Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Λιτή εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες στρατιώτες της Μουργκάνας

• Χωρίς διχαστικά μηνύματα τιμήθηκαν οι νεκροί στρατιώτες στα βουνά της Μουργκάνας, σε επιμνημόσυνη δέηση, που έγινε χθες από το Σύλλογο «Οι Φίλοι Στρατού Φιλιατών», στον Τσαμαντά, στο μνημείο, που έχει αναγερθεί προς τιμή τους.

Το μνημείο της Μουργκάνας είχε υποστεί ζημιές από την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου, αλλά ανακαινίστηκε με χρήματα του Γρηγόρη Βρακά από τον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών. Παρότι ο κόσμος ήταν λίγος, οι περισσότεροι είχαν έρθει από τη Θεσσαλονίκη, ενώ κανείς πολιτικός δεν παραβρέθηκε, δεν έλειψε η συγκίνηση, κυρίως από απογόνους νεκρών στρατιωτών. Προηγήθηκε θεία λειτουργία και επιμνημόσυνη δέηση στο ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και ακολούθησε η τελετή με τρισάγιο, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

Όπως αναφέρθηκε από τους παριστάμενους «θυμόμαστε όχι για να μισούμε, αλλά για να διδασκόμαστε» και τονίστηκε η ανάγκη να μη σβήσει η ιστορική μνήμη. Αυτό το νόημα άλλωστε έχει και η οργάνωση σε ετήσια βάση του μνημόσυνου. Ο εκ Θεσσαλονίκης δημοσιογράφος Διονύσης Βουλγαρόπουλος, ο οποίος ήταν, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, συντονιστής της εκδήλωσης, ανέφερε ότι «η ιστορία δεν παραγράφεται, ούτε ξεχνιέται, γιατί είναι κομμάτι της Ελλάδας. Η ιστορική θύμηση είναι εθνική ανάγκη και επιταγή να μη σβήσει και να κρατηθεί ζωντανή».

Εκπρόσωποι του συλλόγου «Οι Φίλοι Στρατού Φιλιατών» τονίζουν ότι «δεν θα σταματήσουμε να αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους υπέρ της πατρίδος νεκρούς». Να σημειωθεί ότι 1971 σε μια ασβεσταριά στον Τσαμαντά ανακαλύφθηκε τυχαία ένας σκελετός. Ακολούθησε έρευνα και βγήκαν στην επιφάνεια άλλοι 119 σκελετοί δεμένοι με καλώδια και σύρματα και με μια σφαίρα στο κρανίο! Ήταν όλοι Έλληνες στρατιώτες. Αυτή ήταν η τύχη των αιχμαλώτων του 611 Τ.Π.

Η. Μ.

Πηγή: Πρωινός Λόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: