Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ Γενεύης, ἄρχισαν οι εργασίες της 5ης Προσυνοδικής Πανορθόδοξης Διάσκεψης - Χρήστος Τσούβαλης


Αγαπητέ μου Αναστάσιε,
Όπως πληροφορήθηκα, ότι σήμερα 12 Οκτωβρίου του 2015, στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ Γενεύης, ἄρχισαν οι εργασίες της 5ης Προσυνοδικής Πανορθόδοξης Διάσκεψης, προκειμένου να προετοιμάσει τα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων, που πρόκειται να συγκληθεί, πρώτα ο Θεός, την Κυριακή της Πεντηκοστής του 2016, στο Ναό της του Θεού Ειρήνης της Μεγάλης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Η 5η αυτή Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη, έχει συγκληθεί σύμφωνα με Απόφαση της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών με σκοπό να εξετάσει τα επιμεληθέντα από την Ειδική Διορθόδοξη Επιτροπή σχέδια κειμένων της Πανορθοδόξου Συνόδου.
Εις αυτήν συμμετέχουν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες με τις 14  Αντιπροσωπείες τους και αποτελούνται από τα παρακάτω μέλη.

 - Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς, ο Μέγας Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Τσέτσης, ο Αρχιμανδρίτης Πρόδρομος Ξενάκης (Οικουμενικό Πατριαρχείο)·

 - Ο Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος Σέργιος, ο Μητροπολίτης Μουάνζας Ιερώνυμος, ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Ιωαννίδης (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας)·

 - Ο Μητροπολίτης Σαν Πάολο και πάσης Βραζιλίας Δαμασκηνός, ο Μητροπολίτης Αρκαδίας Βασίλειος, ο Δρ. Γ. Γκαντούρ (Πατριαρχείο Αντιοχείας)·

 - Ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος Ησύχιος, ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, ο καθηγητής Φ. Γιάγκου (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων)·


 - Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο Αρχιεπίσκοπος Βερολίνου, Γερμανίας και Μεγάλης Βρετανίας Μάρκος (Ρωσική Υπερόριος Εκκλησία), ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, ο Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Steenberg, κληρικός της επαρχίας Δυτικής Αμερικής της Υπερορίου Ρωσικής Εκκλησίας και ο Ιερέας Ανατόλιος Τσουριακώφ (Πατριαρχείο Ρωσίας)·

 - Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος, ο Επίσκοπος Μπάτσκας Ειρηναίος, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γαΐος Γαΐτς (Πατριαρχείο Σερβίας)·

 - Ο Μητροπολίτης Τυργκοβιστίου Νήφων, ο Επίσκοπος Τουλτσέας Βησσαρίων, ο Πρωτοπρεσβύτερος Βιορέλ Ιονίτσα (Πατριαρχείο Ρουμανίας)·

 - Ο Μητροπολίτης Βάρνας και Μεγάλης Πρεσλάβας Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου Σεραφείμ, ο καθηγητής κ. Ντ. Αρναούντοφ (Πατριαρχείο Βουλγαρίας)·

 - Ο Μητροπολίτης Ζουγκντίντι και Ταΐσι Γεράσιμος, ο Μητροπολίτης Γκόρι και Ατένας Ανδρέας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ζβιαντάντζε, ο μοναχός Άνθιμος Τζαβαχισβίλι-Γρηγοριάτης (Πατριαρχείο Γεωργίας)·

 - Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος (Εκκλησία Κύπρου)·

 - Οι Μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομος, Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος (Εκκλησία Ελλάδος)·

 - Οι Μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης, Αργυροκάστρου Δημήτριος, ο κ. Π. Κονδύλης (Εκκλησία Αλβανίας)·

 - Ο Επίσκοπος Σεμιατίτσε Γεώργιος, ο Πρωθιερέας Ανδρέας Κούζμα (Εκκλησία Πολωνίας)·

 - Ο Αρχιεπίσκοπος Μιχαλουπόλεως Γεώργιος, ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Σεμιατόφσκυ, ο Πρωθιερέας Μίλαν Γκέρκα (Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας).

Με  εκτίμηση και αγάπη
Χρήστος Τσούβαλης,
Άρχων Οστιάριος της Μ.τ.Χ.Ε.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο θεσμός των Συνόδων (συνοδικό σύστημα) έγινε ο εγγυητής της διδασκαλίας και των αποφάσεων της Εκκλησίας. Πολλά προσμένουμε οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξοι από αυτή την Σύνοδο. Οι προσευχές μας συνοδεύουν τους συνέδρους.

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρή η ενημέρωση αυτή κ. Τσούβαλη. Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή η προσυνοδική Συνδιάσκεψη είναι ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ αφού σε αυτή μετέχουν όλες οι ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Εκκλησίες. Αυτές οι 14 αντιπροσωπίες διατρανώνουν στον κόσμο την ΕΝΟΤΗΤΑ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

Να προσέξουν οι αντιπρόσωποι των εκκλησιών για τις αποφάσεις που θα πάρουν. Να προσέξουν να μην φοβηθούν από τους ελάχιστους που φωνάζουν και διαμαρτύρονται. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να αναπαυόμαστε στις δάφνες των πατέρων και να καυχόμαστε μόνο για το χθες ξεχνώντας ότι η Εκκλησία είναι εν πορεία. Η σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου, δείχνει πως έχουμε ξεπεράσει το στείρο απομονωτισμό παλαιοτέρων εποχών και πως έχουμε βρει ξανά την ουσιαστική ενότητα στη σκέψη και στη δράση μας. Ακόμη ολοένα και περισσότερο φαίνεται η παρουσία της Ορθοδοξίας στο διεθνή στίβο, και μάλιστα όχι μόνο στα πλαίσια του διαλόγου, αλλά και σε άλλα πανανθρώπινα θέματα. Με πρωτοπόρο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες θυμίζουν στον σύγχρονο κόσμο όλο και περισσότερο πού μπορεί να βρει τη λύση των προβλημάτων του. Όλα αυτά τα θετικά σημεία όμως κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς συνέχεια, αν δεν αναλάβει καθένας μας ενεργό μέρος στη μεγάλη πορεία της Ορθοδοξίας με βάση και θεμέλιο το χθες υπό την Πατερική Διδασκαλία και την προοπτική του αύριο.

Ανώνυμος είπε...

Η χλιδή των διαιρέσεων που υπάρχουν μεταξύ των Χριστιανών αποτελεί σκάνδαλο και μάλιστα αφόρητο και το σκάνδαλο αυτό δεν μπορεί να παρατείνεται. Η Ορθόδοξη Εκκλησία διακονεί και σήμερα την ενότητα του Χριστιανικού κόσμου, όπως την υπηρέτησε και κατά το παρελθόν. Η σύγκληση της Συνόδου αυτής θα δώσει κάποιες λύσεις. Ευχή θα ήταν να μην επηρεασθεί από κάποιους σκληροπυρηνικούς που θέλουν να επιβάλουν την άποψή τους ώστε η Σύνοδος να μην έχει τα αναμενόμενα από τους πιστούς αποτελέσματα.

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία και φωτισμό Παναγίου Πνεύματος.
Να προχωρήσουν σε βαθιές τομές χωρίς συμβιβασμούς.

Ανώνυμος είπε...

Μέσα στην ιστορία της Εκκλησίας, ο θεσμός των Συνόδων έγινε ο εγγυητής της διδασκαλίας και των αποφάσεων της Εκκλησίας. Η πίστη ότι τις συλλογικές αποφάσεις τις καθοδηγεί το Άγιο Πνεύμα δίνει τη βεβαιότητα ότι, παρά τις ανθρώπινες αδυναμίες, η Εκκλησία δε θα απομακρυνθεί από τον προορισμό της. Η Πανορθόδοξη Σύνοδος που θα γίνει στην Αγία Ειρήνη Κωνσταντινουπόλεως αποτελεί το παράδειγμα, και για τη σημερινή εποχή, του τρόπου με τον οποίο η Εκκλησία μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα και θέματα που απαιτούν λύση σε πανορθόδοξο επίπεδο.

Ανώνυμος είπε...

Η πρώτη χιλιετία του Χριστιανισμού χαρακτηρίζεται από εκκλησιαστική ενότητα με όλη την ποικιλομορφία της, ενώ η δεύτερη, όπως είναι άλλωστε γνωστό, από εκκλησιαστικό διαμελισμό. Η τρίτη όμως χιλιετία, είναι χιλιετία της ενότητας του χριστιανικού κόσμου, αφού ο αιώνας μας είναι αιώνας του διαλόγου και της ενώσεως. Ο μέγιστος Βυζαντινολόγος του 20ου αιώνα Σερ Στίβεν Ράνσιμαν έχει πει «ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας της Ορθοδοξίας». Αυτή η άποψη του Ράνσιμαν θα επιβεβαιωθεί με την πλήρη ενότητα των απόψεων και αποφάσεων της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων, που πρόκειται να συγκληθεί, την Κυριακή της Πεντηκοστής του 2016, στο Ναό της του Θεού Ειρήνης της Μεγάλης Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που κοπίασε τόσο αυτός όσο και η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για την σύγκλιση και την επιτυχία αυτής της Συνόδου.

Ανώνυμος είπε...

Θα είναι το εκκλησιαστικό γεγονός του 21ου αιώνα που θα συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων της Εκκλησίας και θα την δυναμώσει για την εξάπλωση της Ορθοδοξίας εις πάντα τα έθνη.

Ανώνυμος είπε...

Αυτοί που εκπροσωπούν τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι οι αυθεντικοί ερμηνευτές των αποφάσεων και όχι ο κάθε παπάς ή θεολόγος που στο όνομα της Ορθοδοξίας έχουν αναγορεύσει τον εαυτό τους σε Εκκλησία και διεκδικούν το αλάθητο.

Ανώνυμος είπε...

Βαθιές τομές και χωρίς συμβιβασμούς το λες ότι θα κουβεντιάζουν για την κατάργηση της νηστείας των Αγίων αποστολών το ότι θα προσπαθησουν να περάσουν να τον δεύτερο γάμο των ιερέων?
Δεν νομίζω.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δεν συμμετέχει και ο μητροπολίτης Πειραιώς σεραφείμ?
Δηλαδή μόνο οι φίλοι των νεώτεριστων θα συμμετέχουν.
Δεν θέλουν να γίνει διάλογος?
Ε τότε αν συμμετέχουν μόνο οι "φανατικοί" οικουμένιστες" Ποιος ο λόγος να συνεδριάσουν?
Να κουβεντιάσουν τι?
Βγάλτε κατευθείαν τις αποφάσεις και να τις υπογράψουν όλες οι εκκλησίες.
Για τέτοια είμαστε?

Ανώνυμος είπε...

Εάν δεν επικυρωθεί η μέλλουσα να συνέλθει σύνοδος απ την εκκλησιαστική συνείδηση, δηλαδή απ όλο τον κλήρο και τον πιστό λαό, οι αποφάσεις της δεν έχουν καμιά ισχύ και αξία.

Ανώνυμος είπε...

Να πάψουν κάποιοι να υποτιμούν το ρόλο του λαικού στοιχείου στο θέμα των συνόδων και να έχουν υπόψιν τους τη διακήρυξη των Ορθοδόξων πατριαρχών της Ανατολής το 1848 σε απάντηση των τελευταίων στον πάπα Πίο τον 9ο και η οποία έχει ως εξής:
"παρ ημίν ούτε Πατριάρχαι ούτε Σύνοδοι ηδυνήθησαν ποτέ εισαγαγείν νέα, διότι Ο ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΗς ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΕΣΤΙΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ , ΗΤΟΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ,ΟΣΤΙΣ ΕΘΕΛΕΙ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΑΥΤΟΥ ΑΙΩΝΙΩΣ ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΝ ΚΑΙ ΟΜΟΕΙΔΕΣ ΤΩ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΑΥΤΟΥ".
.

Ανώνυμος είπε...

Ο λαός θα επικυρώσει τα όσα θα πουν οι Ιεράρχες. Δεν είναι εξωγήινοι οι Ιεράρχες με τον λαό συναναστρέφονται και γνωρίζουν τις απόψεις τους. Θυμάμαι σε κάποιες μητροπόλεις που οι παράγοντες λένε: ψηφίστε τον τάδε αν δεν εκλεγεί μην πατήσει άλλος το πόδι του. Και ω του θαύματος πρώτοι οι φωνάζοντες υποδέχονται αυτόν που δεν ήθελαν.

Ανώνυμος είπε...

Απορω πώς ειναι δυνατον οι 'λαϊκοί' να γνωρίζουν περισσότερα από τους λειτουργούς του Υψίστου και να ξέρουν καλύτερα από το Άγιο Πνεύμα τι πρέπει να πράξουν-Μάλλον θα γνωρίζουν το θέλημα του Θεού!!

Ανώνυμος είπε...

Το Άγιο Πνεύμα δεν έπνεε σε όλες τις συνόδους 12:47. Π.χ. στην επί την Δρυν σύνοδο, στη ληστρική της Εφέσου, στη Φερράρα κ.ο.κ. Ο πιστός κλήρος και ο λαός του Θεού καμία απ αυτές δεν αναγνώρισε ως γνήσια σύνοδο έστω κι αν συμμετείχε πλειάδα επισκόπων όπως π.χ. στη Φερράρα.