο της Κεντρικής Διοργανωτικής Επιτροπής Καθηγητή Dragiša Bojović διά χειρός του Μητροπολίτου Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου, που παρέστη εις τόπον του Πατριάρχου των Σέρβων Ειρηναίου. Η Αυτού Μακαριότης και Αγιότης ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος είναι από τριετίας ήδη Επίτιμος Πρόεδρος του Ι.Ε.Θ.Π. Επίσης, στην Συμπερασματική Συνεδρία, έγινε και η πρώτη παρουσίαση της έκδοσης του Δίτομου, καλαίσθητου, έργου των Ανακοινώσεων.

Πηγή: Εφημερίδα "Ο ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΟΣ

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του συνεδρίου και ιδιαίτερα στους δύο πατρινούς καθηγητές.
Που να οργανωθούν τέτοια συνέδρια στην Ελλάδα.... εμείς περί άλλων τυρβάζουμε....!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Λόης είναι νέος επιστήμονας με πλουσιότατο συγγραφικό έργο. Τα εκδοθέντα βιβλία του είναι πολύτιμος θησαυρός ιστορικών γνώσεων για τον αναγνώστη. Τα άρθρα του πάντα με ενδιαφέρον.

Νησιώτης είπε...

Μπράβο στους κ.κ. Τερέζη Χρήστο και Γεώργιο-Νεκτάριο Λόη!

Και σε άλλα ανώτερα ευχόμαστε!

Αναμένουμε και τη δημοσίευση του άρθρου.

Ανώνυμος είπε...

Πολλά συγχαρητήρια στον κ.Νεκτάριο-Γεώργιο Λόη.
Είναι ένας εξαιρετικά σπάνιος άνθρωπος, με όλη την σημασία της λέξης άνθρωπος και επιστήμονας.
Το αντικείμενο το κατέχει τέλεια και πολύ αμφιβάλλω αν κάποιος άλλος έχει παρόμοιες γνώσεις στα θέματα που πραγματεύεται.
Είχα την τύχη να τον έχω καθηγητή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ειλικρινά μείναμε όλοι εντυπωσιασμένοι από τις γνώσεις και το ήθος του ανδρός.
Συγχαρητήρια λοιπόν στον κ.Λόη και του εύχομαι να συνεχίσει να λαμπρίνει με την παρουσία του τον τομέα αυτόν και να μεταδίδει ήθος και γνώσεις στους νεότερους επιστήμονες.

Σταν.Νίκος.

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Γεώργιος Νεκτάριος Λόης σε θέματα ιστορίας και ο κ. Χρήστος Τερέζης σε ζητήματα φιλοσοφίας είναί ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η πόλη των Πατρών. Έχω παρακολουθήσει διαλέξεις και των δύο και μόνο τα καλύτερα μπορώ να πω. Άλλωστε και το συγγραφικό έργο και των δύο είναι πολύ μεγάλο. Ο κ. Χ. Τερέζης χρησιμοποιεί μία μοναδική γλώσσα στις διαλέξεις του και διαθέτει ένα μοναδικό φιλοσοφικό πνεύμα. Ο κ. Γεώργιος Λόης στις διαλέξεις του έχει την εξαιρετική, απίστευτη ικανότητα να μεταφέρει τον ακροατή στα γεγονότα και να τον κάνει να τα ζει σαν να ήταν παρών. Αποσπά την προσοχή και του πλέον αδιάφορου ακροατή. Οι γνώσεις του για διάφορα ζητήματα που αφορούν τις Βαλκανικές χώρες και ο τρόπος διαπραγμάτευσης είναι μοναδικός. Αξίζει κανείς να διαβάσει κάποιες από τις πολλές μελέτες του. Αναστάσιε αναμένουμε με ενδιαφέρον και τη δημοσίευση της εργασίας. Πρέπει να είναι εξαιρετική!!
Ο Θεός να τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν το δύσκολο για την εποχή έργο τους.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στους Σέρβους!! Μπράβο για το συνέδριο που οργάνωσαν και που φιλοξένησαν τόσους πολλούς καθηγητές. Εμείς δυστυχώς μένουμε πίσω!! Αυτά να βλέπουνε να παραδειγματιζόμαστε.
Συγχαρητήρια και στους δύο Πατρινούς καθηγητές. Του κ. Λόη Νεκταρίου έχω διαβάσει αρκετές εργασίες και κάθε φορά εντυπωσιάζομαι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Αναστάσιε ευχαριστούμε για την ενημέρωση, μπράβο στους συμμετέχοντες.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στους συμμετέχοντες. Θα ήθελα να παρακολουθήσω ένα παρόμοιο συνέδριο. Θα μπορούσε και η Χ.Α να οργανώσει κάτι παρόμοιο σε μικρότερο βαθμό. Ένα συνέδριο που θα αφορά τον Μέγα Κωνσταντίνο και τα Βαλκάνια. Παρακολουθώ την αρθογραφία του κ. Λόη και μου αρέσει, διότι συνθέτει με την άριστη γνώση που έχει το χτες με το σήμερα και έτσι καταλαβαίνουμε το πώς και το γιατί βρισκόμαστε στις μέρες μας μπροστά σε δύσκολες εξελίξεις στα Βαλκάνια.
Καλή συνέχεια στο έργο και των δύο καθηγητών.

Ανώνυμος είπε...

Η προσωπικότητα του Μ. Κωνσταντίνου είναι πηγή αστείρευτη για την έρευνα. Πτυχές του ζητήματος αυτού αναδεικνύονται μέσα από την ιστοριογραφία του Ευσεβίου Καισαρείας. Η πολιτική δράση και το έργο του Μ. Κωνσταντίνου ξεχωρίζει. Συγκροτείται η πολιτική Θεολογία κατά την πρώτη βυζαντινή περίοδο, με αφορμή τον Μ. Κωνσταντίνο. Ο αυτοκράτορας έχει καθήκον να αντιπροσωπεύει σε κοσμικό επίπεδο τον Θεόν ως βασιλέα του παντός και να ανάγει με πολιτικούς ή θεσμικούς όρους τους πολίτες-πιστούς στην Θεία πολιτεία. Το σχέδιο της Θείας πρόνοιας θεωρείται ότι πρέπει να διέλθει από συγκεκριμένες θεσμικές δραστηριότητες. Η αποκάλυψη του Θείου οράματος στον Μ. Κωνσταντίνο και η βαθμιαία αξιοποίηση αυτού, βοηθούν τον ίδιο τον αυτοκράτορα στο να διαχειρισθεί τα διοικητικά-πολιτικά δρώμενα με τέτοιο τρόπο ώστε να ανακουφίσει τους πολίτες από την απολυταρχία και από τα δεινά που η ίδια επιφέρει.
Το συγκεκριμένο Συμπόσιο προσέφερε πολλά στην επιστήμη. Οι Σέρβοι με πρωτοπόρο τον Πατριάχη τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, τόσο για την οργάνωση όσο και για την φιλοξενία.
Αγαπητέ Τάσο ευχαριστούμε για το χώρο που αφιέρωσες στην ιστοσελίδα σου.

Ανώνυμος είπε...

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα από έναν συμφοιτητή μου στο ΕΑΠ την παρουσίαση της νέας μελέτης του κ. Λόη και με ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον αναμένω την δημοσίευση αυτής ώστε να την διαβάσω. Σίγουρα θα είναι πολύ καλή!!. Είχα και εγώ την τύχη να τον έχω καθηγητή στο Πανεπιστήμιο και συμφωνώ απόλυτα με τον 2.16 ότι πρόκειται για έναν πραγματικά σπάνιο άνθρωπο αλλά και επιστήμονα. Το μάθημά του ήταν το πιο ενδιαφέρων και αυτό γιατί ο ίδιος το φρόντιζε. Δεν υπήρξε ερώτηση στην οποία να μην πάρουμε απάντηση. Ακόμη και μετά το μάθημα συζητούσαμε για διάφορα θέματα ιστορίας και ο ίδιος υπομονετικά καθότανε και άκουγε τις όποιες ερωτήσεις μας και έδινε πάντα μα πάντα την καλύτερη απάντηση. Πράγματι μας εντυπωσίασε και δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ.
Τον ευχαριστούμε διότι μας έκανε να αγαπήσουμε την ιστορία.
Ευχόμαστε ο Θεός να του δίνει δύναμη!!

π. Φ.

Ανώνυμος είπε...

Σημαντικό Συνέδριο. Μπράβο στου διοργανωτές μπράβο και στους συμπολίτες μας που έλαβαν μέρος!! Παρακολουθώ το συγγραφικό έργο του κ. Λόη και πραγματικά είναι πολύ ενδιαφέρον. Μάλιστα τα βιβλία του και οι μελέτες για την ιστορία της Μακεδονίας είναι το αποκορύφωμα. Καλή συνέχεια.