Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Βενετός Μοροζίνι ήρωας στη χώρα του, αρχαιοκάπηλος για την Ελλάδα | Γεώργιος Πλουμίδης | Σοφία Χατζή

 Ο Βενετός Μοροζίνι ήρωας στη χώρα του, αρχαιοκάπηλος για την Ελλάδα | Γεώργιος Πλουμίδης | Σοφία Χατζή

Ανατίναξε τον Παρθενώνα κι έκλεψε το λιοντάρι του Πειραιά. Ο Βενετός στρατηγός Μοροζίνι ήρωας στη χώρα του, αρχαιοκάπηλος για την Ελλάδα

Εξηγεί ο Γεώργιος Πλουμίδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Σπουδών στη Βενετία.

Ο στρατηγός και δόγης της Βενετίας Μοροζίνι, ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο

Ο Μοροζίνι έχει συνδεθεί με την καταστροφή του Παρθενώνα και η κλοπή των λιονταριών από τον Πειραιά σε μια εποχή που ο ελληνισμός ήταν κάτω από τον τουρκικό ζυγό, ενέργειες που έγιναν στο πλαίσιο της «αρχαιοφιλίας».

Εκτιμάται ότι έχει διαφημιστεί περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε. Ήταν διακεκριμένος στρατηγός, διοικητής της Κρήτης και υπερασπίστηκε τον Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο. Διέσωσε τα αρχεία 4 αιώνων, φεύγοντας για τη Βενετία.

Ήθελε να αντισταθμίσει την απώλεια της Κρήτης που έφερε βαρέως. Αμέσως, μετά την πολιορκία της Βιέννης, το 1684 συνάπτει συμμαχία για αντιπερισπασμό με την κατάκτηση εδαφών από τους Οθωμανούς στο νότο της Ευρώπης. Την εποχή εκείνη τα Επτάνησα, εκτός της Λευκάδας και των Κηθύρων ανήκαν στους Βενετούς. Το 1685 ξεκινά την κατάκτηση του Μωρηά από τη Μάνη. Φθάνει στη Στερεά Ελλάδα το 1686, κατακτά τη Ναύπακτο και τον Σεπτέμβριο 1687 αγκυροβολεί στον Πειραιά.

Τοποθέτησε πολλά κανόνια γύρω από την Ακρόπολη, στο λόφο Φιλοπάππου, όπου και επικράτησε το όνομα Λουμπαρδιάρης από τα κανόνια της Λομβαρδίας, και στην Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα. Πιθανόν δεν είχε σκοπό να στοχεύσει την πυριτιδαποθήκη, αλλά τις φρουρές των Τούρκων που αντιστέκονταν από τις γύρω πλευρές.

Η εκστρατεία στην Αττική είχε τη μεγάλη αυτή την ανεπανόρθωτη ζημιά, την απώλεια του μνημείου της Ακρόπολης, με την καταστροφική ανατίναξη του Παρθενώνα. Τον Απρίλιο του 1688 εγκαταλείπει την Αττική και παίρνει μαζί του στον Μωρηά προύχοντες για προστασία. Αμέσως εκλέγεται δόγης της Βενετίας, αρχηγός τους κράτους.

Το 1690 κατορθώνει να κυριεύσει τη Μονεμβασιά. Κατά τη διάρκεια του πολέμου το 1693  πέθανε στο Μπούρτζι του Ναυπλίου και ετάφη στον ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βενετία. Του δόθηκε η επωνυμία «Πελοποννησιακός».

Μετά από τα πολεμικά αυτά γεγονότα το 1699 με τη συνθήκη του Κάρλοβιτς η Βενετία αποκτά τον Μωρηά, την Αίγινα και τη Λευκάδα.

Η κλοπή των λιονταριών από τον Πειραιά

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό λιοντάρι, ύψος 3,80 μέτρων κι ένα πολύ μικρότερο. Λέγεται ότι κατασκευάστηκαν τον 4ο αιώνα και δέσποζαν στο λιμάνι του Πειραιά. Έτσι αργότερα επικράτησε να ονομάζεται το λιμάνι Πόρτο Λεόνε. Γύρω στο 1041 οι Βίκινγκς χάραξαν τα ονόματά τους. Από τον 18ο αιώνα ο λέων του Πειραιώς βρίσκεται στο ναύσταθμο της Βενετίας και αποτελεί ιστορικό μνημείο, κόσμημα, μαζί με το λιοντάρι της Δήλου και τον μολοσσό από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η βενετική κυριαρχία στην Ελλάδα

Η εκστρατεία του Μοροζίνι κράτησε 30 χρόνια και έγινε αφορμή για τη συστηματική μεταφορά και συλλογή αρχαιοτήτων προς τη Βενετία και τη Δύση. Οι Βενετοί κατέγραψαν λεπτομερείς τοπογραφικούς χάρτες, δημιούργησαν κτηματολόγιο της Πελοποννήσου, καθιέρωσαν οργάνωση κράτους και αναζωογόνησαν την παιδεία.

Εξετάζοντας την ιστορική αυτή περίοδο, που ήταν ένα διάλειμμα στην τουρκική κυριαρχία, βλέπουμε αρκετά θετικά στοιχεία για την πατρίδα μας και τον υπόδουλο λαό μας.

___

Ραδιοπαραμυθία 01.07.2022 - Καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας, 91.2 FM

Επιμέλεια - παραγωγή: Σοφία Χατζή

δείτε περισσότερες εκπομπές στο Youtube, στο playlist:

ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Σοφία Χατζή

https://youtube.com/playlist?list=PLVOw7e45N8AfBDlBujCCViMyx36BQGksz

Spotify (podcast): https://open.spotify.com/show/5X318QLNpY9Og41FIVelGS

δημιουργία βίντεο: kkaratz@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: