Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Αυστραλίας: “Σε όλα να υπάρχει μέτρο και ένας καλός σκοπός”


 Αυστραλίας: “Σε όλα να υπάρχει μέτρο και ένας καλός σκοπός”

Τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Διονυσίου εκ Ζακύνθου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ιερούργησε στον φερώνυμο Ιερό Ναό, στο Μάνγκροβ του Γκόσφορντ. Τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισε με μια εγκάρδια προσφώνηση ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ναού, π. Γεώργιος Fayjaloun, ενώ ανάμεσα στο εκκλησίασμα βρίσκονταν ο Προηγούμενος της Ι.Μ. Παντανάσσης Γέρων Στέφανος και η Καθηγουμένη της Ι.Μ. Τιμίου Σταυρού Γερόντισσα Φιλοθέη.
Η ομιλία του Αρχιεπισκόπου ξεκίνησε με τη διαβεβαίωση ότι θα υποστηρίξει την Ενορία του Αγίου Διονυσίου, και για τον λόγο αυτό πρόκειται να διορίσει νέα εκκλησιαστική επιτροπή, μετά από πρόταση του π. Γεωργίου. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον προστάτη Άγιο της Ενορίας, Άγιο Διονύσιο, αλλά και στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, η μνήμη του οποίου τιμάται την ίδια ημέρα.
Όπως διέκρινε εισαγωγικά, οι δύο αυτοί Άγιοι της Εκκλησίας μας έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, το ότι και οι δύο ήταν ασκητές, είχαν δηλαδή ασκητικό φρόνημα, το οποίο έχει ιδιαίτερη αξία και στις μέρες μας.
Yπενθυμίζοντας ότι Άγιος Κοσμάς έκανε πολλές προφητείες, επικέντρωσε σε μία από αυτές η οποία αναδεικνύει την αξία του ασκητικού φρονήματος στη σημερινή εποχή. «Θα ‘ρθεί καιρός που μέσα στα σπίτια, θα μπει ο διάβολος και τα κέρατά του θα είναι στα κεραμίδια μας», είχε πει ο Άγιος. Η προφητεία αυτή, όπως εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος, σήμερα γνωρίζουμε ότι αναφέρεται στην τηλεόραση. Και τούτο, διότι μέσα από την τηλεόραση γίνεται καταρχάς η διαπαιδαγώγηση των παιδιών. “Αφήνουμε τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση”, παρατήρησε ο Σεβασμιώτατος, “και δυστυχώς μαθαίνουν μέσα από την τηλεόραση τι ειναι θρησκεία, τι είναι Χριστός,  τι είναι Εκκλησία, τι ειναι ζωή, τι ειναι θάνατος, τι ειναι έρωτας”. “Από την τηλεόραση διαπαιδαγωγούμαστε και εμείς, χωρίς να το καταλαβαίνουμε”, διέκρινε σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος.
Επισήμανε δε ότι στις μέρες μας η κατάσταση έχει κατά πολύ χειροτερέψει, ένεκα της αλόγιστης χρήσης του ίντερνετ, το οποίο “δεν το έχουμε μόνο στα σπίτια μας, αλλά το έχουμε και στις τσέπες μας”. “Εικοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο έχουμε το ίντερνετ κοντά μας”, παρατήρησε, “και αυτό είναι ένας μεγάλος πειρασμός”. “Ό,τι δε μας διδάσκει η τηλεόραση, στραβό και κακό, το μαθαίνουμε από το ιντερνετ”, προσέθεσε, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το φαινόμενο της εξάρτησης, που έχει ανακύψει.
Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε τον λόγο του Χριστού: “Ἐγώ εἰμι ἡ θύρα· δι᾿ ἐμοῦ ἐάν τις εἰσέλθῃ, σωθήσεται”, από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, για να διαπιστώσει με απογοήτευση ότι στην εποχή μας το διαδίκτυο λειτουργεί σα μια άλλη θύρα, για την οποία πρέπει να αναρωτηθούμε, όπως επισήμανε, πού οδηγεί τη νέα γενιά. “Δε ζω σε έναν κόσμο ουτοπικό”, πρόσθεσε με νόημα, αναγνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να βγει το ίντερνετ από τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και κυρίως από τη ζωή των νέων. Ωστόσο, υπογράμμισε, το ίντερνετ είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί με καλό τρόπο, αρκεί η χρήση του να διαπνέεται από αυτό ακριβώς που δίδαξαν οι τιμώμενοι Άγιοι με το παράδειγμά τους, δηλαδή από το ασκητικό φρόνημα. “Σε όλα να υπάρχει μέτρο”, διεμήνυσε ο Σεβασμιώτατος και προσέθεσε: “Σε όλα να υπάρχει ένας καλός σκοπός και σε όλα να υπάρχει πάνω από όλα ο Χριστός”. “Γιατί οπού υπάρχει Χριστός”, συμπλήρωσε, “δεν μπορεί να υπάρξει αμαρτία”.


1 σχόλιο:

Αναστάσιος είπε...

Έντονες οι αναμνήσεις μου από τον ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Μάνγκροβ του Γκόσφορντ. Στον ναό αυτό ο θείος μου Ανδρέας ως πρόεδρος της εκεί κοινότητος επί δεκαετίες πρόσφερε πολλά για τον ναό. Σε αυτό τον ναό εκκλησιάστηκα πολλές φορές κατά την παραμονή μου εις Αυστραλία, τα πρόσωπα γνώριμα και αγαπητά. Τους εύχομαι τα χρόνια τους να είναι πολλά και δια των ευχών του Αρχιεπισκόπου πλημμυρισμένα με τις ευλογίες του Θεού. Μεγάλη η ευλογία και φέτος η παρουσία του αγίου Γέροντα και Προηγουμένου της Ι.Μ. Παντανάσσης Γέροντα Στεφάνου του ιδρυτού της μοναχικής πολιτείας στην Αυστραλία. Με σεβασμό και ευλάβεια ασπάζομαι νοερά την δεξιά του ζητώντας την ευλογία του και εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη μου για την αγάπη του.