Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Ἡ προσευχή μας δέ γίνεται στό κενό - Μητροπολίτης Ἀττικῆς καί Μεγαρίδος Νικόδημος

 Ἡ προσευχή μας δέ γίνεται στό κενό. Ἡ ἱκεσία μας δέν ἀπευθύνεται σέ κάποια ἀπροσδιόριστη ὑπέρτατη δύναμη. Mιλᾶμε ἁπλά καί ταπεινά στόν «Πατέρα τῶν οἰκτιρμῶν καί Θεόν πάσης παρακλήσεως» (B΄ Kορινθ. α΄ 3). Σ᾽ Aὐτόν πού, κατά τό πολύ Του ἔλεος, μᾶς ἀναγέννησε «εἰς ἐλπίδα ζῶσαν δι᾽ἀναστάσεως ἸησοῦXριστοῦ ἐκ νεκρῶν»(A΄ Πέτρ. α΄ 3)

Ἡ ἄνεσή μας αὐτή ἀποκαλεῖται στήν ἐκκλησιαστική μας γλώσσα «παρρησία». Ἐλεύθερος λόγος. Θαρρετή ἀναφορά. Ἀνεμπόδιστη ἔκφραση τῶν αἰσθημάτων μας καί τῶν αἰτημάτων μας. Ἀνάμεσα σέ μᾶς καί στό Θεό δέν ὑπάρχει χάσμα. Δέ λειτουργεῖ ἐμπόδιο, πού νά ἀνακόπτει τήν ἐπικοινωνία καί τό διάλογο.

Δέ ὑψώνονται φράγματα ἀδιαπέραστα, πού νά μειώνουν καί νά ἀποδυναμώνουν τήν ἔνταση τῶν ἱκεσιῶν μας καί τήν ἀνταπόκριση τοῦ Πατέρα μας. Mιλᾶμε μέ παρρησία. Ἀκουγόμαστε μέ στοργή καί μέ ἀγάπη. Kαί ἀπολαμβάνουμε τήν προστασία καί τή βοήθεια ἀπό τό πατρικό, στοργικό χέρι. 

Μητροπολίτης Ἀττικῆς καί Μεγαρίδος Νικόδημος 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η προσευχή μας γίνεται στο κενό όταν αντιπαρατιθεμεθα με την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας για διοικητικά ζητήματα, φρονωντας ότι εμείς (και μερικοί δικοί μας) και μόνο, κατέχουμε την αλήθεια. Και σκανδαλίζουμε έτσι με την αντίδρασή μας.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΉ 31-10-23/2:41.

Αγαπητέ μου,
διώξε από μέσα σου το σκοτάδι του μίσους για έναν πεθαμένο άνθρωπο.

Αναστάσιος είπε...

Προς:31 Οκτωβρίου 2023 στις 2:41 μ.μ

Άστοχο το σχόλιό σας για τον αδικημένο Μητροπολίτη. Όσοι τον γνωρίσαμε και τον αγαπήσαμε ζήσαμε την αγία βιωτή του, το μεγαλείο και ανεξίκακο της καρδιάς του, την αγιοπνευματική του διάνοια, και το θεολογικό του ύψος.
Η πρεσβυτέρα Ιεραρχία του στέρησε τον θρόνο. Και του χάρισε τον πόνο.
Μέσα του όμως ο Νικόδημος είχε πάντα μια λαχτάρα και την διατύπωσε σε ένα από τα πολλά του βιβλία: «Η Σύνοδος, που θα είναι γέννημα της Πεντηκοστής και πράξη της Εκκλησίας όλης, είναι μέσα μου κρυφή λαχτάρα. Νοσταλγία ανεκπλήρωτη. Έμπειρά άγνωστη. Tη βλέπω να φωτίζει την ιστορία. Και να μη λειτουργεί στην εποχή μου. Κρατάω τη νοσταλγία και την επενδύω με την αναιμική μου ικεσία»
Στην ζωή του λιτάνευε τον σταυρό του έντιμα και δεν έπεσε χαμηλά όπως η Πρεσβυτέρα Ιεραρχία που στάθηκε στα μεταθετά που τους έδωσε ο μακαριστός Σεραφείμ. Ο Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος κυρός Νικόδημος είναι το καύχημα της σύγχρονης Εκκλησίας.
Ας έχουμε την ευλογία του.

Ανώνυμος είπε...

Είχαν γίνει επεισόδια ή δεν θυμάμαι καλά;

Ανώνυμος είπε...

Τα γεγονότα δεν είναι μίσος είναι ιστορία. Και η ιστορία περιλαμβάνει και πεθαμένους.

Ανώνυμος είπε...

Η πρεσβυτέρα ιεραρχία στέρησε το θρόνο και χάρισε πόνο και στον προκάτοχό του.(Γιατι τόση πετιφρονηση για αυτον;).Αρα, έπαθε ότι έσπειρε ο μακαριστός Νικοδημος. Η Σύνοδος δε λειτουργούσε τη μεταπολίτευση, αλλά επί χούντας λειτουργούσε;Έχετε μια μονομέρεια υπέρ των επισκόπων της χούντας ,του Ιερώνυμου Κοτσωνη.Και μια απαξίωση για όσους εκλέχθηκαν στις θέσεις τους. Έπαθαν όλοι όσοι υποστηρίζετε το : όπως έστρωσαν έτσι και κοιμήθηκαν!

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ 31-1023/7:05

Το μίσος είναι πάθος που αναμοχλεύει ιστορικά γεγονότα κακοηθείας, αντικανονικότητας και πρωτοφανούς παλιανθρωπιάς τυλιγμένα πίσω από μύθους περί "πρεσβυτέρας Ιεραρχίας" κατασκευασμένες από τον εκλεκτό της χούντας του Ιωαννίδη προδότη της Κύπρου.

Ανώνυμος είπε...

Το μίσος είναι πάθος που αναμοχλεύει ιστορικά γεγονότα κακοηθείας, αντικανονικότητας και πρωτοφανούς παλιανθρωπιάς τυλιγμένα πίσω από μύθους περί "πρεσβυτέρας Ιεραρχίας" κατασκευασμένες από τον εκλεκτό της χούντας του Παπαδοπουλου προδότη της Ελλάδας και εγκάθετου της ΣΙΑ και των Η.Π.Α.

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ 31-10-23/9:43

Πρόοδος η αναγνώριση του μύθου της "πρεσβυτέρας Ιεραρχίας" την οποία 'ανακάλυψε' ο εκλεκτός της χούντας Ιωαννίδη προδότη της Κύπρου...