Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Από το Υπερώο στην Γεθσημανή - Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Ο χάρτης αναπαριστά την διαδρομή που ακολούθησε ο Ιησούς με τους μαθητές του από το Υπερώο μέχρι την Γεθσημανή καθώς και τις τοποθεσίες που συνέβησαν όλα όσα αφορούν το Πάθος και την Ανάσταση.

Το Υπερώο ήταν στην κατοικία που ανήκε στην οικογένεια του ευαγγελιστή Μάρκου. Προφανώς και ο κήπος στην Γεθσημανή ήταν ιδιοκτησία της ίδιας οικογενείας. Υπάρχει και η άποψη ότι η κατοικία ανήκε στην οικογένεια του Ευαγγελιστή Ιωάννη.

Μετά το Μυστικό Δείπνο (Μυστικό όχι τόσο με την έννοια του κρυφού αλλά λόγω της παραδόσεως του Μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας) ο Ιησούς με τους Μαθητές του κατευθύνθηκαν νοτιοδυτικά και εξήλθαν από την πόλη από την Πύλη των Εσσηνών. Η πύλη αυτή έμενε ανοικτή όλη την νύκτα και από εκεί ξεκινούσε ο δρόμος προς Βηθλεέμ, Χεβρώνα και Γάζα. Κοντά στην πύλη των Εσσηνών υπήρχαν και δημόσια λουτρά.

Ο Ιησούς με την συνοδεία του πορεύθηκε δίπλα στην Κοιλάδα Χιννώμ, ένα στενό και βαθύ φαράγγι (την γνωστή Γέεννα όπου έκαιγαν τα σκουπίδια της πόλης).

Κατά τους ειδωλολατρικούς χρόνους είχε στηθεί σ΄ αυτό το μέρος το τερατόμορφο χάλκινο άγαλμα του Μολώχ στο οποίο οι Ιουδαίοι πρόσφεραν ως θυσία τα παιδιά τους. Ο Ιωσίας καταράστηκε την τοποθεσία αυτή ονομάζοντάς την Τοφέθ (=φρίκη), ο δε Ιερεμίας προείπε ότι εκεί θα τιμωρηθούν όλοι οι Ισραηλίτες που έχουν ασεβήσει.

Στην συνέχεια ο Ιησούς εισήλθε στην Κοιλάδα των Κέδρων ή Ιωσαφάτ και κατέληξε στον κήπο της Γεθσημανή στους πρόποδες του όρους των Ελαιών και πολύ κοντά στην Χρυσή Πύλη που οδηγούσε στον Ναό. Υπάρχει η γνώμη ότι σε αυτήν την κοιλάδα θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία και η κρίση του κόσμου.

Κατά την διάρκεια αυτής της διαδρομής ο Ιησούς είπε στους μαθητές του πολλά από αυτά τα οποία διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο της Διαθήκης, στο πρώτο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Ακολουθίας των Παθών. Η διαδρομή από το Υπερώο μέχρι την Γεθσημανή πρέπει να ήταν περίπου 30 λεπτά της ώρας αλλά σίγουρα ο Κύριος έκανε αρκετές στάσεις λόγω της συζήτησης που είχε με τους μαθητές του.

Σημειώνω ότι η πόλη των Ιεροσολύμων πριν την καταστροφή από τους Ρωμαίους ήταν αρκετά διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.

Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: