Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΠ. ΖΕΡΒΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ! - Κωνσταντίνος Χασόγιας

23η ΙΟΥΛΙΟΥ 1942
Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΠ. ΖΕΡΒΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ!
 
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χασόγιας,    
Θεολόγος του Ε.Κ.Π.Α.

            Τον Οκτώβριο του 1940, μετά την ιταμή ιταλική πρόκληση και την παραβίαση των ελληνικών συνόρων από τον ιταλικό στρατό, η Πατρίδα μας βρέθηκε να συμμετέχει ενεργά στη θύελλα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς απέρριψε υπερήφανα το ιταλικό τελεσίγραφο και ο Ελληνικός λαός ανταποκρίθηκε θετικότατα στην αξιοπρεπή στάση του Ηγέτη του.

Τόσο ο πρωθυπουργός Μεταξάς όσο και ο Ανώτατος Άρχοντας της Χώρας Βασιλεύς Γεώργιος Β’, τήρησαν κοινή και αταλάντευτη γραμμή, η Ελλάς θα αμύνετο μέχρις εσχάτων. Έτσι και έγινε. Ακολούθησαν επτά ολόκληροι μήνες ηρωικής αντίστασης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων κατά των κατά πολύ υπερτέρων σε αριθμό και εξοπλισμό ιταλικών και γερμανικών στρατευμάτων. Τότε, στα πεδία των φονικών μαχών από την Ήπειρο και τη Μακεδονία, μέχρι την Κρήτη, εγράφησαν νέες σελίδες δόξας από τους Έλληνες Αξιωματικούς και Οπλίτες, που προκάλεσαν το θαυμασμό τόσο των Συμμάχων όσο και των δυνάμεων του Άξονα.
Μάλιστα ο πόλεμος για τους Έλληνες δε σταμάτησε, αφού ο αγώνας του Ελληνικού Στρατού και του Βασιλικού Ναυτικού κατά του Άξονα, συνεχίσθηκε στην Βόρεια Αφρική στο πλευρό των Συμμάχων. Παράλληλα, στην κατεχομένη Ελλάδα μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που αντέδρασαν κατά των κατακτητών και οργάνωσε ένοπλο αγώνα, ήταν ο Ναπολέων Ζέρβας. Ο Ζέρβας γεννήθηκε το 1891 και είχε καταγωγή από το ιστορικό Σούλι. Ο ίδιος συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους αλλά η στρατιωτική και ιδεολογική του πορεία στιγματίσθηκε από μελανές στιγμές αφού έδρασε ως φανατικός βενιζελικός αξιωματικός και παρά τον όρκο πίστεως στον νόμιμο Άρχοντα της χώρας, συμμετείχε σε όλα τα κινήματα του Μεσοπολέμου. Η ανάμειξη του  στο κίνημα του 1935 μάλιστα του στοίχησε την απόταξη του από τον Ελληνικό Στρατό. Έφερε τότε το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Το 1937 ο αυτοεξόριστος στο Παρίσι Νικόλαος Πλαστήρας ήλθε σε επαφή με τους Ζέρβα, Σπαή και Σταματόπουλο και σχημάτισαν την αρχική ομάδα του Ε.Δ.Ε.Σ. (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος) των Αθηνών, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου και την εκδίωξη του Βασιλέως Γεωργίου Β’ από την Ελλάδα. Με άλλα λόγια επιδίωκε ο ΕΔΕΣ Αθηνών ουσιαστικά την αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος της χώρας. Οι “ευγενείς” του στόχοι ωστόσο δεν στάθηκε δυνατόν να πραγματοποιηθούν λόγω της έναρξης του ελληνο-ιταλικού πολέμου. Με την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα και την έναρξη της κατοχής, στόχος του Ε.Δ.Ε.Σ έγινε η εκδίωξη του κατακτητή, παρά τις όποιες πολιτικές διαφορές. Ο Μιχαήλ Μυριδάκης αναφέρει ότι στο καταστατικό του Ε.Δ.Ε.Σ. που συντάχθηκε το Σεπτέμβριο του 1941, ένας από τους στόχους της οργάνωσης ήταν και η εγκαθίδρυση Λαϊκής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, “με τη θέληση του λαού”!
Οι εξελίξεις των πολεμικών επιχειρήσεων στο μέτωπο της Β. Αφρικής, συνέβαλαν στη δημιουργία και στην εκδήλωση ομάδων αντίστασης καθώς το 1942 οι γερμανικές δυνάμεις υπό τον Ρόμμελ, πίεζαν ασφυκτικά τις βρετανικές δυνάμεις. Οι Σύμμαχοι για να αγκιστρώσουν γερμανικές δυνάμεις στα Βαλκάνια έδωσαν έμφαση στο να δημιουργήσουν έναν αντιπερισπασμό για τους Γερμανούς στην Ελλάδα. Παρόλο που ο Ζέρβας στην κατεχομένη Αθήνα, ήταν υπό την παρακολούθηση των Ιταλικών κατοχικών δυνάμεων, μέσω της οργάνωσης «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» κατάφερε να έλθει σε επαφή με το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, από το οποίο έλαβε την εντολή να σχηματίσει ένοπλο αντάρτικο τμήμα. Ήδη τον είχαν προσεγγίσει οι Βρετανοί και του είχε δοθεί προκαταβολικά και η σχετική χρηματοδότηση εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ημερομηνία που επιλέχθηκε για την έναρξη της ελληνικής εθνικής αντίστασης από τον Ζέρβα ήταν η 23η Ιουλίου 1942. Μαζί του είχε τους έμπιστους συνεργάτες του, Κομνηνό Πυρομάγλου, Μιχαήλ Μυριδάκη, Παντελή Κωστάκη, Ιω. Παπαδάκη, και Ηρ. Πετιμεζά, οι οποίοι έφυγαν από την Αθήνα ακολουθώντας τον στα βουνά του Βάλτου και της Ηπείρου. Στον Βάλτο δεν έγινε δεκτός από τους κατοίκους και οι δημογέροντες του ζήτησαν να απομακρυνθεί από την περιοχή τους καθώς θεώρησαν ότι η δράση του απότακτου αντισυνταγματάρχη θα προκαλούσε την οργή των Ιταλικών δυνάμεων που θα εκδηλώνετο με αντίποινα εις βάρος των κατοίκων και του αμάχου πληθυσμού.  Μετά από αυτά τα γεγονότα ο Ζέρβας με τους άνδρες του μετέβησαν στη Μεγαλόχαρη Άρτας, όπου οι Ηπειρώτες δέχθηκαν το κάλεσμα του για αγώνα κατά του Κατακτητή αφού υπήρξε το αντίπαλον δέος του ΕΛΑΣ που ήδη είχε αρχίσει να δείχνει, έστω κι αμυδρά αρχικά, από ποια πολιτική δύναμη διευθύνετο.
Παρά τις αντιξοότητες που συνάντησε ο Ζέρβας κατόρθωσε να ιδρύσει ένοπλες ομάδες με το όνομα: «Ε.Ο.Ε.Α.» (Ελληνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών), από αγνούς πατριώτες της Ηπείρου, των περιοχών του Βάλτου και του Ξηροβουνίου Αιτωλοακαρνανίας, ονομάζοντας την περιοχή που δρούσε ως «ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΟΡΕΙΝΗ ΕΛΛΑΣ». Ο Ε.Δ.Ε.Σ. συνεργάσθηκε μία και μοναδική φορά με το Ε.Α.Μ. –Ε.Λ.Α.Σ. του Άρη Βελουχιώτη, για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, με τη βοήθεια Άγγλων σαμποτέρ. Η χρησιμότητα και η αποτελεσματικότητα αυτής της ενέργειας παραμένει έως σήμερα αμφιλεγόμενη. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι δυνάμεις του Ζέρβα συγκρούσθηκαν με τις κατοχικές δυνάμεις και κατήγαγον νίκες σε βάρος τους (Επιχείρηση Animals, 4-5 Ιουλίου1943, Μάχη Μακρυνόρους 17-21 Ιουλίου 1943, Μάχη Νεράιδας, Επιχείρηση Κιβωτός του Νώε 5-10 Ιουλίου 1944, Μάχη Μενίνας 26-28 Ιανουαρίου 1944 κ.α.). Οι ανταρτικές δυνάμεις του Ζέρβα αποδύθηκαν σε έναν δύσκολο αγώνα  τόσο κατά των Ιταλο-Γερμανικών δυνάμεων, αλλά και επιβίωσης στα βουνά. Συχνά βρέθηκαν μάλιστα μεταξύ δύο πυρών αφού ενώ ο Ζέρβας πολεμούσε τον στρατό Κατοχής δεχόταν πισώπλατη επίθεση από τον ΕΛΑΣ ο οποίος θεωρούσε ως εμπόδιο για τα μελλοντικά πολιτικά του σχέδια την ύπαρξη του ΕΔΕΣ.
Αναντίρρητα ο Ζέρβας με τους άνδρες των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ, οι οποίοι τραυματίσθηκαν αλλά και όσοι έπεσαν στις μάχες υπέρ πατρίδος στα χρόνια της τριπλής Κατοχής, έβαλαν ένα λιθαράκι στη συμμαχική νίκη. Η δράση και η προσφορά του Ν. Ζέρβα όπως και των άλλων εθνικών ανταρτικών ομάδων, αναγνωρίσθηκε επίσημα από την ελληνική πολιτεία με το Β. Δ. της 10ης Μαρτίου 1950, ενώ ο ίδιος έλαβε τιμητικά το βαθμό του Στρατηγού. Ο αγώνας της εθνικής αντίστασης των Ελλήνων κατά των κατακτητών και δη αυτός του Ν. Ζέρβα, υπήρξε πράγματι ηρωικός και πολύτιμος. Διότι όπως σοφά διατύπωσε ο Ουίντσων Τσώρτσιλ: «Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και η γενναιοψυχία τους, η έκβαση του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν αβέβαιη.».
 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:
1.      Ιωάννης Παπαφλωράτος, Ε.Δ.Ε.Σ.-Άγνωστες Πτυχές από την Ιστορία της Οργάνωσης, εκδ. Περισκόπιο 2007,
2.      Ιωάννη Αθανασόπουλου, Στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας, ιστορική βιογραφία, εκδ. Πελασγός, Αθήνα 2020
3.      Μιχαήλ Ι. Μυριδάκη, Αγώνες της Φυλής-Η Εθνική Αντίσταση ΕΔΕΣ-ΕΟΕΑ 1941-44, Τόμος Α’, εκδ. Σιδέρης, Αθήνα, 1976,
4.      Γεωργίου Χ. Κόντου, Ιστορικαί Αλήθειαι για την Εθνικήν Αντίστασιν των Ελλήνων,  εκδ. Σπίλιας, Αθήνα, 1991

Δεν υπάρχουν σχόλια: