Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Το Ιταλικό περιοδικό TEMPO και η Κύπρος. Οι μεγάλες διαδηλώσεις για την Κύπρο – Δεκέμβριος 1954. Το άγνωστο 1954 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Η αναζήτηση της Κύπρου στο ξένο περιοδικό  τύπο
TEMPO  A. XVI  N. 52 Milano 30 Dicembre  1954
Το Ιταλικό περιοδικό TEMPO και η Κύπρος.
Οι μεγάλες διαδηλώσεις για την Κύπρο – Δεκέμβριος 1954.
Το άγνωστο 1954 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
RIVOGLIONO  CIPRO
Ο ιταλικός περιοδικός τύπος και ιδιαίτερα το εικονογραφημένο περιοδικό TEMPO έχουν ενταχθεί στις ερευνητικές μας στοχεύσεις κατά την τελευταία περίοδο. Η εξεύρεση κάποιων τευχών – αφιερωμάτων στην Κύπρο κατά το παρελθόν, μας ώθησε στη συνεχή διερεύνηση αυτού του άγνωστου δυναμικού δημοσιευμάτων. Παρά τις δυσκολίες αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε κάποια άγνωστα και πολύ ενδιαφέρονται πρώτα αφιερώματα.
                Ανάμεσα σε αυτά εντάσσεται και το περιοδικό TEMPO  της 30ης Δεκεμβρίου 1954, το οποίο επιχειρεί να παρουσιάσει τα μεγάλα κύματα διαδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 1954 μετά την απόρριψη της προσφυγής της Ελλάδος στον ΟΗΕ για την Κύπρο και το δικαίωμα της για αυτοδιάθεση.
                Το αφιέρωμα είναι δισέλιδο και περιλαμβάνει έξι φωτογραφίες από τις φοιτητικές διαδηλώσεις για την Κύπρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η πρώτη είναι παρμένη έξω από τα γραφεία της αμερικάνικης αποστολής οικονομικής βοήθειας και την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Η δεύτερη από τις προσπάθειες στρατού και αστυνομίας να ελέγξει τις ογκώδεις διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη με στόχο αμερικάνικα και βρεττανικά γραφεία στην πόλη. Στο τρίτο στιγμιότυπο παρουσιάζεται σύλληψη διαδηλωτή στην Αθήνα τη 14η Δεκεμβρίου 1954. Ακολουθεί μια πολύ σπάνια φωτογραφία από την καταδίωξη των διαδηλωτών έξω από το Βρεττανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
                Η Πέμπτη φωτογραφία απεικονίζει κτυπήματα σε διαδηλωτή από την Ελληνική αστυνομία στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Στην τελευταία των φωτογραφιών η Πυροσβεστική Υπηρεσία με μεγάλη αντλία επιχειρεί να ελέγξει το πλήθος στο κέντρο της Αθήνας.
                Μια άγνωστη φωτογραφική κάλυψη του αγνοουμένου 1954 και των τεράστιων σε όγκο πανελλαδικών διαδηλώσεων. Η Κύπρος ήταν στο επίκεντρο από το 1954. Κάτι που ιστοριογραφικά δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς.
                Ήταν ο καιρός που ολόκληρη η Ελλάδα επαναστατούσε για την αυτοδιάθεση και την ελευθερία της Κύπρου.
Γιάννης Πεγειώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: