Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Μνήμη του οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς (14 Ιουνίου)


Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του προφήτου Ελισσαίου, του Αγίου Μεθοδίου Κωνσταντινουπόλεως του Ομολογητού, και του Οσίου Ιουστίνου (Πόποβιτς).
Ο Ελισσαίος ήταν γιος του μεγαλοκτηματία Σαφάτ και τον συναντάμε, μέσω του κειμένου της Παλαιάς Διαθήκης, ως υπηρέτη του Προφήτη Ηλία. Όταν εκείνος με θαυμαστό τρόπο έφυγε προς τους ουρανούς, ο Ελισσαίος συνέχισε το προφητικό έργο του Ηλία, και μάλιστα με την επιτέλεση πολλών θαυμάτων.
Ο Ιουστίνος γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1894, στην πόλη Βράνιε της νοτίου Σερβίας.
Μικρό παιδί ο Ευάγγελος, μελετούσε το Ευαγγέλιο και Συναξάρια Αγίων, ακολούθως τα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας. Αναδείχθηκε σε μεγάλο ελληνομαθή θεολόγο. Ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά: «η Ορθοδοξία δεν είναι βιβλιοθήκη, την οποία μπορείς να μελετήσεις, αλλά βίωμα το οποίο καλείσαι να ζήσεις εμπειρικά».
Από τη φύση του φιλόσοφος ο Όσιος Ιουστίνος και διψασμένος για τη γνώση, εγγράφεται στη Σχολή του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.
Αφού συμπλήρωσε τις σπουδές του, κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στρατεύτηκε ως νοσοκόμος. Ακολουθώντας την πορεία του σερβικού στρατού, πήρε το δρόμο της υποχώρησης και της καταφυγής στην Κέρκυρα. Καθ’ οδόν ένιωσε πλέον έτοιμος να αφιερωθεί στο Χριστό και έλαβε το μοναχικό σχήμα με το όνομα του μάρτυρος και φιλοσόφου Ιουστίνου.
Αργότερα, μετέβη στην Αθήνα, όπου εκδήλωσε την αγάπη για την Ελληνική Παιδεία και Θεολογία. Έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στην Πατρολογία το 1926, με θέμα «Το πρόβλημα του προσώπου και της γνώσεως στον Άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο».
Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, βρέθηκε σε διάφορες Μονές και σταδιακά στο Βελιγράδι, όπου συμπαραστάθηκε στο σερβικό λαό.
Με την εγκαθίδρυση της νέας ηγεσίας στη Γιουγκοσλαβία το 1945, ο πατήρ Ιουστίνος εξεδιώχθη από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου μαζί με άλλους 200 καθηγητές.
Ο Όσιος Ιουστίνος κοιμήθη εν Κυρίω στις 25 Μαρτίου το 1979, ενώ η μνήμη του τιμάται πανηγυρικά στις 14 Ιουνίου.
Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στόν όσιο Ιουστίνο Πόποβιτς, που σήμερα τιμάται η μνήμη του, αποδίδεται καί η φράση,
"Στήν ιστορία του ανθρωπίνου γένους υπάρχουν τρείς κυρίως πτώσεις, του Αδάμ, του Ιούδα καί του Πάπα".

(Περιοδικό "Προς την Νίκη", Ιούνιος 2021)

https://prostiniki.gr/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CF%84%CF%82/

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να το είχε πει αυτό άγιος Ιουστίνος το έχω ακούσει, δεν το γνωρίζω γιατί δεν το δεν το έχω δει κάπου σε κείμενό του. Εκείνο το οποίο έχω δει είναι ότι τα πνευματικά του παιδιά έχουν σχέσεις με τούς παπικούς και παίρνουν μέρος στο διάλογο με τον Πάπα. Τώρα τι να πω; Από εκεί και πέρα το βουλώνω.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα το άρθρο στο ΠτΝ και δεν είδα παραπομπή. Την αναμένω.
Η ιδία.

Ανώνυμος είπε...

Ας αφήσουμε τον Πάπα και ας δούμε τα χάλια τα δικά μας. Αρκετές οι πτώσεις των ηγετών της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των πιστών μελών. Δεν είμαστε τα αθώα περιστεράκια.

Ανώνυμος είπε...

Τι θα έλεγε σήμερα ο Άγιος για την πτώση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, όπου χειροτόνησε ως Διάκονο γυναίκα. Και ποια είναι η θέση του περιοδικού το οποίο ως γνωστό έχει συνεργάτες κληρικούς και λαϊκούς σε αυτό το Πατριαρχείο. Μια ζωή κοιτάμε τους άλλους και ποτέ τον εαυτό μας.

Ανώνυμος είπε...

Η παραπάνω ρήση του Οσίου Ιουστίνου για την πτώση του Αδάμ, του Ιουδα καί του Πάπα ευρίσκεται στο βιβλίο του Αγίου Ιουστίνου "Η ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ" Σελ. 212 - 213, Εκδοσις Ιεράς Μονής Αρχαγγέλων Τσέλιε, Βαλιεβο, Σερβία. (Εκδοση στα Ελληνικά - Ορθοδοξος Κυψέλη, Θεσσαλονικη, 1974).
Υπάρχει επίσης στο βιβλίο του Οσίου Ιουστίνου "ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΣ" Εκδόσεις Αστέρος.
Εκτενέστερο απόσπασμα υπάρχει στον παρακάτω σύνδεσμο,

https://www.impantokratoros.gr/anthropos-theanthropos.el.aspx