Πάπας Φραγκίσκος: Στην
Εκκλησία κανείς δεν υπερέχει του άλλου
Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού
Πατριαρχείου στο Βατικανό, για την γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου
«χωρίς κανείς να αντικαθιστά ή να υπερέχει του άλλου». «Κανείς δεν βρίσκεται σε κεντρική θέση, διότι αυτή ανήκει μόνον στον Ιησού»
Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού
Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον αρχιεπίσκοπο Τελμησσού, Ιώβ, βρίσκεται
στο Βατικανό και
παρακολούθησε -σήμερα το πρωί- την λειτουργία στον Άγιο Πέτρο, για τη
γιορτή των πολιούχων της Ρώμης, Αγίων Πέτρου και Παύλου.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Θρόνου θα έχουν συνάντηση, αργότερα, με εκπροσώπους του υπουργείου της Αγίας Έδρας, το οποίο και προάγει την ενότητα των Χριστιανών, ενώ αύριο θα γίνουν δεκτά από τον πάπα Φραγκίσκο. Τη λειτουργία στον Άγιο Πέτρο, παρακολούθησε και η πρέσβης της χώρας μας παρά τη Αγία Έδρα, Κάτια Γεωργίου. Το Βατικανό, παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, πρόκειται να αποστείλει και φέτος στο Φανάρι αντιπροσωπεία για τη θρονική γιορτή του Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου.
Απευθυνόμενος στους πιστούς και
στους κληρικούς που βρίσκονταν σήμερα στον Άγιο Πέτρο, ο πάπας Φραγκίσκος
υπογράμμισε τη σημασία του να μην χάσει η Καθολική Εκκλησία τα στοιχεία της
συνοδικότητας, με τη συμμετοχή όλων, «χωρίς κανείς να αντικαθιστά ή να
υπερέχει του άλλου». «Κανείς δεν βρίσκεται σε κεντρική θέση, διότι αυτή
ανήκει μόνον στον Ιησού» τόνισε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας.
«”Πηγαίνετε στα σταυροδρόμια και
φέρετε άπαντες στην Εκκλησία. Κωφούς, τυφλούς, ασθενείς, ενάρετους και αμαρτωλούς”.
O λόγος του Κυρίου πρέπει να αντηχήσει στην καρδιά και στο μυαλό όλων: στην
Εκκλησία υπάρχει χώρος για όλους» ολοκλήρωσε ο πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με το
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: newsbeast
1 σχόλιο:
Δεν είμαι υπέρ των συμπροσευχών με αιρετικούς και αλλοθρησκους. Είναι αμαρτία και κανονικό παράπτωμα. Πολλοί κανόνες οικουμενικών συνόδων απαγορεύουν τις συμπροσευχες με αιρετικούς, όπως επίσης και κανόνες τοπικών συνόδων και αποστολικοί κανόνες που έχουν πάρει οικουμενικό κύρος από την πενθέκτη οικουμενική σύνοδο. Οι περισσότεροι κανόνες τιμωρούν τους παραβάτες με μικρό αφορισμό (διακοπή της θείας κοινωνίας), αν είναι λαϊκοί και καθαιρεση αν είναι κληρικοί. Με λίγα λόγια οι κληρικοί που συμπροσεύχονται με αιρετικούς είναι εν δυνάμει καθαιρεταίοι. Κάποια στιγμή μια οικουμενική σύνοδος θα τους καταδικάσει εάν δεν μετανοήσουν και έτσι το εν δυνάμει θα γίνει και εν ενεργεία. Είμαστε υπέρ των διαλόγων, όμως χωρίς συμπροσευχές, ημισυλείτουργα, κ.λ.π. Δεύτερον, ποιους οφελούν και βοηθούν αυτές οι συμπροσευχές; Μήπως η προσευχή αυτή ανεβαίνει στον ουρανό; Όχι βέβαια. Τρίτον, οι άνθρωποι αυτοί σκανδαλίζουν πολλές απλές ψυχές που δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα και νομίζουν ότι είμαστε όλοι (ορθόδοξοι και ετερόδοξοι) το ίδιο. Όμως, αλίμονο στους σκανδαλοποιούς σύμφωνα με τα λόγια του Χριστού μας. Τέταρτον, οι άνθρωποι αυτοί που συμπροσεύχονται με αιρετικούς χάνουν χάρη. Χάνουν χάρη Αγίου πνεύματος. Ο αιρετικός και ο αλλόθρησκος δεν έχει να χάσει τίποτα . Δεν έχει χάρη. Ο ορθόδοξος όμως κινδυνεύει να χάσει όλη την χάρη. Στο τέλος κινδυνεύει να χάσει και τα μυαλά του. Συμφωνούμε στους διαλόγους από αγάπη στους εκτός εκκλησίας αδελφούς μας. Όμως αγάπη εν αληθεία. Η αγάπη εν τω ψεύδει δεν είναι η αληθινή, η ευαγγελική, η ανιδιοτελής αγάπη. Σίγουρα θα καταλήξει σε σκάνδαλο και πειρασμό. Μέσα στον χώρο της αλήθειας μπορει να ευδοκιμήσει η ανιδιοτελής, η ευαγγελική αγάπη. Συμπερασματικά, οι συμπροσευχές με αιρετικούς είναι μεγάλη αμαρτία και κανονικό παράπτωμα και πρέπει να σταματήσουν.
Δημοσίευση σχολίου