Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

Η Τιμία Κάρα και τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου

Φορητή εικόνα Ιερού Ναού Αγίου Αναστασίου στις Βρύσες Κυπαρισσίας.
Έργον Αγιογραφείου Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μπάλα Πατρών.
Δέηση Αναστασίου Κ. Κωστόπουλου

Η Τιμία Κάρα και μέρος των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου βρίσκονται στην Ρώμη από το 787 μ. Χ. στο Αββαείο των Αγίων Βενεδίκτου και Αναστασίου στις Τρεις Πηγές. Προ ετών παραχωρήθηκε από το Βατικανό στο Πατριαρχείο Ρουμανίας ως Ελληνόφωνη Μονή του  Αγίου Μάρτυρος  Αναστασίου του Πέρσου. Πολλές φορές πηγαίνοντας στην Ρώμη αξιώθηκα να προσκυνήσω την Τιμία Καρά.
Ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος (571-641) φρόντισε να μεταφερθεί το λείψανο του Αγίου Μάρτυρος Αναστασίου του Πέρσου από τα Ιεροσόλυμα στην Κωνσταντινούπολη, 
από’ όπου κατά την Σταυροφορία τα αφαίρεσαν από την αλωμένη πόλη το 1204, για να τοποθετηθούν στο ναό τής Αγίας Τριάδος στην Βενετία όπου για αιώνες παρέμεινε. Μετά την καταστροφή του ναού τα λείψανα μετακομίσθηκαν το έτος 1842 στο ναό του άγιου Φραγκίσκου τής Αμπέλου χωρίς την Τιμία Κάρα όπου ευρίσκονται ως σήμερα σε μια μαρμάρινη σαρκοφάγο επάνω από την Αγία Τράπεζα.
Είχα την ευλογία να μεταβώ στην Μονή ως προσκυνητής του Αγίου. Μετά από διαμεσολάβηση του Τσέχου μακαριστού Καρδινάλιου Θωμά Σπίτλικ (Τomáš Špidlik). -Ο οποίος υπήρξε διεθνούς φήμης θεολόγος και βαθύς γνώστης των Πατέρων και της χριστιανικής πνευματικότητας της Ανατολικής Εκκλησίας. Γνώριζε 16 γλώσσες.-    έλαβα και διαφυλάσσω ιερό λείψανο του Αγίου. Σε Μονές και Ναούς της Ελλάδος και της Κύπρου έχω προσκύνηση ιερά Λείψανα του Αγίου. 

Κωνσταντίνου Τζάνε (1862) Βενετία.
Πολυπρόσωπη εικόνα των Αγίων που εορτάζουν στις 22 Ιανουαρίου.
Δεύτερος από δεξιά στην πρώτη σειρά ο Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης


  Ο Άγιος Αναστάσιος ο Πέρσης τιμάται υπό της Εκκλησίας ως όσιος, μάρτυρας, θαυματουργός και ως μυροβλύτης, αφού τα ιερά λείψανά του ευωδιάζουν.
Ἀπολυτίκιον. Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τὴν πλάνην ἀφέμενος, τὴν τῶν Περσῶν νουνεχῶς, τῇ πίστει προσέδραμες, τῇ τοῦ Χριστοῦ εὐσεβῶς, σοφὲ Ἀναστάσιε· ὅθεν καὶ ἐν ἀσκήσει, διαπρέψας ἐνθέως, ἤθλησας ὑπὲρ φύσιν, καὶ τὸν ὄφιν καθεῖλες· διὸ διπλῷ στεφάνῳ, θεόθεν ἐστεφάνωσαι.
Κοντάκιον. Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Ἐν ἀσκήσει πρότερον, ἐνδιαπρέψας, καρτερῶς διήνυσας, τοῦ μαρτυρίου τὴν ὁδόν· ὅθεν ἀξίως δεδόξασαι, Ὁσιομάρτυς Χριστοῦ Ἀναστάσιε.
Μεγαλυνάριον.
Τὸν Ὁσιομάρτυρα τοῦ Χριστοῦ, τὸν ἐκ τῆς Περσίας, ἀπαστράψαντα μυστικῶς, ἀρετῶν ἀσκήσει, καὶ ἄθλοις μαρτυρίου, τὸν θεῖον Ἀναστάσιον μακαρίσωμεν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κ.Κωστόπουλε έτη πολλά και ευλογημένα
κάθε καλο στη ζωή σας
καλή δύναμη στα καθήκοντά σας
Σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει
Σας ευχαριστούμε που αποτελέσατε ποαράδειγμα στη ζωή μας.
Ευχαριστώ τον Θεό που σε δύσκολες στιγμές στη ζωή μου σταθήκατε αδελφός και συμπαραστάτης.
Ευγνώμων
Ο Βοηθός Αρχηγού
Ν.εανια.Σ