Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Μητροπολίτης Κορωνείας: ''Αρρωστημένος «Γεροντισμός»''


 Την Κυριακή Η Ματθαίου (11 Αυγούστου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.
Δυστυχώς οι διαιρέσεις και οι φατριασμοί, είπε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του,βλέπουμε ότι υπήρχαν από τα πρώτα χρόνια της Εκκλησίας.
Έτσι στην Εκκλησία της Κορίνθου, όπως ακούσαμε στην σημερινή αποστολική περικοπή, οι πιστοί είχαν χωρισθεί σε ομάδες και η κάθε ομάδα θεωρούσε ότι ήταν ανώτερη από τις άλλες και προέκυπταν έριδες και συγκρούσεις μεταξύ τους.
Τις διαιρέσεις αυτές τις προκαλούσε η προσωπολατρία. Έτσι άλλοι έλεγαν εγώ είμαι του Παύλου,εγώ είμαι του Κηφά,εγώ είμαι του Απολλώ και άλλοι εγώ είμαι του Χριστού. Ομως ο Απ. Παύλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Ο Χριστός μας ενώνει τους γράφει. Στο όνομα του Χριστού βαπτισθήκατε και όχι ανθρώπων. Θα μοιράσουμε τον Χριστό; Και καθένας θα διεκδικήσει μεγαλύτερο μέρος;
Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό δεν έχει εξαλειφθεί από την Εκκλησία. Δεν θα αναφερθώ, βέβαια, στα σχίσματα, που προκλήθηκαν δια μέσου των αιώνων στην Εκκλησία, αλλά στις φατρίες μέσα στην ίδια την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.
Μία από τις συνήθεις αιτίες αυτών των διαιρέσεων είναι πάλι η προσωπολατρία. Φυσικό,βέβαια, είναι οι πιστοί να σέβονται ιδιαιτέρως κάποιους πνευματικούς πατέρες,που τους βοήθησαν και τους οδήγησαν ίσως στην Εκκλησία και την πίστη. Όμως προσοχή!
Μη φθάνουμε στην υπερβολή. Γιατί τότε έχουμε ένα αρρωστημένο «Γεροντισμό», όταν κάποιοι «Γέροντες» πνευματικοί καλλιεργούν, δυστυχώς, την προσκόλληση των ανθρώπων σε αυτούς.
Και μερικές φορές, βέβαια, συμβαίνει αυτό, χωρίς εκείνοι να το επιδιώκουν. Ο πνευματικός πατέρας ή ο ιεροκήρυκας δεν πρέπει να παρεμβάλλεται μεταξύ Χριστού και πιστού.
Αλλά διακριτικά να αποσύρονται και να αφήνουν τον Χριστό να θρονιάζεται στην καρδιά του πιστού. Ο Χριστός θα είναι το σημείο αναφοράς και το κέντρο,που προς αυτό θα κατευθυνόμαστε οι πάντες.
Ο Χριστός καλεί τους πάντες στην ενότητα εν ελευθερία. Οι διαιρέσεις σημαίνουν ότι προδίδουμε το γνήσιο πνεύμα του Χριστού και της Εκκλησίας μας.
Ο Απ. Παύλος τονίζει σήμερα στους Κορινθίους: «ίνα το αυτό λέγητε πάντες και μη ή εν υμίν σχίσματα».
Η προτροπή του αυτή, δυστυχώς,είναι πάντα επίκαιρη και μας αφορά όλους. Ιδιαίτερα, βέβαια, του πιστούς. Για τους αδιαφόρους και τους μακράν της Εκκλησίας δεν τίθεται θέμα.
Αυτοί βρίσκουν πολύ περισσότερους λόγους για να αλληλοσυγκρούονται και να διαιρούνται συνεχώς. Εμάς ας μας ενώνει ο Χριστός! Και ας παραμένουμε «εν τω αυτώ νοΐ και εν τη αυτή γνώμη» (Α Κοριν. Α, 10).
Τέλος ο π. Ευγένιος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κορωνείας και εκείνος ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα.
Πηγή: Ρομφαία

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά και σωστά τα λέει… αλλά ποιος τον ακούει. Είναι μια νόσος σε έξαρση μεγάλη αυτή την οποία όλο και βλέπω να αυξάνει χωρίς να υπάρχει ελπίδα επούλωσης.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν και ανοικτά μυαλά μέσα στην Εκκλησία που επισημαίνουν αυτό το σχετικά καινοφανές πρόβλημα ,που τείνει να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της έλλειψης πνευματικότητας και της εκκοσμίκευσης της διοικούσας εκκλησίας. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στον γεροντισμό,όταν βλέπουν ,οι δραστηριότητες της Εκκλησίας να περιορίζονται στον θρησκευτικό τουρισμό και τα συλλείτουργα επί τοις ονομαστηρίοις των Ιεραρχών. Αλλοι πάλι θέλουν μέσω του γεροντισμού να προβάλλουν ανθρώπους με συζητήσιμη πνευματικότητα, με ενδεχομένως ανομολόγητους σκοπούς. Ένα πάντως είναι το γεγονός: Ότι πολλές φορές η ρήση του "γέροντα" μπορεί να υπερισχύει της ρήσεως του Ευαγγελίου ή η Ευαγγελική ρήση να γίνεται αποδεκτή επειδή "το είπε ο γέροντας". Αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να παρακολουθούνται και να αξιολογείται η επικινδυνότητά τους γιατί έτσι δημιουργούνται τα σχισματα και οι αιρέσεις

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο Γέροντας είναι άγιος τότε δεν έχουμε το κακό φαινόμενο του γεροντισμού.
Το φαινόμενο του γεροντισμού το έχουμε όταν τον κάθε εκκοσμικευμένο τον λέμε Γέροντα και ξεχνάμε το Ευαγγέλιο επειδή "το είπε ο γέροντας".