Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίου Κασσιανού στην εντός των τειχών Λευκωσία

 Με εκκλησιαστική ιεροπρέπεια και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η πανήγυρις του περικαλλούς Ιερού Ναού Αγίου Κασσιανού, μιας από τις ιστορικές εκκλησίες της εντός των τειχών Λευκωσίας, η οποία σήμερα βρίσκεται στην πράσινη γραμμή.
 
Υπενθυμίζεται ότι η μνήμη του Αγίου Κασσιανού τιμάται κανονικά στις 29 Φεβρουαρίου, δηλαδή μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Γι’ αυτό, καθώς οι πιστοί θέλουν να τιμήσουν με λαμπρότητα τον Άγιό τους, η μνήμη του μεταφέρθηκε την τελευταία Κυριακή Φεβρουαρίου.


Το Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου.
Ο Μακαριώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην εξορία του Αδάμ, μνείαν της οποίας τελούμε την Κυριακή της Τυρινής. Επισήμανε ότι όλη η περίοδος της Τεσσαρακοστής έχει πένθιμο χαρακτήρα, ακριβώς επειδή θυμόμαστε την εξορία των προπατόρων από τον Παράδεισο, ένεκα της ανυπακοής. Μάλιστα, οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε ότι η Καθαρά Δευτέρα, η πρώτη μέρα μακριά από τον Παράδεισο, παρομοιάζεται στο πένθος με την Μεγάλη Παρασκευή.  Επίσης, αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Κασσιανού. Επικεντρώθηκε στην προσφορά του Αγίου, αλλά και γενικά όλων των αναχωρητών και των ασκητών, για τους οποίους ίσως θα διερωτάται κανείς ποια είναι η προσφορά τους στον κόσμο, αφού αποσύρονται από αυτόν.
 
Η πρώτη προσφορά των ασκητών μάς την παρουσιάζει το απολυτίκιο του Μεγάλου Αντωνίου, του καθηγητού της ερήμου: «τήν οἰκουμένην ἐστήριξας εὐχαῖς σου», σημείωσε ο Μακαριώτατος και συνέχισε: «Η προσευχή των ασκητών στηρίζει ολόκληρο τον κόσμο και έτσι μεριμνούν και για αυτούς που ζουν μέσα στις δυσκολίες αυτού του κόσμου. Μάλιστα, μερικοί που ίσως θα άξιζαν να τιμωρηθούν από τον Θεό, γλυτώνουν την τιμωρία δια των προσευχών αυτών των αγίων ασκητών και δικαίων». Ο Μακαριώτατος έδωσε το παράδειγμα των δύο μεγαλουπόλεων της Παλαιάς Διαθήκης, Σόδομα και Γόμορα, οι κάτοικοι των οποίων είχαν πέσει σε μεγάλες αμαρτίες. Ο Αβραάμ, ζητώντας το έλεος του Θεού, αναρωτιέται: αν μέσα στην πόλη υπάρχουν 50, 40, 30 ή ακόμα και 10 άτομα, άραγε δεν θα συγχωρέσει ο Θεός και τους υπόλοιπους για αυτούς τους 10 δίκαιους; Ο Θεός του απαντά ότι για χάρη εκείνων των 10 δεν θα καταστρέψει τις δύο μεγαλουπόλεις. Δυστυχώς δεν βρέθηκαν ούτε 10 δίκαιοι γι’ αυτό και τα Σόδομα και τα Γόμορα καταστράφηκαν. Έτσι, λοιπόν, η μεγαλύτερη προσφορά των ασκητών είναι ότι προσεύχονται αδιαλείπτως για όλο τον κόσμο.
 
Μια άλλη προσφορά των αναχωρητών και συγκεκριμένα του Αγίου Κασσιανού είναι ότι μάς άφησαν σπουδαία ασκητικά συγγράμματα, από τα οποία όλοι όσοι τα διαβάζουν μπορούν να επωφεληθούν και να ενισχύσουν την πίστη τους. Επίσης, αυτοί οι συγγραφείς ασκητές και αναχωρητές συνέβαλαν και στη διατήρηση της γλώσσας.
 
Στο τέλος του Εσπερινού, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Σπανός ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο για την ευλογία να είναι ανάμεσα στους πιστούς της ακριτικής ενορίας του Αγίου Κασσιανού και του προσέφερε κορδέλες δικεροτρικέρων. Επίσης, η Εκκλησιαστική Επιτροπή Αγίου Κασσιανού, θέλοντας να τιμήσει τον επί πολλά έτη διακονήσαντα στο αναλόγιο της ενορίας κ. Γιάννη Περατόπουλο, του προσέφερε, διά των χειρών του Μακαριωτάτου, εικόνισμα του Αγίου Κασσιανού. Στο τέλος του Εσπερινού, ο κ. Περατόπουλος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για τις πατρικές του ευχές και όλους τους κληρικούς με τους οποίους συνεργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια.
 
Κατόπιν έγινε λιτάνευση της Εικόνας του Αγίου Κασσιανού πέριξ του Ιερού Ναού.
 
Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος προέστη του Όρθρου και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον ίδιο Ιερό Ναό. Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή και επισήμανε τη σημασία της συγχώρεσης στη ζωή του κάθε χριστιανού: «Ἐὰν γὰρ ἀφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα αὐτῶν, ἀφήσει καὶ ὑμῖν ὁ πατὴρ ὑμῶν ὁ οὐράνιος» (Ματθ. στ΄14). Εισερχόμαστε στην Μεγάλη Σαρακοστή με τον αποψινό κατανυκτικό Εσπερινό, ο οποίος είναι γνωστός και ως ο «εσπερινός της συγχωρήσεως». Επίσης, αναφέρθηκε στον άρτι μεταστάντα Μητροπολίτη πρώην Ηλείας Γερμανό, ο οποίος υπήρξε συμπαραστάτης σε 415 Κυπριόπουλα, τα οποία φιλοξενήθηκαν σε ιδρύματα της Μητροπόλεως και σε σπίτια ευλαβών χριστιανών μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκαν Εορτές και Μνημόσυνα, του μακαριστού Μητροπολίτου Γερμανού και των γονέων και αδελφών αυτού, των κληρικών της ενορίας Αγίου Κασσιανού και πάντων των εκκλησιαστικών επιτρόπων, ιεροψαλτών και των καθ΄ οιονδήποτε τρόπω διακονησάντων εν αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: