Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Τιμήθηκαν οι νεκροί του Βαλτετσίου 15 Ιουνίου 1944: Ένα άγνωστο έγκλημα των Ελασιτών του Κλάρα στην Πελοπόννησο


 Τιμήθηκαν οι νεκροί του Βαλτετσίου
15 Ιουνίου 1944: Ένα άγνωστο έγκλημα των Ελασιτών 
του Κλάρα στην Πελοπόννησο

 Με την συμμετοχή δεκάδων κατοίκων και συγγενών των θυμάτων τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής 19 Ιουνίου 2016 η 72η επέτειος από την σφαγή που διέπραξαν στο Ιστορικό Βαλτέτσι της Αρκαδίας οι Κομμουνιστές του ΕΛΑΣ και του Κλάρα-Βελουχιώτη. Μετά την Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνο στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της Μάχης, όπου αναγράφονται το ονόματα των σφαγιασθέντων Βαλτετσιωτών από την εισβολή των Ελασιτών την 15η Ιουνίου 1944.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Βαλτετσιωτών "Ο Κολοκοτρώνης" τόνισε την αξία της διατήρησης της μνήμης σε μία επέτειο που κατέστρεψε το χωρίο και τις οικογένειες των Βαλτετσιωτών, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αθανάσιος Σαραντόπουλος, ανιψιός του ιατρού και συγγραφέως Κώστα Σαραντόπουλου, που ερεύνησε τα γεγονότα και τα ανέδειξε στο βιβλίο του «Βαλτέτσι 1944» που αποτελεί ένα αληθινό ντοκουμέντο της εποχής. Την κεντρική ομιλία για την τελετή μνήμης έκανε ο κ.  Δήμος Μπινιώρης, που περιέγραψε τα όσα προηγήθηκαν και την τραγωδία που βασάνισε το ιστορικό αυτό χωρίο της Πελοποννήσου, που χαράχτηκε στην πορεία όλων των οικογενειών. Το παρών έδωσαν και οι τελευταίοι όμηροι του ΕΛΑΣ μετά την σφαγή.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
Μπροστά στην απειλή των Ελασιτών εναντίον του χωριού και των οικογενειών τους, όπως έκαναν και σε άλλα μέρη της Αρκαδίας, το 1944 οι Βαλτετσιώτες αποφάσισαν να αμυνθούν και να δημιουργήσουν ένοπλη ομάδα περιφρούρησης. Πήραν όπλα από την Χωροφυλακή Τριπόλεως και φύλαγαν το χωριό τους. Αυτή η ομάδα αποτελούσε εμπόδιο στο ΕΛΑΣ και το ΚΚΕ να επικρατήσουν στην κεντρική Πελοπόννησο. Για αυτό και αποφασίστηκε μετά την κάθοδο του Κλάρα-Βελουχιώτη στην Πελοπόννησο να χτυπηθεί το Βαλτέτσι από μεγάλες δυνάμεις Ελασιτών. Η επίθεση έγινε το πρωινό της 15η Ιουνίου 1944 με εκατοντάδες Κομμουνιστές να χτυπούν από πολλές μεριές. Το Βαλτέτσι υπερασπίζονταν μερικές δεκάδες, με αποτέλεσμα να λυγίσει η άμυνα.
Ακολούθησε σφαγή ανδρών, γυναικών και απιδιών, ενώ πάνω από  100 Έλληνες οδηγήθηκαν όμηροι σε στρατόπεδα που είχε δημιουργήσει ο ΕΛΑΣ σε περιοχές της Πελοποννήσου. Περίπου 50 από αυτούς εκτελέστηκαν με φρικτό τρόπο στην Στεμνίτσα, τον Φενεό και αλλού,  με τους νεκρούς συνολικά να ξεπερνούν τους 100. Το  χωριό πυρπολήθηκε και η μοίρα των Βαλτετσιωτών ήταν μαρτυρική για χρόνια, χωρίς όμως να επιζητήσουν εκδίκηση για το έγκλημα που υπέστησαν. Έναν χρόνο μετά, ακριβώς στις 15 Ιουνίου 1945, ο επικεφαλής των εγκληματιών Αθανάσιος Κλάρας-Βελουχιώτης πέθανε ως αυτόχειρας, λίγο πριν πέσει στα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ένα παιχνίδι της Μοίρας ή η αιώνια αντίληψη απονομής του Δικαίου;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πως και αυτό!!! Σήμερα όλοι έχουν ρίξει πάγο σε τέτοιες μνήμες. Κανείς δεν τολμά να μιλήσει. Ακόμα και τον Γράμμο-Βίτσι θα τον ξεχάσουν και αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Ο ανταρτοπόλεμος στοίχισε στην Ελλάδα και στοιχίζει ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα μας κυβερνούν οι απόγονοι του Κλάρα-Βελουχιώτη πού ακούνε στό όνομα "ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ" άν τούς ξέρετε, ή άν τούς έχετε ακουστά... Από την γενιά τού Κλάρα είναι κι΄αυτοί, μή ξεγελιόμαστε...

a

Ανώνυμος είπε...

Πάντα να τιμούνε όσους πολέμησαν υπέρ βωμών και εστιών της Πατρίδας. Ο Κολοκοτρώνης είχε πει πρώτα υπέρ Πίστεως και μετά υπέρ Πατρίδας. Όσοι αγωνίσθηκαν ενάντια των ξενοκίνητων ανταρτών είναι οι ήρωες μας.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που οι Πατριώτες δεν ξεχνούν την Ιστορία μας.
Τότε ο Ελληνισμός, παρά την δοκιμασία άντεξε,
διότι οι Στρατιώτες μας πολεμούσαν "Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος"
και όχι για τα νεφελώδη συνθήματα που μας βομβαρδίζουν καθημερινά
περί άθρησκης Κοινωνίας και καταδίκη των ΕΘνικών Δικαίων.
Είναι ελπιδοφόρο που οι αληθινοί Έλληνες δεν φοβούνται
να συμμετέχουν σε πατριωτικές εκδηλώσεις Μνήμης.
Αυτή είναι η μεγάλη Ελπίδα μας ως Έθνους
με παραδόσεις, με παρελθόν, παρόν και μέλλον.