Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Άγ. Πορφύριος και νέοι αναρχικοί - η ανατροφή των παιδιών | Γεωργ. Κρουσταλλάκης | Σοφία Χατζή


 Άγ. Πορφύριος και νέοι αναρχικοί - η ανατροφή των παιδιών | Γεωργ. Κρουσταλλάκης | Σοφία Χατζή

Ο Άγιος συμβουλεύει για την οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών
Διηγήσεις ενός μάρτυρα της ζωής ενός αγίου
Άγιος Πορφύριος και η παιδαγωγική της θείας τρέλας
___
Η ουσία της χριστιανικής ζωής είναι η πραγμάτωση της αγάπης 
Η αγάπη υπήρξε η ραχοκοκαλιά της ζωής και της θεολογίας του Αγίου Πορφυρίου. Εκπλήσσουν οι αφηγήσεις για τον άγιο που σαρώνει η έκπληξη προοράσεων, διοράσεων και όχι το πρωτείο της αγάπης (αναφορά του θεολόγου Θανάση Παπαθανασίου).
Κατά τη μαρτυρία μοναχής, εξέφρασε με παιδικό τρόπο τη διαφωνία του στη θρηνητική στραμμένη στην Κόλαση και στον θάνατο του Αγ. Ανδρέα Κρήτης στο κορυφαίο έργο του τον Μεγάλο Κανόνα. Ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος τον ενέπνεε με τα λόγια του «ο εμός έρως εσταύρωται, άρτον Θεού θέλω...».
Ο καθηγητής Γεώργιος Κρουσταλλάκης μεταφέρει λόγια του αγίου
Το θεολογικό και ανθρωπολογικό υπόβαθρο της παιδαγωγικής του
Επίγονος της φιλοκαλικής παράδοσης, κατά τους αγίους Συμεών το Νέο Θεολόγο και Άγιο Γρηγόριο Παλαμά. Η θεολογία εκπηγάζει από την εμπειρία των αγίων. Η υψηλότερη στιγμή είναι η συνάντηση του Θεού με τον άνθρωπο που τον μεταμορφώνει οντολογικά. Είναι η θέωση του ανθρώπου.
Ο Χριστός κάθεται έξω από τη θύρα της ψυχής και κρούει να ανοίξουμε, δεν εκβιάζει την ελευθερία μας. Είναι επαίτης της καρδιάς, της αγάπης. Ο Χριστός είναι ευγενής, χτυπά απαλά την πόρτα. Αν ανοίξουμε δίνει τον εαυτό Του, μυστικά και αθόρυβα. Την πρωτοβουλία την έχει ο Θεός, δεν μπορούμε εμείς να τον αγαπήσουμε. Αυτός αποφασίζει να μας αγαπήσει, βρίσκοντας κάτι το ιδιαίτερο σε μας, την ταπείνωση. Εξαναγκάζεται η Χάρις του Θεού να κατοικήσει μέσα μας. Γίνεται ο άνθρωπος «αιχμάλωτος» του Θεού, «ζω δε ουκέτι εγώ, ζει δε εν εμοί Χριστός». Το Πνεύμα το Άγιο μας τα διδάσκει όλα, μας αγιάζει, μας θεραπεύει και μας θεώνει. Αυτή είναι η μεγάλη μεταμόρφωση, η τέχνη των τεχνών, από τον Χριστό, τίποτε χωρίς αυτόν.
Σήμερα διάφορα ρεύματα εσωτερισμού, αυτογνωσίας, ψυχολογισμού επιζητούν την αυτοπραγμάτωση. Ο Άγιος λέει ότι χωρίς τον Χριστό είναι αδύνατο να διορθώσουμε τον άνθρωπο. Ο Θεός έχει βάλει μια δύναμη στην ψυχή του ανθρώπου, τη θεία βούληση, τη συνείδηση. Το νερό κατευθύνεται προς τα λουλούδια και ανθούν. Ήθελε τη χαρούμενη παιδαγωγική, όχι τα αρνητικά στοιχεία.
Ο Χριστός είναι φίλος μας βρε..., είναι αδελφός μας, δεν το καταλαβαίνετε ; «Δεν βαστάω την κόλαση στα χέρια μου, δεν σας φοβερίζω, θέλω να χαίρεστε μαζί Μου τη ζωή. Ο Χριστός είναι το παν». Αυτό είναι το νόημα της ψυχικής υγείας του ανθρώπου.
Οι γονείς και η ανατροφή των παιδιών τους
Ο άγιος ήθελε μια ταπεινή και ήρεμη παρέμβαση των γονέων. Ο άγιος γνωρίζει ότι τα θεμέλια του γάμου και της οικογένειας περνούν μια φοβερή κρίση στις μέρες μας. Γνωρίζει τα πράγματα εν Αγίω Πνεύματι. Επισημαίνει τα λάθη των γονέων που αποτελούν αφετηρία αναστολής. Μέσα από τα λάθη μπορεί να γεννηθεί μια δυναμική. Επικεντρωνόταν στην αγωγή του εμβρύου, από την ώρα της σύλληψης. Ο έμβρυο ζει τα βιώματα τη μαμάς, αντιλαμβάνεται εάν η μητέρα δεν το θέλει, δεν το αγαπά. Όταν η μητέρα έχει χαρά, αγάπη, ειρήνη, τα μεταδίδει στο έμβρυο. Η μαμά να ζει με προσευχή, να ζει ζωή αγία, να το αγαπά, να χαϊδεύει την κοιλιά της, να επιδιώκει να ζει μέσα στη φύση. Ψυχοδυναμική ανάπτυξη του ανθρώπου. Μιλούσε για τη βοήθεια της αρμονίας της μουσικής. Όταν υπήρχε πρόβλημα σε παιδί ρωτούσε το ιστορικό, έβλεπε σαν υπερηχογράφημα, κινηματογραφικά και εντόπιζε τη στιγμή του λάθους. Με ενορατική δύναμη, εντόπιζε και τα μελλοντικά.
Ο Γιώργος, γιος της ταπεινής και αγίας γυναίκας, της Ειρήνης από το Μεσσολόγγι, όταν μεγάλωσε έμεινε στο αναπηρικό καροτσάκι. Αργότερα, ο πατέρας του πάσχει από καρκίνο και πεθαίνει γρήγορα. Οι συμφοιτητές του πλέον τον βοηθούσαν να κινηθεί με το αναπηρικό του καροτσάκι. Ήθελε να γίνει ασκητής, συγγραφέας, φιλόσοφος και είχε μυική δυστροφία. Ο άγιος διέγνωσε τις εντάσεις που είχαν οι γονείς κατά την κύησή του και προκάλεσαν αναπτυξιακή αλλοίωση. Πέρασαν κάποια χρόνια κι έφυγε και ο Γιωργάκης στους ουρανούς.
Έπιανε τον σφυγμό και εντόπιζε το τραύμα. Εάν οι γονείς έχουν τις βασικές αρετές της αγάπης, ειρήνης και δεν έχουν οίηση, τότε το παιδί τους ανεβάζει στη συνείδησή του και ταυτίζεται μαζί τους και ενδοβάλλει τα χαρακτηριστικά. Στην παιδική ηλικία πρέπει και οι δύο να είναι παρόντες. Εκείνο που σώζει και φτιάχνει καλά παιδιά είναι η ζωή των γονέων στο σπίτι. Να δοθούν στην αγάπη του Θεού, με την πραότητα, υπομονή και αγάπη τους, δεν τους σώζουν ούτε οι συμβουλές, ούτε η πειθαρχία ή η αυστηρότητα. Μέσα από τα λάθη των γονέων μεταδίδεται το κακό. Ο Όσιος Παΐσιος ομοίως έλεγε ότι είναι μακάριοι οι γονείς που δεν χρησιμοποιούν τη λέξη «μη» στα παιδιά τους, αλλά τα φρενάρουν από το κακό με την αγία τους ζωή. Και ο Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης έλεγε να διδάσκουμε στα παιδιά «δι ευχών των αγίων γονέων ημών», οι πρώτοι άγιοι για τα παιδιά είναι οι γονείς.
Μια απλή φράση του Οσίου Πορφυρίου είναι «μπερδεμένα, παιδιά μπερδεμένων γονιών». Στην οικογενειακή αυτή εξίσωση φαίνεται ότι φταίνε οι γονείς για το άγχος των παδιών. Η υπερβολή, η αυστηρότητα είναι σύγχυση, σύγκρουση, αταξία και χάνεται η ψυχική υγεία των παιδιών. Οι μητέρες ξέρουν να αγχώνονται, να συμβουλεύουν, να λένε παιδιά πολλά, αλλά δεν έμαθαν να προσεύχονται για τα παιδιά. Τα λόγια χτυπάνε στ’ αυτιά, ενώ οι προσευχές κατευθείαν στο Θεό. Προσευχή με σιωπή και αγάπη. Διάκριση και ευγένεια, μυστικά να χτυπάμε την πόρτα στην καρδιά και όχι στα αυτιά. Προσευχή στην Παναγία κι εκείνη ξέρει. Όπως ο Χριστός, να είμαστε ζητιάνοι της αγάπης των παιδιών. Αγκαλιάζουμε τα παιδιά με την προσευχή, το ζεστό πνευματικό χάδι. Μην χαϊδεύεις το ένα παιδί μπροστά στο άλλο. Όχι ποινές, όχι βία στα παιδιά, τις αταξίες να τις σταματάμε με ωραίο λόγο, με παραδείγματα, με γαλήνη. Μην αγανακτείσετε, ούτε καν να κοιτάξετε άγρια το παιδί όταν κάνει κάτι παραβατικό. Τα πάντα με αγιοσύνη. Προπάντων πρέπει να μιλάεις για τα παιδιά σου στο Χριστό «Κύριε Ιησού Χριστέ, φώτισε τα παιδάκια μου. Εγώ σε σένα τα αναθέτω». Αυτό είναι το τέλειο.
Ποιά είναι η στάση και η παιδαγωγική του οσίου απέναντι στους εφήβους και τους νέους
Είναι μια παιδαγωγική της ειρήνης, από την οποία απορρέει η υγεία στις σχέσεις. Στην εφηβεία παρουσιάζεται μια επιθετικότητα ανερμήνευτη, μια μορφή αναρχίας και αυτό είναι φυσιολογικό. Έλεγε ο άγιος να βλέπουμε στους νέους το πρόσωπο του Θεού και να δώσουμε την αγάπη του Θεού στα παιδιά. Τα παιδιά δεν μας ανήκουν. Ας δούμε τους νέους που είναι παρορμητικοί, όχι επιφανειακά, αλλά με το υπόβαθρό τους. Ο άγιος εξατομίκευε κάθε περίπτωση, στον καθένα με διαφορετικό τρόπο παρέμβασης. Να δεχόμαστε τον νέο άνθρωπο όπως είναι. Ο άγιος δεν είχε νομικίστικο ή ηθικιστικό πνεύμα.
Πήγαν οκτώ νέοι με μηχανές, ντυμένοι εκκεντρικά, με σκουλαρίκια. Τους δέχθηκε κατ΄εξαίρεση από τους υπόλοιπους στην ουρά. Όταν έφυγαν έλαμπαν τα πρόσωπά τους.
Περπατώντας με δύο πνευματικές του κόρες που μετέπειτα έγιναν μοναχές, βλέποντας μια κοπέλα στον δρόμο να είναι ντυμένη προκλητικά, με σούπερ μίνι, τους λέει «μήπως μέσα ο λογισμός σας κατακρίνει την κοπέλα αυτή; Αν ξέρατε τι δυναμισμό έχει μέσα της... Αν ήξερε τα πνευματικά που ξέρετε εσείς...».
Την παραμονή των Φώτων στην οδό Μαιζώνος, αγιάζοντας μπήκε σε οίκο ανοχής. Δεν δίστασε... έχουν δικαίωμα και αυτά τα κορίτσια να φωτιστούν. «Και είδα τις ψυχούλες αυτές να φωτίζονται, να δέχονται την αγάπη του Χριστού και να μαλακώνουν». Με αυτόν τον τρόπο αντιμετώπιζε αυτούς που εμείς θα λέγαμε ότι βρίσκονται στον δρόμο της απώλειας, ενώ εκείνος έλεγε στον δρόμο της σωτηρίας.
Ο εξομολόγος ιερέας έδιωξε την κοπέλα με τα τζην για να πάει να φορέσει φούστα και π. Παΐσιος τον ρώτησε... -επέστρεψε; -όχι -ααα... φοβάμαι ότι έχασες μια ψυχή.
Ο άγιος Πορφύριος έλεγε να αντιμετωπίζουμε τους νέους ανθρώπους σαν αγίους. Αγκάλιαζε τις πονεμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές από τα πάθη είναι αυτές που κερδίζουν τη Χάρη και την αγάπη του Θεού.
Ένας αναρχικός νέος που αναστάτωνε τους πάντες πήγε για χατήρι του πατέρα του στον άγιο. Ο άγιος με τον τρόπο του και τον κάλεσε την επόμενη μέρα και το παιδί ανοίχθηκε και του διηγήθηκε δύο συγκλονιστικές στιγμές από τη ζωή του. Τον πήρε μαζί σε περίπατο στη φύση ο άγιος και του απήγγειλε ποιήματα, τα οποία ο νέος διαπίστωσε ότι είναι δικά του, αφημένα, γραμμένα σε ένα τετράδιο. Αυτός ο νέος εξελίχθηκε υγιώς και προόδευσε πολύ στην επιστήμη.
- Γέροντα, πως βλέπετε τα θέματα της θεραπείας της ψυχής, της ψυχανάλυσης;
- Παιδί μου, εδώ στο Μήλεσι θα γίνει κέντρο άμεσης επέμβασης της ψυχής, σε πνευματικό επίπεδο και θα έρχονται αγιορείτες πατέρες, φωτισμένοι που εν Αγίω Πνεύματι θα διδάξουν τη νεολαία σε όλη την Αττική.
Να μοιράζεστε τον πόνο, το πρόβλημα με τους νέους ανθρώπους, με την ενσυναίσθηση.
Σε μητέρα που τον επισκέφτηκε λέγοντας ότι το παιδί της κάνει χρήση ναρκωτικών, δεν απήντησε και έκλαιγε ο άγιος. Έφυγε απογοητευμένη. Όμως ο άγιος ζήτησε συγχώρηση σκεπτόμενος ότι θα είναι στο σπίτι της και θα τα βρει όλα άνω κάτω από τον γιό της που ψάχνει να βρει χρήματα για να αγοράσει ναρκωτικά.
Το παιδί μιας χριστιανικής οικογένειας μετά τα χρόνια του κατηχητικού άρχισε την αντίδραση, τα συνεχή ξενύχτια μέχρι πρωίας στα κλαμπ. Στην απελπισία οι γονείς που τους ξέφυγε το παιδί και έχασε τον σεβασμό. Ο άγιος τους είπε ότι αυτό το παιδί θέλει προσοχή γιατί είναι κουρελιασμένο, ενώ εμείς είμαστε καθώς πρέπει και φοράμε το γιορτινό μας κουστούμι. Εμείς τώρα πρέπει να σιωπάμε και να προσευχόμαστε.
___
Καινά και παλαιά, 18.03.2014, με τη Σοφία Χατζή
Ραδιοπαραμυθία - Μια εκπομπή της Σοφίας Χατζή, στο σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας 91.2 FM που μεταδίδεται τις εργάσιμες μέρες, κάθε μεσημέρι στις 12:10 έως 13:00.
Επιμέλεια ήχου και μουσικής: Βαγγέλης Σφακιανάκης
δείτε περισσότερα στο youtube...
ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Σοφία Χατζή:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLVOw7e45N8AfBDlBujCCViMyx36BQGksz
Spotify (podcast): https://open.spotify.com/show/5X318QLNpY9Og41FIVelGS
δημιουργία βίντεο: kkaratz@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: