Άρθρο του κ.
Διον. Βουλγαρόπουλου.
ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΑ
ΕΝΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΌ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ι. ΤΟΣΚΑ.
Ο Γεώργιος Ι. Τόσκας απεβίωσε την 07-11-2019 και σε ηλικία 85 ετών. Ο μεταστάς ήταν αδελφός του επίσης αείμνηστου διακεκριμένου δικηγόρου Θεσσαλονίκης παρ’ Αρείω Πάγω και αγωνιστή του εθνικού χώρου, Οδυσσέα Ι. Τόσκα, που «έφυγε» από κοντά μας το Μάρτιο του 2015.
Ο Γεώργιος Τόσκας, γεννήθηκε στο Καβαλλάρι Ζαγορίου Ιωαννίνων, το έτος 1934. Γονείς του ήταν ο Ιωάννης Τόσκας και η Ευφροσύνη Τζιώγκα. Στο Καβαλλάρι φοίτησε τα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου, μαζί με τα αδέρφια του, Κωνσταντίνο, Σπύρο και Οδυσσέα.
Λόγω του συμμοριτοπολέμου που ξεκίνησε το 1946, και για προφύλαξη από το παιδομάζωμα που έκαναν οι αντάρτες του Κ.Κ.Ε. , κατόπιν αίτησης του πατέρα του βρέθηκε μαζί με τον αδερφό του Οδυσσέα στην Παιδόπολη «Αγ. Κωνσταντίνος» Ιωαννίνων.
Ο αξέχαστος Γεώργιος Τόσκας, για τη ζωή στην Παιδόπολη είχε δώσει συνέντευξη στην κ. στην Βαρβάρα Αγγέλη, στην εφημερίδα «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ» (05 Οκτωβρίου 2005) των Ιωαννίνων. Είχε δηλώσει τα εξής για τη ζωή του στην Παιδοπόλη:
«Επηρεάστηκα από τις παιδοπόλεις. Ακολούθησα τη ζωή εκείνη. Έγινα χρήσιμος άνθρωπος πρώτα από όλα στην κοινωνία. Όχι μόνο εγώ, όλοι. Σήμερα κοσμούν την ελληνική κοινωνία διακεκριμένοι άνθρωποι, επιστήμονες και γιατροί, που μεγάλωσαν στις παιδοπόλεις. Με βοήθησαν αυτά που έμαθα εκεί. Καλή συμπεριφορά, να είμαι χριστιανός Ορθόδοξος, να αγαπώ την πατρίδα μου, την οικογένειά μου, τον πλησίον μου.
«Η αείμνηστος Φρειδερίκη ήταν η μάνα η μόνη. Εμείς δεν γνωρίσαμε τη μάνα μας τόσο πολύ όσο γνωρίσαμε τη Φρειδερίκη»,
Ασχολήθηκε επαγγελματικά με το εμπόριο, με μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον, υπήρξε αρθρογράφος τοπικών εφημερίδων και αρθρογραφούσε στα «Πρωινά Νέα», «Πρωινό Λόγο» και στην μηνιαία εφημερίδα «Εθνική Ιδέα» και στις αθηναϊκές «Ελεύθερη Ώρα», «Ελεύθερο Κόσμο» και «Εστία» .
Όπως και ο αείμνηστος αδελφός του Οδυσσέας, υπήρξαν ευγνώμονες προς τη βασίλισσα Φρειδερίκη και για αυτό ήταν υποστηρικτής του Βασιλικού θεσμού και της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας.
Μάλιστα ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στη δημιουργία της ‘’Βασιλικής Ένωσης’’ στα Γιάννενα, ήταν η φιλοξενία του στις παιδοπόλεις και τα αισθήματα που του προκάλεσαν.
«Αισθάνθηκα την υποχρέωση να δημιουργήσω το παράρτημα. Κινήθηκα από το κίνητρο της ανταπόδοσης της ευγνωμοσύνης. Οι βασιλείς ήταν σαν γονείς μας στις Παιδοπόλεις»,
Με την ιδιότητα του πρόεδρου της Βασιλικής Ενώσεως, του παραρτήματος Ιωαννίνων, συμμετείχε σε όλες τις εθνικές εκδηλώσεις και μνημόσυνα των πεσόντων των Ενόπλων Δυνάμεων, Χωροφυλακής κλπ, σε Γράμμο και Βίτσι, Κόνιτσα, Νταλαμάνι , Μακρυγιάννη, Καλπάκι, Φούρκα Κονίτσης κ.α..
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Ηπειρωτικής γης που θα σε σκεπάζει αξέχαστε Έλληνα. Η ψυχή σου να βρει ανάπαυση στη Βασιλεία των Ουρανών και ο Τριαδικός Θεός να την κατατάξει εν χώρα ζώντων. Αιωνία σου η μνήμη.
Διονύσιος Βουλγαρόπουλος-Δημοσιογράφος,
-Πρόεδρος εθνικής αντιστάσεως Y.B.E.-Π.Α.Ο. (1941-1944)
Φώτο 2: Ο Γεώργιος Τόσκας, με μέλη της Β.Ε. στο Γράμμο στο μνημόσυνο για την τιμή των πεσόντων των Ε.Δ.
1 σχόλιο:
Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του...
Δημοσίευση σχολίου